pawellko Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam. Chcialbym wyjechac swoim Qashqaiem do Wielkiej Brytanii. Mam takie pytanie co ze światłami ? Czy trzeba kupowac jakies nalepki na swiatla ? Dodam ze mam xenony a qashqai z 2007 roku dziekuje za wszystkie odpowidzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwilurGHsprSAhXKFCwKHT6SB8cQFggpMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.auto-swiat.pl%2Feksploatacja%2Fjakie-swiatla-do-anglii%2Fhb6g4&usg=AFQjCNH_5D7M6vXQ2paAiaQSH3FcIKBhdQ https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwilurGHsprSAhXKFCwKHT6SB8cQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.motofakty.pl%2Fartykul%2Fjedziesz-do-anglii-przestaw-reflektory.html&usg=AFQjCNFa1OdMOR4juuy_7z4sG-cx4Uisag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Jak jechałem do PL swoim to po zjechaniu z promu musiałem nakleić "filtry" zmieniające geometrię RHD snop światła na LHD ., a i tak mrugali mi że ich oślepiałem , więc opuściłem reflektory max w dół. Nie ryzykuj bez nalepek ! No i MotorTax w UK , ale to chyba wiesz Szerokiej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loper Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja bym zaczął od http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/i/infrastruktura-rowerowa_3000//documents/konwencja_wiedenska.pdf wg powyższej konwencji auto ma spełniać warunki do zarejestrowania w kraju rejestracji i np na Słowacji gzie trzeba mieć 4 takie same opony ty mając 2 takie i 2 inne co jest dopuszczalne w Polsce nie możesz dostać mandatu dla mnie sytuacja jest tożsama ze światłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Loper , konwencja , konwencją , ale jak trafisz na sk...na policjanta , do tego nie znając dobrze języka to narobi Ci problemów i stracisz dużo czasu odkręcając sprawę , lepiej nie dawać argumentów do zatrzymania/kontroli . Najlepiej nakleić te nalepki na lampę i mieć zapasowe żarówki na Francję (alkomat bym sobie odpuścił) Co ważne , kolega nie napisał jak długo ma zamiar po UK sie poruszać autem , jeśli to wakacje to radziłbym zachować kwity z promu lub tunelu w celu okazania policjantowi podczas ewentualnej kontroli za np. brak opłaconego motor taxu co powinno uchronić od mandatu za brak tej opłaty z wyjaśnieniem że to tylko two weeks holiday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellko Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Jade dokladnie na dwa dni. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. To nalepki bede mogl kupic pewnie na stacji gdzies we francji ? Fergul11 jadac ma dwa dni muszę oplacic ten motor tax czy jest to oplata dla mieszkancow ? Edytowane 19 Lutego 2017 przez pawellko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferguson Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Na auto zarejestrowane w UK, tax opłacić może tylko mieszkający na wyspach. Ty nic nie płacisz gdy masz auto nie zarejestrowane w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Na dwa dni nie musisz , jednak kamery zarejestrują twoją tablicę i będziesz w systemie , jeśli przeciągniesz dwa tygodnie to po tym czasie dostaniesz mandat . Spowodowali to nasi krajanie co przyjechali na wyspy swoimi autami i tu pracując i mając tutejszy "NIP" używali aut (bo taniej bez taxu i tutejszego ubezpieczenia) nawet pół roku . Ty nie musisz , ale jak napisałem w razie kontroli miej jakis kwit z promu dla potwierdzenia że bedziesz krócej niż dwa tygodnie , wtedy ewentualna rozmowa z patrolem przebiegnie bezboleśnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Turysta może w UK jeździć 6 m-cy bez potrzeby przerejestrowywania auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcin sz-n Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 jesli jedziesz tunelem to kupisz przed wjazdem w sklepie z pamiątkami dosłownie kosztowały chyba 10 ojro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellko Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi i pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi