Gość hubertR Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Witam, zakupiłem t30 w benzynce 2.5 i usłyszałem następnego dnia od zakupu ,,terkotanie" w momencie dodawaniu gazu (przy obciążeniu) na luzie tego nie słychać (na postoju). Czy ktoś miał do czynienia z taka ,,usterkę"? Dodam że turkotanie ,,przyśpiesza" wraz ze wzrostem prędkości. Nie wiem skąd dochodzi ten odgłos. Gdzie można takie coś zdiagnozować (usterka w trakcie jazdy słyszalna). Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 daj może jakieś nagranie. Obejrzyj opony może jakaś jest uszkodzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Może coś w rezonans wpada ? Turkotania różne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 obejrzyj na początek mocowania pręta który podpiera otwartą maskę, jak jest możliwość to wyjmij go całkowicie i sprawdź czy ustąpiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 obejrzyj na początek mocowania pręta który podpiera otwartą maskę, jak jest możliwość to wyjmij go całkowicie i sprawdź czy ustąpiło Kolega pisze, że jest to związane z jazdą. Na postoju nie ma problemu. Zatem związane jest to z układem jezdnym. Najpewniej z kołami. Koła obejrzał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Kolega pisze, że jest to związane z jazdą. Na postoju nie ma problemu. Zatem związane jest to z układem jezdnym. Najpewniej z kołami. Koła obejrzał??? Może być również tak ,że gdy silnik pracuje i koła się kręcą to zsumowane drgania o różnych źródłach mogą powodować wpadanie w wibracje innych elementów. Zależy co autor postu rozumie przez "turkotanie" bo można to różnie interpretować. Terkotać a czasami gwizdać może również alternator zepsuty dający przepięcie na głośniki ( choć nie w tym wypadku bo na postoju też by to robił raczej ) Mi się terkot kojarzy z dźwiękiem działającego ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Może być również tak ,że gdy silnik pracuje i koła się kręcą to zsumowane drgania o różnych źródłach mogą powodować wpadanie w wibracje innych elementów. .......................................... coś takiego właśnie miałem na myśli w swoim poprzednim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 obstawiam półośkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Ja postawię na zaciski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MikeyPhresh Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Ja u siebie mam to samo. Dźwięk dochodzi mniej więcej z okolic środka auta, pod silnikiem. Jeszcze się za to nie brałem, ale obstawiam przekładnie kątową, półośkę albo coś w tych rejonach. Najpierw jednak wymienię olej w skrzyni, przekładni i mostach, żeby zobaczyć czy ustanie. Dodam, że trzech mechaników obstawiało skrzynie i jej okolice po jeździe. Nikt nie mówił jeszcze nic konkretniejszego, bo auto nie było jeszcze na windzie. Co prawda mam diesla, ale z tego co wiem, układ jezdny jest taki sam (oprócz samej skrzyni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi