camello Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Hej, Dla jednych to banalnie proste dla innych filozofia jednak chciałem się podzielić jak wymienić klocki hamulcowe w naszych Ka jedenastkach. Oczywiście opis dotyczy jak ja sobie z tym poradziłem, nie twierdzę, że tak musi być itp. każdy zrobi jak mu wygodniej itd. Pacjent Nissan Micra K11, 1.4, 82KM, 2000r. Potrzebne narzędzia, klucz 19 do kół i 17 do zacisków oraz porządna żaba. Klocki Kluczem 17 odkręcamy zacisk i zdejmujemy z tarczy uważając, aby nie zabrudzić prowadnic, które są nasmarowane, ja na koniec prowadnice i tak wyczyściłem i nasmarowałem smarem miedziowym. Gdy już mamy zdjęty zacisk wyjmujemy stare klocki uważając, żeby nie powyginać blaszek, które trzymają nasze klocki w zacisku i przechodzimy do najmniej przyjemnego zajęcia przynajmniej u mnie, a mianowicie wciśnięcia tłoczka, który u mnie był wysunięty chyba na maksa, trochę się napociłem. Wcisnąłem tłoczek za pomocą żaby, jedną ręką trzymając , drugą złapałem tłoczek żabą i przekręcałem zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po kilku obrotach łapałem żabą i wciskałem tłoczek, znowu kręciłem tłoczkiem i wciskałem, aż do skutku. Przy mojej metodzie trzeba podwinąć gumę, która chroni tłoczek, aby jej nie uszkodzić żabą jak będziemy nim kręcić. Przed montażem klocków składamy do kupy tłoczek z zaciskiem czyli wsuwamy tłoczek w prowadnice w zacisku. Montujemy klocki wsuwając, staramy się ich nie pochylać, tak aby były równolegle ustawione w miejsce z blaszkami w które mają wejść. Przy tej operacji przyda się płaski śrubokręt, bo jak z jednej strony uda się nam klockiem odchylić blaszkę tak z drugiem już nie będziemy mogli manewrować klockiem, a blaszka będzie blokowała wskoczenie klocka. (Trochę zabawy przy tej operacji jest) Jak już klocek równo wejdzie wsuwamy go do samego końca. Wyżej wspominałem o tych blaszkach to na nie trzeba uważać, aby ich nie pokrzywić itp. Na koniec zostaje przykręcenie zacisku zwracając baczną uwagę na przewody hamulcowe, aby założeniu zacisku nie były poskręcane. Przepraszam za jakość zdjęć, ale miałem tylko kalkulator pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.