Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

lampa przod 350z pomoc

nielegalnyx

Rekomendowane odpowiedzi

hej mam prośbe, otóż jakiś wandal zniszczył mi lampę jak widać na zdjęciu;( jest problem bo na allegro nie ma wersji amerykańskiej tej lampy i teraz moja prośba może ktos ma na sprzedaż albo wie jak to naprawić najtańszym kosztem;/

post-39509-0-03512900-1479312713_thumb.jpg

potrzebujesz kupić drugą lampę i tyle, jeśli czymś miałaby się różnić wersja EU od Twojej to możesz przełożyć klosz z zakupionej lampy do tej (rozkleić trzeba ale to nic strasznego).
A wracając do tematu różnic to powiedziałbym że ich nie ma (w EU też ledy-obrysówki świecą na pomarańczowo, w typowo amerykańskim stylu), a w związku z tym że to ksenon to odcięcie linii światła powinno być takie same dla US i EU, przy ksenonie nie występuje taka asymetryczność odcięcia na prawą stronę jak przy halogenie. No ale jak trafisz na zagorzałego diagnostę to za homologacje wybitą na US lampach i brak spryskiwaczy może nie podbić :P

W ksenonach występuja taka sama asynchroniczność jak w halogenach, US raczej jej nie mają, angliki mają odwróconą w stosunku do tych ze starego kontynentu. Czasem w lampach ta blaszka odpowiadająca za odcięcie jest wymienna i można to jakoś ogarnąć.

no nie taka sama bo w przypadku ksenonu z prawdziwego zdarzenia, odcięcie jest bardzo delikatne i minimalne w porównaniu do halogenów i zdaje się że takie samo dla US i EU.
Foto z 350z 06r. US
IMG_1991.JPG
*tyle że samo szkło soczewki ma zmienione przejrzyste z STI (w Z jest takie mleczne) więc świeci to bardziej wyraźnie

Tak więc w przypadku ksenonu i wersji po lifcie z bixenonem to wersja US prawdopodobnie jest ok, co nie zmienia faktu że homologacja wybita na lampie może dyskwalifikować ją z użytku na EU drogach. Co do przerabiania samej przesłony to i z puszki po piwie to ludzie robią i działa.. ale jest trochę dłubaniny a homologacja na lampie zostaje ta sama (jednak w tym wypadku ingerencja w przesłonę wydaje się być zbędna)

tutaj foto przesłony z mazdy 3 na rynek US
post-96567-0-94652500-1479384952_thumb.jpg

ja tam niewiem ale moje orginalne xeony mają takie same odcięcie w lewei i prawej lampie   i co przegląd mi to koleś sprawdza 

oczywiście że w lewej i prawej lampie jest takie samo, tu chodzi o ruch lewo i prawo strony gdzie odcięcie jest inne dla kompletu lamp nie dla jednej sztuki....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...