Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Brak synchornizacji miedzy walkiem a wałem

BoGu69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z nissanem primera p12 2,2dci. A mianowicie odpalilem samochod przestawilem go jakies 4 metry do przodu i na wolnych obrotach samochod zgasł, gdy próbowałem go odpalic mial z tym duzy problem gdy zalapal silnik pracowal nierówno zapalil sie check engine bardzo duzo dymil na siwo i nie mogl sie wkrecic na obroty. Dodam ze komputer pokazuje na blad synchornizacji czujnika polozenia walu z czujnikiem polozenia walka. Wymianilem oba czujniki i zero reakcji.

Łańcuch przeskoczyl 2 dni później gdy odpaliłem samochód przy innym mechaniku i rozwalił zawory wydechowe. Teraz jest nowy rozrząd zawory i głowica po planowaniu wszystko zostało złożone a problem jest nadal ten sam.

No to ustawienie rozrządu do sprawdzenia oraz wiązki ecu-czujnik wałka, ecu-czujnik wału do prześwietlenia. Sprawdzane były przebiegi tych czujników oscyloskopem?

Rozrząd był sprawdzany jeszcze raz lecz nie jest to takie łatwe bo trzeba wyjąć silnik, ale jest ok. Wiązki także sprawdzał elektryk jedynie co to czujniki były sprawdzane czy dają impuls.

Już nie mam pojęcia co to może być.

No to 2 kanałowy oscyloskop i podłączyć sygnał z obu czujników, będzie widać wszystko na wykresie.

Jest też taka możliwość ale zawsze trzeba zacząć od najprostszych i najtańszych rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...