Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osłona tarczy hamulcowej na oś tylną

Blasphem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem trochę w internecie i wyszukuje tylko osłony na tarcze hamulcowe na oś przednią. Z lewej strony osłonę mam całkowicie zżartą przez rdzę i trzeba by ten element wymienić. Jakieś doświadczenia z poszukiwań ?

Pozdrawiam,

Ciężko znaleźć, oryginały (jeśli dostępne) w chorych cenach, z dostępnymi zamiennikami się nie spotkałem. U siebie też miałem te osłony zżarte, wywaliłem je w cholerę.

generalnie z tej strony mam akurat też zzarta rdzą tarczę i zastanawiam sie czy to nie przez brak tej osłony. Mówisz, że to raczej zbędny bajer i żyć bez tego się da ?

Swego czasu do carismy bodajże dorabiałem ze zwykłej blachy dachówki. Troszkę dłubaniny było ale udało się.

W dniu 24.02.2017 o 10:40, Blasphem napisał:

generalnie z tej strony mam akurat też zzarta rdzą tarczę i zastanawiam sie czy to nie przez brak tej osłony. Mówisz, że to raczej zbędny bajer i żyć bez tego się da ?

Zbędny całkiem może nie (w końcu po coś zakładali fabrycznie te osłony) ale ja przez rok jeździłem z 1 osłoną i nie widziałem jakiejś zwiększonej korozji tarczy z tej strony, więc po roku wywaliłem drugą.

W mojej primierze od ponad 120 kkm bez przednich osłon tarcz i wszystko ok coś o koło 5 lat   .

• 3 tygodnie później...

Chodzi o to, że ta osłona ochrania przed brudzeniem się tarczy hamulcowej, co doprowadza do korozji oraz do szybszego zużycia się tarczy i klocków.

• 2 tygodnie później...

jak masz mniejsze tarcze to mam 1szt z demontażu, aczkolwiek pod większe tarcze to ja z innego samochodu dobrałem, nawierciłem 3otwory na śruby i mam nówki ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...