Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej Shell 5w30 ECT C3

83piotrek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po namowach rodziny(kupili nowego w 11roku) zakupilem note 2009.Mam dylemat z olejem. Wg wyszukiwarki shell wychodzi shell helix ultra 5w30, ale jest on praktycznie nie do kupienia, no chyba ze w necie. w sklepach maja jego nowszw wersje do dpf 5w30 ect c3. Brat od dwoch lat go zalewa bo z tym zwyklem jest problem. Ma ktos o nim jakies opinie ? Dodam, tez ze w wielu sklepach polecaja tani mobil 3000xe 5w30 (olej tez polecany do dpf-odpowiednik shell c3) i wg katalogu mobil wychodzi wlasnie ten 3000xe,ktory jest odpowiednikiem c3. Jakies rady ?

Nie baw się w szukanie Shella, lanie Mobila 3000 z Lostosa- kup 5l Elf Evolution 5W30 SXR  i po temacie..........

A i silnik będzie ciszej pracował po nalaniu do stanu Max na bagnecie.... :)

Nie baw się w takie oleje jak Shell,Mobil,Elf,oparte na Europejskiej bazie.Zalej Valvoline oparty na amerykańskiej bazie. 

Ja miałem zalany ten olej Shell Helix 5W30 ECT C3 przez jeden rok. Nie jest zły. Jednak powróciłem do oleju Shell Helix 5w40, dlatego, że silnik przy 5W30 pracował nieco głośniej a także lampka ciśnienia gasła po upływie 1 sekundy od chwili uruchomienia, szczególnie latem przy bardzo wysokich temperaturach zewnętrznych. Po zastosowaniu z powrotem oleju 5W40 lampka ciśnienia oleju gaśnie w chwili rozruchu. Praca silnika jest cichsza. Co do oleju Elf, osobiście nie mam do niego przekonania, ale jest to tylko moje prywatne zdanie.

Jeszcze jedno ma znaczenie. Zawsze stosuję oryginalne, nissana, filtry oleju. Uważam, że w żadnym zamienniku, zawór ciśnieniowy filtra nie jest tak odpowiednio dopasowany. Zamienniki pasują do różnych marek samochodów a tym samym ciśnienie jest pośrodkowane, czyli dopuszczalne a nie optymalne.

Pozdrawiam wszystkich

A ja nabrałem przekonania do Elfa  :) w szczególności serii SXR, po sparzeniu się na oleju Mobi1 już nie rozlewanym w Holandii .....

Shell ultra VS Elf SXR  5W40.

• Upvote 1

Przeczytałem cały net o olejnych. Wywnioskować coś z tego trudno. Połowa leje byle co i robią po pół miliona druga połowa leje tylko moduł i też jest Oki. Jedni śmieją się z Shell a drudzy zachwycają.

83piotrek

Używam 

http://www.shell.pl/kierowcy/oleje-silnikowe-i-srodki-smarne/oleje-samochodowe-helix/ect/shell-helix-ultra-ect-c3-5w-30.html#vanity-aHR0cDovL3d3dy5zaGVsbC5wbC9wcm9kdWN0cy1zZXJ2aWNlcy9vbi10aGUtcm9hZC9jb25zdW1lci1sdWJyaWNhbnRzLXRwa2cvY2Fycy9zaGVsbC1oZWxpeC1yYW5nZS9zaGVsbC1oZWxpeC1lY3QtcmFuZ2UvdWx0cmEtZWN0LTV3MzAuaHRtbA

i jestem zadowolony,

Ważniejsze jest żebyś nie zapominał o wymianie, a wręcz częściej (~8Kkm) go wymieniał jeśli jeździsz w tak zwanych trudnych warunkach eksploatacyjnych (miasto, korki... ), niż zastanawiał się który lepszy ;)

Shell ma dobre oleje oparte na technologii GTL, zresztą jako pierwszy to wprowadził na rynek....

Edytowane przez switch

.Mam dylemat z olejem. Wg wyszukiwarki shell wychodzi shell helix ultra 5w30, ale jest on praktycznie nie do kupienia, 

jeśli nadal chcesz jeździć na oleju tego producenta,po prostu przejdź na helix ultra 5W40, jeździłem na nim 6 lat  note 1,6, mój brat 3 rok użytkuje 1,4 również na tym samym oleju. Wspomniany wyżej elf evolution 5W40 też doskonale się nadaje a jest pewnie nieco tańszy od shella. Jeżdżą na nim praktycznie wszystkie renaulty i dacie, również z silnikami pochodzącymi od nissana