Esox Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Panowie mam pytanko, Almera za chwile dobije 250 tys i chyba katalizator jest na wykończeniu, wywala błąd check-engine coś o przepływie spalin właśnie w katalizatorze, chłop stwierdził że kata do wymiany. I tu mam pytanie, bo nie ukrywam że nie uśmiecha mi się wywalać tyle kasy na nowy katalizator, i pomyślałem że zrobię to co w poprzednim aucie czyli strumienica w obudowie katalizator co by na przeglądzie chłopa wątroba nie bolała. I tu mam pytanie, bo mechanik powiedział że po takiej zamianie check będzie cały czas się świecił ? Trochę mnie to zdziwiło bo np Tato ma w focusie I, ma wywalony katalizator i auto chodzi bez zmian... Prawda to czy bzdura ? Druga sprawa czy taka zamiana może mieć jakiś wpływ na jazdę na LPG ???Z góry dzięki za pomocne rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 moja propozycja jest taka nie rób siary i wiochy, strumienice to dziadostwo, kup jakiś katalizator, może nawet sportowy dla poprawy samopoczucia, ile to kosztuje 200-300zł ? Nie zdziw się jak będzie Cię czekała wymiana też sondy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kammaol Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Masz dwie sondy Lambda, jedna jest przed a druga za katem. Pierwsza oblicza czasy wtrysku druga bada stan katalizatora. Bez kata będzie ci wywalał ten sam błąd co teraz czyli: https://www.obd-codes.com/p0420 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Gadałem z gościem od wydechów i mówi że teoretycznie istniej jeszcze szansa że katalizator jest ok, a któraś sonda się psuje. Auto chodzi normalnie, nie straciło mocy, a spalanie raczej bez większych zmian, przynajmniej nic nie zwróciło mojej uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Gadałem z gościem od wydechów i mówi że teoretycznie istniej jeszcze szansa że katalizator jest ok, a któraś sonda się psuje. Auto chodzi normalnie, nie straciło mocy, a spalanie raczej bez większych zmian, przynajmniej nic nie zwróciło mojej uwagi. to może być faktycznie sonda do wymiany, ta diagnostyczna za katem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.