Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakie świece do Note 1600 ccm

graphia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Platyny na LPG potrafią bez problemu wytrzymać 100.000km a nawet trochę wiecej (wielokrotnie sprawdzone w Honda Legend i Lexus LS) Platyna nie bez powodu tam się znajduje, jako pierwiastek ma odpowiednie miejsce w tablicy Mendelejewa i to wiele tłumaczy. Mam wrażenie, że częściej kable WN sprawiają kłopoty niż platyny (oczywiście nie dotyczy to aut z cewkami bezpośrednio na swiecach)

Platyny na LPG potrafią bez problemu wytrzymać 100.000km a nawet trochę wiecej (wielokrotnie sprawdzone w Honda Legend i Lexus LS) Platyna nie bez powodu tam się znajduje, jako pierwiastek ma odpowiednie miejsce w tablicy Mendelejewa i to wiele tłumaczy. Mam wrażenie, że częściej kable WN sprawiają kłopoty niż platyny (oczywiście nie dotyczy to aut z cewkami bezpośrednio na swiecach)

ale musi być i odpowiednie środowisko do pracy :D jak źle wyregulowane to i popłynie wszystko :D 

Gazownik co zakłada LPG , a co okłamał mnie ??? :D

nie wiem, :D ja nei mam takich problemów :D ale nie zakładam budżetowych instalacji :D tylko odsyłam do konkurencji :D 

Pięknie ,ale pytanie więcej jeździsz po trasie niż po mieście ????

Bo platynki oczyszczają się na trasie a najlepiej autostradzie  :)

Pięknie ,ale pytanie więcej jeździsz po trasie niż po mieście ????

60kkm w trasie :D to nei ma czasu dla rodziny :D 

Bo platynki oczyszczają się na trasie a najlepiej autostradzie  :)

hmmm to kolejne jakieś prorodztwo ?? :D 

jazda i w trasie i w miescie :D brak danych na temat wypalania autostradowego :D  :D 

Swiece aby się oczyścić potrzebują dobrego rozgrzania na trasie.

Po wymianie na nowe wygrzania jeśli to ominiemy to skracamy żywotność :)

Swiece aby się oczyścić potrzebują dobrego rozgrzania na trasie.

Po wymianie na nowe wygrzania jeśli to ominiemy to skracamy żywotność :)

to powiedz to moim świecą, które wytrzymały ponad 60kkm :) bo chyba nie były powiadomione o takim fakcie :) 

Ja nic nie mieszam tylko pisze co się wkręca do HR16DE :)

no jak ?? :) opisałeś co i jak :) z wymianą itd :) 

Przed zakupem pytałem mechaników nissana,kia,toyota,mazda ,jakie kupić świece też chciałem Denso ale więcej pozytywów dostały platynki made in dzapan :D

Taka ciekawostka kiedyś Denso było montowane na pierwszy montarz u Nissana .

Możliwe, choć Denso powstało jako dostawca części dla Toyoty i była to marka Toyoty.

Możliwe, choć Denso powstało jako dostawca części dla Toyoty i była to marka Toyoty.

tak było i jest też obecnie - Denso jest częścią grupy Toyota

Dużo teorii mało praktyki, teoretycznie wg tego co czytam, to świece najlepiej wygrzewa się latem w miejskich korkach, dobra temperatura itp.

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK HARTOWANE SWIEC! zakładasz i jeździsz,jesli świeca nie jest "biała" to świadczy o problemie silnika, mieszanki itp.

Widział ktoś kiedyś informacje w instrukcji odnośnie różnej żywotności tych samych świec?

Faktycznie pojawia się informacja o tzw trudnych warunkach, rzecz w tym, że producenci tworzą takie zapisy dla ochrony własnej d.. y aby nie ponosić kosztów z powodu ewentualnych bubli. Super przykładem mogą być parujące reflektory. W latach 90tych je wymieniano, a teraz dopisano do instrukcji, że to naturalne i po problemie! Podobnie sprawa ma się rozrządem, kiedyś zmieniało się sam pasek, później z rolkami i napinaczem a teraz z pompą wody. W tym przypadku ponownie dam przykład Hondy z drugiej połowy lat 90tych, paski zmieniamy co 100.000Km a rolki co 200.000Km!! o pompie wody ani słowa! jeśli nie cieknie jest ok- zostaje! wytrzymała grubo ponad 400.000km

Edytowane przez robertbydzia

Po wymianie świecy należy ją „wygrzać”. W tym celu uruchamiamy silnik i pozostawiamy go na chodzie do uzyskania przez niego temperatury eksploatacyjnej. W tym czasie nie wyłączamy silnika po krótkotrwałej pracy, ponieważ w ten sposób może osadzić się na świecy sadza - powłoka z dużą zawartością węgla. Dzieje się tak ponieważ silnik pracujący na ssaniu ma bardzo bogatą mieszankę, która spala się tworząc sadzę. Wygrzanie świecy jest bardzo ważne podczas pierwszego uruchomienia silnia, ponieważ wydłuża czas jej eksploatacji.

.....NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK HARTOWANE SWIEC! zakładasz i jeździsz,jesli świeca nie jest "biała" to świadczy o problemie silnika, mieszanki itp.

Widział ktoś kiedyś informacje w instrukcji odnośnie różnej żywotności tych samych świec?........

to prawda, też nigdy o czymś takim nie słyszałem a wymieniłem już sporo kompletów świec

na przestrzeni lat w różnych autkach

Po wymianie świecy należy ją „wygrzać”. W tym celu uruchamiamy silnik i pozostawiamy go na chodzie do uzyskania przez niego temperatury eksploatacyjnej. W tym czasie nie wyłączamy silnika po krótkotrwałej pracy, ponieważ w ten sposób może osadzić się na świecy sadza - powłoka z dużą zawartością węgla. Dzieje się tak ponieważ silnik pracujący na ssaniu ma bardzo bogatą mieszankę, która spala się tworząc sadzę. Wygrzanie świecy jest bardzo ważne podczas pierwszego uruchomienia silnia, ponieważ wydłuża czas jej eksploatacji.

A czym to uruchomienie na świeżych świecach różnic się od uruchomianie na np świecach jednodniowych? albo tygodniowych? lub miesięcznych?

OT

pompie wody ani słowa! jeśli nie cieknie jest ok- zostaje! wytrzymała grubo ponad 400.000km

pompę wymienia się dlatego, że teraz w większości przypadków trzeba rozpinać rozrząd aby tego dokonać :D a to podraża dość znacznie  ewentualne koszty :D wymiany :D 

Graphia po wymianie odpal silnik zobacz czy silnik pracuję poprawnie i wyłącz nikt nie zmusza cię do wygrzewania  :)

Ja po wymianie świec w poprzednich silnikach a wymieniałem sam, odpalałem i jechałem się przejechać i je dłużej wygrzewałem jak tylko do rozgrzania silnika.

W Nexii raz tylko zmieniłem świece.

Przy przebiegu ok 150 tys.km padła uszczelka pod głowicą.

W instrukcji obsługi też piszą,że wymiana co 20 tys.a już ma 200.

• Upvote 1

OT

pompę wymienia się dlatego, że teraz w większości przypadków trzeba rozpinać rozrząd aby tego dokonać :D a to podraża dość znacznie ewentualne koszty :D wymiany :D

Pompę wody zmieniamy aby uzyskać gwarancję na wymianę rozrządu, jeśli jest napędzana rozrządem oczywiście. Edytowane przez robertbydzia