Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przepływomierz powietrza - P11.144 QG18DE 99'

Baja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak ja w temacie muszę wymienić przepływomierz. Czytałem forum, ale wiekszość postów powstała z 5 lat temu, a przed ten czas na rynku są nowe zamienniki i używki w dobrych cenach. 

Wersja jaką miałem zamontowaną w aucie to: 0280218005 226807J600

Podmieniałem na oryginał z kumpla almery: 0280216094 226805U400

Zdjęcia w załaczniku. 

Na tym drugim jeżdziłem dosłownie chwilę, kilka kilometrów. Odczuwałem poprawę. 

Pytania moje brzmią następująco:

1. Kupować nowy zamiennik z popularnego portalu aukcyjnego czy używka oryginał

2. Jak to jest z QG18DE i z tymi numerami seryjnymi, bo z tego co czytałem to w 2.0 jest inna średnica i przekładaliście wkłady. Mam kupować ten co miałem oryginalny czy może być z innymi numerami byle pasował.

post-92987-0-78629500-1476442717_thumb.jpg

post-92987-0-00700500-1476442818_thumb.jpg

wykręć wkład i takiego numeru szukaj, ważne ile masz pinów we wtyczce, 4 czy 5 bo jak 5 a kupisz przepływkę bez termistora to trzeba go dołożyć poczytaj temat wszytko jest wyjaśnione, 

W dniu 14.10.2016 o 11:05, DINO napisał:

wykręć wkład i takiego numeru szukaj, ważne ile masz pinów we wtyczce, 4 czy 5 bo jak 5 a kupisz przepływkę bez termistora to trzeba go dołożyć poczytaj temat wszytko jest wyjaśnione, 

Mam 5 pinów. Nie przyglądałem się czy jest termistor. Rozumiem, że albo nie mam i wtedy ten drugi przepływomierz też nie miał, albo oboje mieliśmy wkład z termistorem tak? Inaczej pewnie nie odczuł bym poprawy.

jak masz wtyczkę z 5 przewodami to masz termistor w przepływce jak masz z 4 to masz termistor przed filtrem 

W dniu 14.10.2016 o 11:22, Baja napisał:

Wszystkie wkładki miały termistor, 

nie wszystkie, ale wszystkie miały miejsce na termistor 

Ok, sprawdze po pracy, wkładkę wyczytałem na forum, że:

Numery przepływomierzy z wkładką F00C2G2039:

0280218025

0280218005

0986280232

czyli mój właśnie tutaj występuje. 

Na popularnym serwisie aukcyjnym są nowe zamienniki i używki oryginalne. Co sugerujecie?

W dniu 14.10.2016 o 11:45, DINO napisał:

z tego co pamiętam kupić od 1.8 i przełożyć wkładkę wychodzi najtaniej :D

Kupić zamienniki (ceny 100-120) ? Czy oryginał used (ceny od 50-200) ?

+1 dla twoich wątpliwości.

Rok temu kupiłem do 2.2 di nowy zamiennik przepływki za 98zł. Jedna przyszła całkiem martwa, druga ok. Max przepływ przy ok 4 tyś był ok 300gr/s, teraz tylko 155gr/s w tych samych warunkach. Na jałowym bez zmian. Przyspiesza wyraźnie gorzej. Mycie, bez efektu.

Ma ktoś jeszcze możliwość sprawdzić u siebie do porównania?

Edytowane przez vlad24

Oryginalne też nie wiadomo w jakim są stanie i ile pochodzą nawet jeśli działają. Najbezpieczniej byłoby kupić nowy oryginalny wkład ale to sporo drożej.

• 2 miesiące temu...

Witam, wyjalem właśnie wkładkę ..039 z obudowy ..005. Mimo, że mam 5 pinow termistora w środku nie ma. Czy mogę zastosować tutaj wkładkę z termistorem? Łatwiej będzie mi taki przepływomierz kupić bo z obudową ..094 jest sporo.