Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świece 1.6 117KM

Yonex

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry - jestem nowy - witam wszystkich :wave:.

Jestem świeżo po zakupie - 2011r., 1.6 117KM, przebieg 74 tys., CVT, polski salon. Mam pytanie odnośnie świec - w sklepie z częściami do japończyków proponują irydowe po 55 zł. szt. W ASO - irydowo-platynowe za 125 zł. szt. Cena w ASO kosmos - stąd pytanie - czy można użyć tych irydowych za 55 zł. Instrukcja mówi o platynowych lub irydowo-platynowych.

Drugie pytanie dotyczy skrzyni CVT - instrukcja mówi o kontroli i ewentualnym uzupełnieniu. Robimy jak mówi instrukcja czy wymieniamy co ileś kilometrów.

Dzięki za wskazówki. 

W uzupełnieniu mojego posta - chodzi oczywiście o olej do skrzyni.

Jestem świeżo po zakupie - 2011r., 1.6 117KM, przebieg 74 tys., CVT, polski salon. Mam pytanie odnośnie świec - w sklepie z częściami do japończyków proponują irydowe po 55 zł. szt. W ASO - irydowo-platynowe za 125 zł. szt. Cena w ASO kosmos - stąd pytanie - czy można użyć tych irydowych za 55 zł. Instrukcja mówi o platynowych lub irydowo-platynowych.

Drugie pytanie dotyczy skrzyni CVT - instrukcja mówi o kontroli i ewentualnym uzupełnieniu. Robimy jak mówi instrukcja czy wymieniamy co ileś kilometrów.

Dzięki za wskazówki. 

Świeca irydowo platynowa to FXE20HE11 (denso) i koszt to faktycznie ponad 100 zł za sztukę

Dopuszczalnie są również świece IXEH20ETT (denso) lub DILZKAR6A11 (NGK) koszt mniej niż 50 zł

Moim zdaniem nawet ta tańsza świeca będzie bardzo dobrym wyborem jeśli tylko jest potrzeba ich wymiany.

Swiece irydowo-platynowe to nawet 100tys ale mil. Warto wykrecic i sprawdzic ich stan, moze jeszcze jest perfect i mozna pomalu szukac okazji. Czasami na ebay sa niesamowite okazje w swiecach. Ja moge takie swiece kupic dzis komplet za 30 pare dolarow,http://m.ebay.com/itm/Denso-FXE20HE11-Iridium-Power-Spark-Plug-3436-1set-4pcs-/142147273236?hash=item2118a34214%3Ag%3A4L0AAOSwbsBXlni1&_trkparms=pageci%253Aa08256ce-c028-11e6-8444-005056b68970%257Cparentrq%253Af16c0eb21580a62297149d31ffdf4402%257Ciid%253A4

a jak sie sledzi ebay to czasami mozna komplet lyknac za 20$ z free shipping USA. Ostatnio kupowalem swiece do outboarda johnsona cena normalna 7-8$ sztuka ja kupilem 4szt za 4$ (1$ szt.) Z free shiping

Zgadzam sie z kolega wyzej co do swiec tanszych tez jest ok.

Co do cvt to uwazam ze nawet jesli producent nie przewidzial wymiany, to przynajmniej raz przy 100tys km powinien zostac wymieniony olej. Co druga zmiana oleju w silniku powinna byc kontrola stanu oleju w CVT. Olej w cvt wymieniamy tylko na oryginalny Nissan NS, wiekszosc skrzyn zostala popsuta przez nieprawidlowa wymiane, zly olej.

Dzięki za wskazówki. 

Dzięki za odpowiedzi.

Zakładając posta sugerowałem się dotychczas stosowaną zasadą 1x świece na 2 x olej czyli co ok. 30 tys. (PEUGEOT). Za Waszymi radami spojrzałem w książkę serwisową auta i napisano że świece wymienia się po 90 tys. Tak więc poczekam do następnej wymiany olejowej. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...