Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 2003 1.5 benz

Gość Faraonz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Faraonz

Witam wszystkich!

Mam problem od niedawna z moją Almerą... Zaczęło się od tego że podczas jazdy na trasie długości 100km przy przejechaniu 3/4 trasy zapalił sie check engine  ale przejechałem trasę. Pod domem zauważyłem że obroty zaczynają mi spadać do prawie zera na 1s. i z powrotem wracały do normy, dodatkowo zauważyłem że spalanie urosło do ponad 12l/100km oraz że wspomaganie zaczęło gorzej chodzić. Byłem u mechanika i wyskakiwał mu błąd uboga mieszanka paliwa i błąd sondy lambda tej drugiej. Skasował błędy i jak jeździłem na krótkich trasach tak 10-15 km to wszystko chodziło prawidłowo, ale jak znowu wyjechałem na dłuższą trasę to znowu wróciły wyżej wymienione objawy. Mechanik stwierdził że katalizator jest winny i go wyciął...wymienił świece i wyczyścił przepływomierz, wczoraj odebrałem samochód od niego i pojeździłem nim trochę i check engine się nie zapalił, ale jak stoję na luzie to obroty spadają znowu prawie do zera na chwile (zauważyłem że kiedy spadają obroty  do prawie zera na 1s i potem wracają do normy to na komputerze zwiększa się zużycie paliwa choć auto stoi w miejscu) zużycie paliwa powyżej 12l/100km i wspomaganie też ciężko chodzi. Może ktoś miał podobny problem z almerą i doradzi co trzeba wymienić żeby mechanik znowu nie naciągną na niepotrzebne koszty. Proszę o pomoc....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...