Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

NAJLEPSZY CATBACK 350Z

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

20170301_234614_zpsejlodtew.jpg

No to mamy przełom na tyle lat co siedzę w 350Z !! 

Dopiero wczoraj została odkryta ameryka na nowo !! Tak więc są układy wydechowe (Cat Back) które poza zmianą dziwięku wpływają także pozytywnie na moc i silniku wolnossącym i to różnica jest nie mała, by sprecyzować dodam że chodzi o silniki DE
Do tej pory mogłem stwierdzić, że po licznych testach układów wydechowych w wolnossących silnikach nasunęły się jedynie wnioski że zabierają one moce względem seryjnych egzemplarzy. 

Nawet te bardzo drogie dedykowane układy wydechowe często ubijały parę KM i paręnaście Nm, mimo zapewnień producentów o ich zajebistości.

Pierwszym Cat Backiem, który coś dodawał to był układ firmy Miltec 76mm konstrukcja - dodawał 2KM i 2Nm 

Drugi był Custom, który coś dodawał konstrukcja 2 x 2,5" także oparta na X-Pipie z mocnym przewężeniem a cała reszta układów wydechowych jak oryginalne Greddy, HKS, Tomei bądź tańsze K1 nie wspominając o licznych customach albo chińczykach skutecznie ubijały moce...

No i teraz dokonał się mega przełom !!! Invidia o dwuch cienkich rurkach średnicy 2" bez żadnego H-pipa czy X-pipa dopier**la 11KM przy czym poprawia znacząco przebieg momentu w najniższym zakresie obrotów - to jest dla nas Szok !!! Wreszcie coś konkretnie można poprawić w układzie wydechowym tego Auta !!!

​DYNO RESULT:
350z%20ruda%20test%20wydechu_zpsgioajmtj

Piękny przyrościk! Mam nadzieję że mi sie też taki uda z customowym robionym przez GT Performance.

Masz jakieś zdjęcia jak ten wydech przebiega od katów do końca? Są po prostu dwie osobne 2" rury bez Y pipe, które idą do końcowego tłumika?

Tu masz nieseryjne wałki, mody kolektora też, ciekawe jakby to do seryjnego auta wsadzić czy 11 by wyszło ;)

Tu masz nieseryjne wałki, mody kolektora też, ciekawe jakby to do seryjnego auta wsadzić czy 11 by wyszło ;)

A skąd wiesz? Czyja to fura?

Invidia nie robi takich wydechow. To koncowki z invidii a reszta jakas hybryda zmontowana. To ze srednice seryjne beda lepsze w Zetce z NA wiedzialem ale nie jestem pewien teraz czy robic Y czy puscic dwie rury rownolegle do jednego tlumika koncowego. 

A, nie widzialem go jak wchodzilem na strone Invidii wczoraj. Moze juz ich nowych nie robia albo przeoczylem.
Git, jest sie na czym wzorowac wiec. Pytanie tylko jak taki design sprawdzilby sie z dekatam albo nieseryjnymi kolektoramii ?! Podobny zamontowali w tym projekcie na motoiq tylko ze tam byl jeszze crossover czyli taki niby X. Podobno pomaga to lepsze brzmienie osiagnac i utrzymuje lepszy moment w srodku. GTP mowi ze wiecej niz 54mm na 1,7litra by nie robil.

Jedna kwestia tylko! Jeśli w przyszłości miałyby wlecieć na przykład PPE long tubes to one mają 2,5", więc Y lub X musiałyby też tyle mieć!

EDIT: Zastanawiam sie teraz czy nie zostawic seryjnej puchy i tylko dekaty i rury do niej zrobic? Taniej wyjdzie a czy sa jakies minusy takiego rozwiazania?

• 3 tygodnie później...

W temacie wydechu zaskocze was ale pordzewialy mi końcówki wydechu z kwasowki.. musiała być blacha źle wykwaszona lub niskiej jakości. Czy znacie kogoś kto fajnie utnie i dopasuje większe i ładniejsze puszki?

Edytowane przez Cytrus

A ja nie polecam i są druciarzami. Co więcej, rzadko krytykuje w internecie coś, ale zawsze biorą więcej niż ustalone, dłużej niż ustalone i przy okazji porysowali mi elementy - ale właściciel uważa mnie za idiotę i ze mi się nudzi w życiu, bo śmiem stwierdzić, że porysowali coś, co nie było porysowane od nowości. Nie mówiąc już o spawach, że d*py nie urywają. Koszą w ch.. u jeszcze szef jest bezczelny. Zdarzają się zawsze pajace, ale ja pajacem nie jestem skoro dałem auto na zabieg taki i taki a dostaje drożej, gorzej niż ustalone i jeszcze porysowane

A ja nie polecam i są druciarzami. Co więcej, rzadko krytykuje w internecie coś, ale zawsze biorą więcej niż ustalone, dłużej niż ustalone i przy okazji porysowali mi elementy - ale właściciel uważa mnie za idiotę i ze mi się nudzi w życiu, bo śmiem stwierdzić, że porysowali coś, co nie było porysowane od nowości. Nie mówiąc już o spawach, że d*py nie urywają. Koszą w ch.. u jeszcze szef jest bezczelny. Zdarzają się zawsze pajace, ale ja pajacem nie jestem skoro dałem auto na zabieg taki i taki a dostaje drożej, gorzej niż ustalone i jeszcze porysowane

Dziękuję takie opinie doceniam szczere i podparte faktami. Jeszcze raz dziekuje bo sam za wiele razy trafiłem na takie osoby.

W temacie wydechu zaskocze was ale pordzewialy mi końcówki wydechu z kwasowki.. musiała być blacha źle wykwaszona lub niskiej jakości. Czy znacie kogoś kto fajnie utnie i dopasuje większe i ładniejsze puszki?

Jeśli jesteś z okolic Warszawy to tylko SPORTTIG https://www.facebook.com/sporttig/

Od wielu lat u nich wszystko robię i nigdy mnie nie zawiedli - a to się bardzo rzadko zdarza  :)

Edytowane przez TheMan

Ja zlego slowa o el-tecu powiedziec nie mogę odkad primere p10 mialem to u nich robie... Bardzo podoba mi sie dzwiek ich wydechu, jakos wykonania no i od dobrych 5ciu lat robia wszystko na gietatkach cyfrowych.
Cudnemu w 370z zrobili naprawde genialny wydech 2 x 2.5 cala a potem 2 x 3 cale, dzieek obled i zadnego poloneza jak w tych super wyrobach z ameryki czy supersprintach mimo ze posidal on tylko same koncowe tlumiki !!!
Fakt ze ceny maja spore i na ta chwile robie u nich same koncowki do wydechu albo koncowe tlumiki ale to najwyzsza półka w naszym kraju a wydechy w masu firmach robiłem i widzialem jak sa zrobione i jak brzmia i po jakim czasie sie wypalaja.
Pod katem jakosci wykonania bardzo podobaja mi się wyroby MG Motorsport ale dzwiek tragedia, trzeszczenie rezonans i sa głośne... za głośne.

Dobre jaja pamietam jak mial El-tec z klientem czarnej 350z ze po naprawie wydechu z ameryki ten zaczal za cicho pracowac i wlasciciel zazucili im ze go popsuli a naprawa polegala na wspawaniu dwoch zlaczy elastcznych by wstrzasy z silnika po przez wydech nie przenosily sie na budę, no co zrobic przy duzej ilosci klientów czasem zdarzy się jakis niezadowolony...

Mój rudzielec tak brzmiał na 3" przelocie od EL-teca:

GATO cabriolecik:

Podczas jazdy fajny jest taki GTRowy pogłos...

Dla porównania pierdziawka z MGMotrosport:

Z tego co pamietam gato mial Y pipe 60mm i pozniej 76 do konca a dekaty (zakladam) jaka srednice mialy? 

Mierzyles jaki przyrost dal same ten wydech?

Nie wiem, czy Kuba piejesz do mnie, czy komuś innemu tez wspawali złącza - u mnie wspawali złącza tylko ujebali nie tam gdzie trzeba rurę, zmienili flansze na jak ze za***iste, które wyjebalo i albo krzywo wspawali albo krzywo wspawali. Byłem u Mestwina i widziałem jak mi wy***rdala paliwo mimo ze uszczelki są w stanie idealnym. Gwoli ścisłości jeżeli mówimy o "naprawie" to tylko miała polegać na lepszych flanszach, z czego na ch*j robota jak i tak wy***rdala bokiem a ja nie pałuje auta. To, że Wojciech robi Tobie po znajomosci i układach, nie zmienia faktu, że jak wyżej opisałem to tak realnie oni działają od zawsze. Jak komuś odpowiada super, ale ja się zawiodłem 3 razy. Tak, trzy jeb**e razy! Wcześniej podobnie było, ale tym razem przepalili szale goryczy.

I nie mam wydechu z USA. Być może ktoś inny tez poległ poza mną np Marcin z jego invidia czy czymś co tam ma - u niego to fabrycznie jedne rury do drugich nie pasowały.

Ciebie Kuba chwale wszystkim, ale nie mów że Wojciech jest w porządku-bo każdy może mieć swoje zdanie - tylko trzeba spojrzeć na fakty. Raz spier... można, drugi pewnie , trzeci i to po maxie? Nie mów bzdur w tym temacie

"przepalili szale goryczy" - myslalem ze to sie przelewa no ale jak przepalili, to rzeczywiscie mozesz byc zly! lol

ale tym razem przepalili szale goryczy.

pisałem na telefonie-podpowiedz wyskoczyła inna, powinno byc oczywiście przelali szale

Czy coś poza tym Twój post wnosi ?? Bo moim zdaniem nic

pisałem na telefonie-podpowiedz wyskoczyła inna, powinno byc oczywiście przelali szale

Czy coś poza tym Twój post wnosi ?? Bo moim zdaniem nic

jeśli chodzi o ścisłości to "czare goryczy" a nie "szale" ale mój post też nic nie wnosi poza tym