Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sciąga podczas jazdy

clavikord
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem wyżej, samochód nie był bity. Amorki są sprawne, bo sprawdzane na przeglądzie, poza tym amortyzatory nie mają żadnego wpływu na ściąganie

Nooo właśnie bardziej amortyzatory. W amortyzatorach masz olej który z biegiem czasu i użytku się zużywa i już nie tłumi jak powinien przez co też może opaść a już bardziej jak masz wyciek w amortyzatorach to już w ogóle zapowietrza się i jest kompletna tragedia. Co do amortyzatorów trochę się znam śmigałem sporo w terenie a tam amortyzatory to podstawa tak więc często serwis polegał na wymianie uszczelnienia oraz wymianie oleju (niestety w standardowych nie da się tego zrobić) zużyty olej daje baaaardzo paskudny efekt a mało kto o tym wie. A przez niesprawne amortyzatory też nie da się super idealnie ustawić geometrii.

Sory ale jesteś w błędzie, amorki nawet całkowicie pozbawione oleju nie mają wpływu na ściąganie.

Sprawdzana i ustawiana była tylko zbieżność, czy cała geometria. Kąt pochylenia zwrotnicy, wyprzedzenia sworznia, rozstaw osi.

Edytowane przez vlad24

W tym samochodzie reguluje się tylko zbieżność. Sprawdzona cała geometria

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Dobrze jest sprawdzić czy zwrotnice prawa i lewa po wypięciu końcówek drązków kierowniczych obracają się z podobną siłą - może przytarty jest któryś sworzeń albo łożyska zwrotnicy albo łożyska amortyzatora po którejś stronie. Primerę jednak najczęściej ściągają wadliwe opony.

U mnie jest podobnie, też lekko ściąga w prawo,  a kierownica jest ciut w lewo przekręcona, nie na zero... tak mi zbieżność ostatnio ustawili :-/

Jazda "bez trzymanki" po prostej drodze raczej ryzykowna.

Edytowane przez sebastiw