k3dbe Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam, pytanie, ktoś ma w zetce czujniki cofania ? Czy gdy zetka nie miała to jest wiele roboty by to dołożyć ? Pytam bo uszkodziłem zderzak z tyłu i jest okazja kupić w dobrym stanie w kolorze za kasę pewnie mniejszą niż lakierowanie i naprawianie tego... ale czy jest sens zderzaka z czujnikami gdy nigdy ich nie uruchomię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szachi Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 w sensie że ten zderzak który chcesz kupić ma już czujniki? Generalnie dołożenie centralki to banał, wpinasz się jej zasilaniem w przewód od żarówki wstecznego, masę gdziekolwiek, wpinasz czujniki w centralkę, podpinasz do niej dołączony buzzer (pika im szybciej im bliżej jesteś przeszkody), upychasz to wszystko we wnęce podłogi bagażnika i już. Ale przewody czujników w zderzaku z dawcy są pewnie ucięte a nie odłączone od centralki i musiałbyś kupić wtedy nowe czujniki bo ich przewody są delikatne i kiepsko z ich lutowaniem.. aczkolwiek to w sumie i tak nie kupisz centralki bez czujników więc po prostu musisz kupić zestaw, taki najprostszy z buzzerem to z 80zł Czy się przydają? Tak! Miałem w innym aucie typu coupe i czasem wciśnięcie długiego tyłka gdzieś było dużo bardziej komfortowe i sprawne mając ten brzęczyk.. no i jak kobiecie zostawiasz auto to zbawienne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3dbe Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ten zderzak co mogę kupić ma czujniki i nie wiem czy to są oryginalne i czy coś takiego występowało, jeśli występowało i to ori czujniki to czy można to jakoś spiąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szachi Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 czujników z obciętym kablem już nie zepniesz, jeśli kabel nie jest obcięty to musi być to czujnik spełniający dany standard centralki (zazwyczaj wszystkie uniwersalne są na tym samym patencie ale czy tak jest w tym wypadku to nikt Ci nie powie)nie widziałem nigdy ori w Zetce czujników więc raczej dokładane, tak czy siak musisz nowy uniwersalny zestaw kupić i wywalić te czujniki które tam są i wstawić nowe z okablowaniem. Proponuje kupić taki zestaw w którym kolor czujników jest taki jak kolor lakieru auta. Malowanie czujników sprayem niestety nie wchodzi w grę, przestaną działać Patrząc na szybko na allegro to takie zestawy (wraz z czujnikami) są już za 40zł, wartość używanych czujników które są w tym zderzaku wynosi 0zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandinho Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ja mam czujniki parkowania niefabryczne na przód (czyli klasyczny pikacz z możliwością wyłączenia) oraz kamerę cofania na tyle podpiętą do wyświetlacza, wolałem kamerę bo chciałem widzieć obraz a pykanie nie do końca mnie przekonuje... Roboty jest mało pod warunkiem że nie było wcześniej druciarstwa z kablami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Były fabryczne czujniki cofania. Takie miała zetka z Holandii która ogladalem nawet wpisane na listę wyposażenia fabrycznego. Miała je wyłącznie na tylnym zderzaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmati9 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Miały fabrycznie montowane, nawet ja takie posiadam no chyba że poprzedni właściciel dołożył ale w to wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owojtek Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ja mam czujniki parkowania niefabryczne na przód (czyli klasyczny pikacz z możliwością wyłączenia) oraz kamerę cofania na tyle podpiętą do wyświetlacza, wolałem kamerę bo chciałem widzieć obraz a pykanie nie do końca mnie przekonuje... Roboty jest mało pod warunkiem że nie było wcześniej druciarstwa z kablami itp. Kamerkę masz podłączoną pod oryginalną nawigację, czy pod jakieś radio z wyświetlaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandinho Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Oryginalną navi wywaliłem, kupiłem wyświetlacz AV - włożyłem i podpiąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.