Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

komputer pokładowy - dziwne wskazania śr zużycia paliwa

zadaniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś rano wsiadając do auta miałem średnie zużycie 7,9 od kilku dni takie samo. Wskazanie to zmienia się co kilka dni (jak jeżdze w miescie w korkach). Licznik zerowany kilka tysiecy kilometrow temu, czyli zmiany powinny dokonywac się mało dynamiczne, tak jak do tej pory.

Po przejechaniu ok. kilometra w miejscu gdzie zawsze wyswietlone jest śr. zuzycie pojawiło sie __._

Po jakiejs minucie wyswietlil sie 8,4.

Po kilku chwilach 9,7

Po kilku chwilach 6,4

Po kilku chwilach 5,4.

I tak się działo do końca trasy. Kilka km - trasa do pracy. Poza tym nic szczególnego nie zauważyłem, żeby coś sie działo.

Dodam tylko, że dziś u mnie pierwszy raz przymroziło (było skrobanie szyb). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Co się mogło stać? Ma ktoś jakiś pomysł?

dzieki i pozdrawiam

J10 1,6 PB

Witam,

Dziś rano wsiadając do auta miałem średnie zużycie 7,9 od kilku dni takie samo. Wskazanie to zmienia się co kilka dni (jak jeżdze w miescie w korkach). Licznik zerowany kilka tysiecy kilometrow temu, czyli zmiany powinny dokonywac się mało dynamiczne, tak jak do tej pory.

Po przejechaniu ok. kilometra w miejscu gdzie zawsze wyswietlone jest śr. zuzycie pojawiło sie __._

Po jakiejs minucie wyswietlil sie 8,4.

Po kilku chwilach 9,7

Po kilku chwilach 6,4

Po kilku chwilach 5,4.

I tak się działo do końca trasy. Kilka km - trasa do pracy. Poza tym nic szczególnego nie zauważyłem, żeby coś sie działo.

Dodam tylko, że dziś u mnie pierwszy raz przymroziło (było skrobanie szyb). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Co się mogło stać? Ma ktoś jakiś pomysł?

dzieki i pozdrawiam

J10 1,6 PB

Jedyne co przychodzi na myśl to wyzerowanie wskazań.

dokładnie, pewnie kasując trip po tankowaniu lub przez przypadek ktoś skasował licznik km który liczy dystans do średniego spalania.

U mnie żadne tripy itd. Nie mają nic do spalania na kompie. Spalanie liczy od momentu skasowania niezależnie od kasowania przebiegów.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Wszystko się zgadza. Na pewno został wykasowany sam licznik średniego spalania i zaczął liczyć od nowa (nie trzeba kasować żadnych liczników dystansów!). Wystarczy dłużej przytrzymać przycisk chociażby na kierownicy i licznik się wykasuje. Po wykasowaniu, zanim wskazanie się ustabilizuje, może tak skakać.

Pozdrawiam.

Tak. To wyzerowane spalanie guziczkiem "i" na kierownicy.

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Też kiedyś miałem podobną sytuację. Byłem we Włoszech i zrobiłem w dwie strony ok. 4 tys. km. Po powrocie myślałem, że po takim przebiegu wskazania zużycia będą już zamurowane, a okazało się, że jednak się zmieniały. Może po jakimś przebiegu wskazania się resetują i np. biorą pod uwagę ostatnie 100 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...