dario33 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witam. Samochód (Terrano 2, rocznik 95 2.4benzyna + sekwencja gaz) ewidentnie trzyma za niską temperaturę.Wskazówka po nagrzaniu staje na tej wysokości (około 1/3 skali) i ani drgnie w górę i dół - czy zima czy lato. Płyn jest wymieniony, poziom nie schodzi. Nie wiem od czego zacząć? Wymienić termostat czy może wina sprzęgła wiskozy. Czytałem trochę by sprawdzić wiskozę należy pokręcić w obie strony wiatrakiem wiskozy i mój nie stawia oporu czyli kręci sie w jedną i drugą stronę tak samo lekko. Ale czytałem też, że po wymianie niektórym temperatura zaczynała skakać góra/dół a u mnie stoi stabilnie jednak za nisko. Czy może coś jeszcze innego? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Termostat jest najtańsza i najprostsza rzeczą do wymiany, w tym przypadku jak i tez moim zdaniem najbardziej prawdopodobnym winowajcą. Odpal silnik - sprawdź czy przewody od chłodnicy nagrzewają się tak samo szybko jak te do kabiny > tak > termostat Doraźnie to zasłoń chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sprawdziłem i nagrzewają się, jakiej firmy kupić? W IC są - Vernet, TAMA, Herth, Vemo, EPS, Febi Bilstein i po 2-3 rodzaje z tych producentów. Jakiś godny polecenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hellsin Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 ogółem brał bym Febi, nie miałem jeszcze nigdy problemów z ich częściami w różnych autach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy__ Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 ja biore termostaty verneta i wahlera do kazdego auta i nigdy zadnych problemow. w moim 2.4 tez byl padniety termo po kupnie i wstawilem verneta. sprawdz sobie tylko czy sa rozne temp otwarcia jesli tak to wybierz troche nizsza temp jesli uzywasz auta w terenie, ja tak robilem jak skladalem auto do upalania bokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Vernet i ESP to sprawdzone firmy jeszcze mnie nie zawiodły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaAT Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Do Terrano są dwa z grubsza rodzaje termostatów.. różniące się temperaturą otwarcia. 100% masz ten 82stC, weź 88 i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 po wymianie na Vernet - temperatura osiąga 1mm poniżej połowy i staje w miejscu, czyli te 88stC ma około, jeden problem rozwiązany, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.