Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

WYPADANIE ZAPŁONU, SZARPANIE

Margarita907
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 
Pozwólcie, ze opisze swoj problem, poniewaz wariuje czytajac forum, juz spac po nocach nie moge... 
Od prawie 2 lat jestem średnio szcześliwa posiadaczką Mojej pechowej almerki 1,5 z LPG. 
Przy ostatnim przegladzie tech. oraz przegladzie gazu(dwa miesiące temu) wymieniona sonda lambda (palił jak smok) i tak w sumie od poczatku roku jeżdze od mechanika do mechanika. A wiec do rzeczy 

Zaczeło sie od szarpania i wywaliło check. Szarpanie i drgania az lata gałka od zmiany biegów. 
Szarpanie występuje różnie, raz od razu po odpaleniu na zimnym , czasem dopiero po nagrzaniu i ruszaniu np. na światłach a czasem dojade normalnie do sklepu i wychodzac ze sklepu jak odpale to telepie 

Pojechałam do pobliskiego mechanika , ktory podłączyl pod kompa i stwierdził wypadanie zapłonu wiec zmienil swiece i podejrzewał jeszcze cewki. Po dwoch dniach znowu to samo i znowu check. Pojechalam do innego mechanika dalej, zanim dojechalam przestał szarpac wiec objawy znikneły i nie mogli zobaczyc jak chodzi silnik. Podłaczyli pod kompa i znow wypadanie zapłonu na cylindrze 1. Zamienil cewke 1 z 2 i kazał pojezdzic zobaczyc co bedzie dalej. Jezdzilam ponad tydzien. Szarpało czasem a czasem nie. Check czasem mrugał ale nie zapalił sie. Wczoraj zaświecił sie na stałe. W poniedziałek znowu mechanik. Juz mam dosc , bo strach na miasto wyjechac, ze nie dojade do domu spowrotem...... 
Oczywiście na forach juz sie naczytalam o katalizatorze i rozrządzie oraz o wymienie połowy samochodu. Dodam ze obroty równe nic nie faluje. 
Jestem juz załamana, nawet nie mam pewnego mechanika, ktoremu mozna zaufac .

Podpowiecie co to może byc albo polecicie jakiegos godnego zaufania mechanika ?
Juz trace nadzieję , ze Moja almerka jeszcze kiedys bedzie jezdzila jak dawniej :( 
Co z takiego samochodu jak chce jechac np. nad morze a musze jechac pociagiem :/
Dodam jeszcze, ze jak zaczyna nim telepac i dodaje gazu to ledwo jedzie a chodzi jak traktor :/ 
jak nie telepie śmiga normalnie

Edytowane przez Margarita907

na początek zakręć butlę od gazu i pojeździj tylko na PB 

na początek zakręć butlę od gazu i pojeździj tylko na PB 

Od ponad tygodnia jeżdze tylko na BP wiec nie jest to wina gazu 

zmierz ciśnienie 

Powiem mechanikowi w poniedzialek ale gdzie te cisnienie ma zmierzyc :) na cylindrach ?

jak się jeździ na lpg to w baku jest często niewiele paliwka i to jeszcze starego i zawodnionego

zatankuj świeżego dobrego paliwka do pełna i będzie wiadomo czy nie to było przyczyną

jak się jeździ na lpg to w baku jest często niewiele paliwka i to jeszcze starego i zawodnionego

mów za siebie 

bez obrazy, napisałem to ku przestrodze i nie twierdzę też  że wszyscy tak mają, a sprawdzić w tym konkretnym przypadku nie zaszkodzi

U mnie wypadanie zapłonu było oznaką rozrządu.

Wymiana calego kompletu i silnik jak nowy.

Odebrałam auto i uszkodzona cewka. Zaznaczono, że jak jedna padła to mogą zacząć padać pozostałe. Koszt za jedną cewke z wymianą 350 zł to chyba dość dużo cooo?

200 to rozumiem. Początkowo miało być między 180 a 240 a jak już zrobili to zaśpiewali 350..

można kupić cewkę  ori (używkę) np na alledrogo za kilkadziesiąt zł

i wymienić samemu, wtedy wychodzi najtaniej

Macie jakies link do w miare dobrych cewek ? Kupilabym pozostałe 3 i zagadała z kims zeby mi wymienil resztę :) 

Przy odbiorze powiedziano, ze jak jedna padła to pewnie zaraz pozostałe zaczną padac :/ wiec wolalbym sie zaopatrzyc w jakaś dodatkowa w rozsądnej cenie aby nie płacic znowu za cewkę 3 stowek. Podrzucicie jakis link ? 

Spokojnie. Tak jak pisali przedmówcy to gadanie o kolejnych padających cewkach to trochę przesada. W mojej almerze cewka padła jakieś 2 lata temu. Od tamtego czasu ani jedna się nie popsuła. Ja swoją cewkę kupiłem za 60zł z demontażu w jednej z autokasacji.

• Upvote 1

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Tak, ogarneli mi auto ale na krótko heh wczoraj wrzucilam nowy post z nowym problemem.
Pozdrawiam ja i Moja pechowa almerka :(