maryjan1000 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Witam wszystkich - po wyjęciu i "rozbebeszeniu" skrzynki biegów z mojego patha, okazało się że śruby trzymające blachę dociskową łożysk kulowych wałków ( od strony zębatek biegu wstecznego ) odkręciły się a dwie już zębatka zdążyła ześrutować... pierścienie synchronizatorów 1,2 i 3 biegu do tego stopnia starte, że "ząbki" pierścieni dotykają zębatek... jednym słowem MASAKRA ;-) Zastanawiam się nad zakupem używanej skrzyni biegów ( na portalu Alledrogo od groma tego jest ) z navarki. Jest firma w Bielsku Białej która ma nawet kilka skrzyń z rozbiórek... Moje Pytanie: Czy skrzynia biegów z Navary jest identyczna z tą z Patha ? Z tego co wyszukałem u wujka Google z patha mają symbol EA301 a z Navary EA700 ale może się mylę? Ma ktoś doświadczenia w tym zakresie ? Jeden Gość mi powiedział że skrzynie są identyczne tylko się mogą różnić przełożeniem prędkości ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Inne numery oznaczają ewolucję skrzyń. Podaj VIN na PW zobaczymy czego szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjan1000 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Podaje VIN: VSKJVWR51U0011278 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zamontowaną masz skrzynię 32010-EB510. Taka sama była montowana w Navarach od maja 2005 roku w wersjach XE i SE, Double Cab i King Cab. Obecnie produkowany odpowiednik nosi symbol Nissana 32010-10ZG4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjan1000 Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Wielkie dzięki kolego za konkretną odpowiedź ! Czyli jurto jadę po skrzynię... ;-) Przepraszam że dopiero teraz piszę ale skrzynię wymieniłem dopiero teraz ;-) Kupiłem skrzynkę z reduktorem z navary EA301 2009r. Skrzynia pasuje i działa idealna ale reduktor jest inny więc musiałem przekręcić mój stary. Nie zauważyłem różnicy w przełożeniach a synchronizacja biegów idealna. Reasumując: skrzynia z navary pasuje ! :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.