papa_bizkit Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Witam Dodatkowe oświetlenie drogowe: na dach lampy? na dach panel led? na zderzak? w grill? podpowie ktoś? za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Każdy dopuszczony do ruchu pojazd powinien być wyposażony w oświetlenie zewnętrzne, które jest wymienione w "rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r. z późniejszymi zmianami."Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu: Światła zewnętrzne: drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, mijania - pojazd samochodowy, kierunkowskazy - pojazd samochodowy i przyczepa; hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa, oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa, pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej, pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy, odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa, odblaskowe przednie - przyczepa, odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa, awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa, przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa, cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m; Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła: drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1, przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego, pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6, postojowe - pojazdu samochodowego o długości nie przekraczającej 6,0 m i szerokości nie przekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach, odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11, odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego, jazdy dziennej - pojazdu samochodowego, pozycyjne boczne - pojazdu samochodowego o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnika siodłowego i przyczepy, obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, których szerokość przekracza 1,8 m, cofania - przyczepy, awaryjne - motocykla, przeciwmgłowe tylne - motocykla, odblaskowe tylne inne niż trójkątne - przyczepy. Z powyższego wynika co można w świetle obowiązującego prawa montować dodatkowo, jeśli założysz coś ponadto to tylko i wyłącznie uczynisz to na swoją odpowiedzialność. 4-Kaźmierczak P - Montaż dodatkowych...pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Przepisami w tym wypadku bym się mocno nie przejmował - mam po montowane na dachu 4 dodatkowe lamy led (4 x 27W) na zderzaku jeszcze 2 (2x27W) i ostatnio na przeglądzie sprawdzono tylko czy świecą Wracając do meritum: ja osobiście polecam na dachu dalekosiężne (wszystko jedno panel czy lampa - to już co się komu podoba) bo nie świecą po masce, a na zderzaku (bulbarze/kangurze itp) o szerokim kącie - mają 2 plusy widać każdy kamyczek i nie oślepiają samochodu przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 no właśnie chciałem na dach. w sumie jest belka pomiędzy relingami i dlaczego jej nie wykorzystać? mnie sie najbardziej podoba panel led. albo jeden szerszy (tzn na całą szerokość pomiędzy relingami) albo dwa mniejsze. ale powiedzmy tak żeby miały ze 200W razem? ale chyba jeden combo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ostatnio kupiłem 240w 105cm - ale nie wiem jeszcze nic o nim bo dopiero jedzie - mogę tylko powiedzieć że cena atrakcyjna 370zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 No fakt. cena ekstra. jak dojedzie to proszę o relację jak świeci na jakich diodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Tylko że na przeglądzie sprawdzają stan oświetlenia a każe policja.a tak poza tym to możesz zamontować i 10 lamp dodatkowych tylko że 4 mogą być aktywne w czasie ruchu ulicznego a reszta powinna być zasłonięta osłonami zdarzył mi się młody policjant który zwrócił mi uwagę w tym temacie .a i diagnosta sprawdził mi poprawność podłączenia czyli osobny wyłącznik z kontrolką itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Oki, a jak jest traktowana taka lampa? jako jedna sztuka? a ma byc albo 2 albo 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Łysy teoretycznie masz rację, z tym że pozwolę sobie poruszyć podobną kwestię w naszych samochodach "Oficjalnie do samochodów nie wolno zakładać innych kół niż określili to ich producenci. Zwykle dopuszczalne zmiany zawierają się w przedziale 2-5% średnicy zewnętrznej. Formalnie więc auto na większych kołach nie powinno przejść badań technicznych, a każdy policjant powinien odebrać dowód rejestracyjny... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 A masz wpisane w karcie pojazdu wypisane rozmiary dopuszczalnych opon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No nie mam, tak samo jak ilości lamp - to wynika z przepisów lub homologacji danego pojazdu - tak czy siak nie ma się o co sprzeczać - reasumując w naszych pojazdach jest tyle rzeczy do których się można potencjalnie przywalić że nie ma co się specjalnie przejmować - oczywiście zakładając że wszystko zrobimy w granicach rozsądku. Oki, a jak jest traktowana taka lampa? jako jedna sztuka? a ma byc albo 2 albo 4? Tak naprawdę to nie wiem czy ktoś w naszych przepisach wziął pod uwagę że może istnieć lampa o długości metra, więc to zapewne też będzie zależało od uznaniowości panów w mundurach i pracowników stacji diagnostycznej - ale tutaj się z Łysym zgodzę jak zasłonisz to nikt nie powinien burzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 na przegląd jadąc można zdemontować... powiedział Yoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Chyba tak drastycznie nie trzeba - mi nigdy się nie przyczepili - obecnie na ten przykład mam 6 dodatkowych (żadna nie zasłonięta) i na 2 stacjach byłem nikt się nie przyczepił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 najlepszym rozwiązaniem według mnie jest panel led na dachu w wersji combo (po bokach światło rozproszone, środkiem dalekosiężne), dobrze jest dołożyć gdzieś na dole dwie nieduże lampy rozpraszające, żeby oświetlały to co jest bliżej auta (panel na dachu tego mnie oświetli) przy takiej konfiguracji temat dodatkowego oświetlenia z przodu masz z głowy trzeba pamiętać, żeby panel na dachu odsunąć w miarę możliwości do tyłu, żeby uniknąć wpadania światła do kabiny przez przednią szybę, bo to bardzo upierdliwe a przegląd i policja, to zależy na kogo się trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dobra. To teraz pytanie którędy przeprowadzić przewody z dachu do komory silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Chyba tak drastycznie nie trzeba - mi nigdy się nie przyczepili - obecnie na ten przykład mam 6 dodatkowych (żadna nie zasłonięta) i na 2 stacjach byłem nikt się nie przyczepił Nie żebym miał coś przeciwko, w końcu każdy jest kowalem nieszczęścia swego, ale znajomy kiedyś naczepiał sobie lamp na bogato i na przeglądzie też nic nie mówili ale na drodze podczas kontroli panowie w mundurkach powiedzieli albo zdejmuje albo auto na lawetę pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Dobra. To teraz pytanie którędy przeprowadzić przewody z dachu do komory silnika? jakbyś miał snorkel, to nie byłoby problemu jeżeli decydujesz się na wiercenie, to możesz zastosować takie cuś http://www.elektryknet.pl/metalowy-dlawik-kablowy-pgf-7(3,23159,17875).aspx zrób sobie przed wejściem do środka złącze, żebyś mógł szybko wypiąć i zdemontować w razie W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_bizkit Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 w blasze nie chce wiercić... popatrzyłem wzdłuż słupka, przy samej szybie moim zdaniem jest ciut miejsca . ewentualnie wiercenie to w plastikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi