Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Rozrusznik - problem

domelboss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szybkie pytanie  - mam problem z rozrusznikiem, przy minusowej temperaturze po przełączeniu stacyjki mi chyba nie kręci .

Po paru razach załapuje nie    wiem czy to z powodu temperatury minusowej czy rozrusznik do regeneracji  już się nadaje?

Edytowane przez Sky

Piszesz chyba nie kręci a po kilku razach załapuje, to w końcu kręci a silnik nie odpala czy po kilku przekręceniach kluczyka dopiero zaczyna kręcić i silnik odpala.Bo jeśli nie kręci to problem ze stacyjką lub dopływem prądu do rozrusznika a jeśli kręci a nie odpala to problem silnika jest.

Czy przy przytrzymaniu kluczyka podczas pierwszego odpalania słychać jakiś dźwięk? i po max 2 sek odpala?

w mojej P12 dźwięku nie słychać, po max 2 sek odpalał kiedyś przed wymianą szczotek

w rozruszniku, teraz po max 1 sek

w mojej P12 dźwięku nie słychać, po max 2 sek odpalał kiedyś przed wymianą szczotek

w rozruszniku, teraz po max 1 sek

No nie mów że nie słyszysz pracy rozrusznika..??

to ja mam u siebie coś podobnego ale mam diesla więc dla mnie to oczywista sprawa. Postaram się dokładniej to opisać: a więc wsiadam sobie rano do samochodu przekręcam zapłon, grzeje świece, przekręcam dalej stacyjkę i słuchać uderzenie wyrzucanego bendixu i dalej jest cisza rozrusznik nie pracuje, ale po tych około 2s zaczyna normalnie obracać wałem z normalną prędkością i silnik zapala, można powiedzieć że to taki "lag" rozrusznika :) i w moim wypadku jest to ewidentnie kwestia słabego jakościowo akumulatora, ma 1,5 roku, za 74Ah no name dałem 200zł więc czego się spodziewać :)

słyszę jakby cuś się kręciło i szukało miejsca do zdechnięcia (zaczepienia) po chwili ustaje i odpala...

No to tak właśnie pracuje rozrusznik ze zmrożonym silnikiem i akumulatorem.

Panowie czytam i jak można nie wiedzieć czy rozrusznik kręci czy co innego bez jaj.

Przecież odpalanie każdego auta słychać u sąsiada

Panowie czytam i jak można nie wiedzieć czy rozrusznik kręci czy co innego bez jaj.

Przecież odpalanie każdego auta słychać u sąsiada

No właśnie...

jeśli akumulator jest słaby to jak przekręcasz kluczyk

1. wolno ładują się świece 

2. rozrusznik muli, ledwo załapuje

3. gdy prądu w ogóle nie ma lub jest bardzo mało to słychać tylko stik stik i nawet rozrusznik się nie załącza. 

Było szybkie pytanie na które padły błyskawiczne odpowiedzi tudzież  doprecyzowujące, do owego szybkiego pytania, zapytania ale kolega domelboss zdaje się poniechał tematu.