alexvq35 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam, skrzynia manualna. W temperaturach poniżej zera, kiedy auto parkuje noc na dworze i jest "przemarznięte" przez około 1-2km jazdy z rana słychać takie dziwne ciche popiskiwanie lub wycie z okolic skrzyni biegów. Dźwięk bym porównał do małego fiata zapier****cego na wstecznym biegu Po wrzuceniu na luz w zasadzie ustępuje. Dźwięk występuje z przerwami i natężenie jakby rośnie wraz z obrotami. Po małym rozgrzaniu dźwięk znika. Oczywiście nie jest to zaden pasek, wygląda to na jakieś łożysko, być może w skrzyni, w google znalazłem jedną informację na ten temat, ktoś wymianiał wowczas skrzynię. Wraz ze wzrostem temperatur objawy znikają. Olej w skrzyni wymieniany na właściwy (taki jak pisaliście na forum) 2 lata temu, dwójka zaczęła ciężko wchodzić. Po wymianie ok. Dźwięk w tym roku pojawia się częściej niż w ubiegłym. Przebieg samochodu 80kkm, jeżdżony z głową. Ktoś przerabiał ten problem i pomoże mi namierzyć wadliwą część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Tak zazwyczaj piszczy tuleja podtrzymująca znajdująca się w wale korbowym, po jej nasmarowaniu powinno się wyciszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexvq35 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Tak zazwyczaj piszczy tuleja podtrzymująca znajdująca się w wale korbowym, po jej nasmarowaniu powinno się wyciszyć. Mówisz o tej znajdującej się mniej więcej w połowie jego długości w okolicy przednich foteli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Nie... w wale korbowym na wysokosci kola zamachowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexvq35 Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Czyli trzeba zrzucic skrzynię? Nikt już nie miał tego problemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asesino Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Olej w skrzyni wymieniany na właściwy (taki jak pisaliście na forum) 2 lata temu, dwójka zaczęła ciężko wchodzić. Po wymianie ok. Dźwięk w tym roku pojawia się częściej niż w ubiegłym. Przebieg samochodu 80kkm, jeżdżony z głową. Mi 2 bieg też na zimnym trochę ciężko wchodzi, to pewnie mnie też czeka wymiana oleju, to tylko może być tego objawa? Ale żadnych dzwięków nie mam Jedynie to słyszę słoneczko sprzęgła które już powoli chyba pada. Jaki olej wlewałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexvq35 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Jaki olej wlewałeś? Jakiś polecany na tym forum.Być moze miał napis gtx i oznaczenie 90/75. nie pamietam. Cena coś 250 za całość. W hondach było prosciej, można było zalać silnikowego mobila Edytowane 9 Marca 2017 przez alexvq35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 W hondach było prosciej, można było zalać silnikowego mobila o zgrozo!!!! w hondach lałeś tylko ori mtf-a badz Atf-a w zależności od skrzyni....pierwszy raz słyszałem aby ktoś lał silnikowy olej do skrzyni ever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexvq35 Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 o zgrozo!!!! w hondach lałeś tylko ori mtf-a badz Atf-a w zależności od skrzyni....pierwszy raz słyszałem aby ktoś lał silnikowy olej do skrzyni ever Młody chłopak jesteś, życia jeszcze nie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Młody chłopak jesteś, życia jeszcze nie znasz nom człowiek całe życie się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi