Lukass90 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 No i znowu coś. Może drobnostka. Ale zapytam. Zaświeciła się kontrolka abs, poźniej zgasła. System raz dziala raz nie dziala. Teraz od 2 dni kontrolka caly czas sie swieci. Przy uruchamianiu silnika skacze wskazowka predkosciomierza i wlacza sie kontrolka abs na stale. Czasemi w trakcie jazdy wskazowka predkosciomierza zwariuje i zacznie sie swiecic abs. Czy istnieje szansa ze konczace sie klocki hamulcowe moga dawac taki objaw ? Czy tylko zajac sie czujnikiem abs ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarayu Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 U mnie było podobnie i okazało się ze to czujnik ale zajęło nam to dużo godzin szukania. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 należało by podpiąć pod kompa możliwe że coś pokaże, a płyn hamulcowy dawno był wymieniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jakiego kompa, o czym Ty mówisz - poza ASO praktycznie nieosiągalne, wiec taniej w ciemno wymieniać. Padł któryś z przednich czujników (prawdopodobnie od strony pasażera bo stamtąd bierze sygnał do liczników) lub pękł, skorodował, ubrudził się pierścień na przegubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jakiego kompa, o czym Ty mówisz - poza ASO praktycznie nieosiągalne, wiec taniej w ciemno wymieniać. ......................................... nie miałem na myśli aso a takie programy do sprawdzania abs ma wielu mechaników (nie wnikam skąd i jak) niedawno w mojej P12 mechanik ze stacji diagnostycznej (gdzie robię przeglądy) wymieniał płyn hamulcowy i podpiął też pod kompa, za robociznę razem wziął 60 zł (po znajomości) a płyn kupiłem wcześniej sam a wymieniać w ciemno nie radzę Edytowane 18 Stycznia 2017 przez matador41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jaki jest związek kontrolki ABS i samego ABS z wskazówka prędkościomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Masz odpowiedź w poście numer 4 tego wątku. nie miałem na myśli aso a takie programy do sprawdzania abs ma wielu mechaników (nie wnikam skąd i jak) niedawno w mojej P12 mechanik ze stacji diagnostycznej (gdzie robię przeglądy) wymieniał płyn hamulcowy i podpiął też pod kompa, za robociznę razem wziął 60 zł (po znajomości) a płyn kupiłem wcześniej sam a wymieniać w ciemno nie radzę ELMa też można nazwać podpięciem do komputera i nawet też coś pokaże jak uda się połączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 A możesz to potwierdzić jakimś wycinkiem z manuala? Może moja n16 jest za stara, ale na własne oczy widziałem w skrzyni czujnik prędkości na dyferencjale. Przez jego plastikowa bieżnię zrezygnowałem z wymiany obu łożysk na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Odepnij wtyczkę czynnika pod skrzynka przekaźników - licznik ne drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jutro sprawdzę Masz na myśli prawe przednie koło? Edytowane 18 Stycznia 2017 przez vlad24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Od pasażera. Oczywiście po odpięciu wywali błąd i nie będziesz miał ABS do czasu ponownego podpięcia i następnie skasowania błędu. Istnieje też opcja, że były różne rozwiązania tej kwestii w zależności od rocznika, rodzaju licznika (przed liftem były dwa) i silnika, choć szczerze wątpię. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli pewności nie masz On ma najprawdopodobniej problemy z zasilaniem, albo z masą. OK już po teście. Tak jak przypuszczałem, kontrolka abs nie zgasła ani po włączeniu zapłonu, ani po odpaleniu. Prędkościomierz działa jak zwykle, żadnych skoków czy innych dziwnych zachowań. Mam nadzieję, że ci tego wystarczy i nie każesz sobie udowadniać poprzez nagrywanie filmów. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez vlad24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli pewności nie masz Mam bo autor wątku pisze o 1.8, a nie o di. Strzelam, że masz auto z początku produkcji w tandemie ze starym typem licznika. Sam miałem 1.8, sam wymieniałem dupnięty czujnik, sam jeździłem przed wymianą po 200km/h po mieście wg. wskazań licznika. Po odpięciu czujnika kontrolka miała zgasnąć? Jak sterownik ABS raz złapie błąd to trzeba go skasować interfejsem, nawet po usunięciu usterki. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Coś może być na rzeczy, bo jak patrzę na skrzynie do 1.8 z różnych roczników to jedne maja zwykły czujnik, a inne coś jak by zaślepkę w tym miejscu. Co do kontrolki to się nie martw, po podpięciu czujnika, zgasła i abs działa bez żadnego kasowania. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez vlad24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass90 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Mechanior na swoim kompie polaczyl sie z modulem abs i znalazl blad na czujniku prawy przod. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Mechanior na swoim kompie polaczyl sie z modulem abs i znalazl blad na czujniku prawy przod. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka potwierdzasz to co napisałem w poście nr 5 - że programy do sprawdzania abs ma wielu mechaników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass90 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Nom teraz zostaje mi znalezc odpowiedni czujnik w internecie i dzialac z wymiana :/ Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Kol buladag w takim razie też miał rację, co po połączenia obu czujników. Jak kontrolka nie gaśnie po włączeniu zapłonu to gdzieś nie łączy przewód lub do czujnika/wtyczki dostała się woda. Gdy zapala się dopiero podczas jazdy to może zabrudzony czujnik opiłkami z hamulców, albo pierścień zębaty błotem/rdzą i nie potrafi odczytać prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 potwierdzasz to co napisałem w poście nr 5 - że programy do sprawdzania abs ma wielu mechanikówBłędy ABS zapisują się w bsi. Odczytać błędy z bsi można nawet elm z jakimś freewareowym programem (czy poprawnie to inna rzecz). Kontrola i odczyt ze sterownika abs to zupełnie inna rzecz. Być może jakieś uniwersalne Delphi i inne na to pozwalają, ale tego typu interfejsy nigdy nie działają w 100% ze wszystkimi modelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 ważne że w autku kolegi to zadziałało i nie musiał wymieniać części w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 opisze moze swoja usterke umnie jak czasem zapalał sie abs zwłaszcza na nierównościach okazalo sie ze tylni pierścień abs był pęknięty wiec na szrot kupiłem całą piastę przełożyłem pierścień i dalej śmiga jak należy, a co do skaczącej wskazówki stawiałbym na zimne luty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass90 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Lukass90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi