Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Mocna rysa zrobiona na parkingu- naprawiać samemu?

karan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś ktoś uprzejmy na parkingu pod galerią chyba swoimi drzwiami obił mi drzwi, zaznaczone kółeczkiem.

I teraz nie wiem czy dawać do lakiernika, czy skorzystać z porad z forum gdzie ktoś opisuje jak ze szpachlowaniem można zrobić samemu...

Czy lakiernik musi malować całe drzwi czy tylko miejscowo naprawia?

post-100261-0-16759500-1489266748_thumb.jpg

....chyba trzeba z tym żyć .

Jaka szpachla? Człowieku...

Lakiernik pewnie "malnie" Ci całe drzwi , a to koszt .... no własnie - ilu stówek? ;)

Zapastuj to miejsce i nie patrz tam, aż zapomnisz o zdarzeniu ;)

koledzy mają rację, pierwsza boli najbardziej, a potem  ..........................

ja bym wziął jakąś grubszą pastę polerską przypolerował delikatnie ręcznie, zmniejszy się rysa wizualnie, będą mniej widoczne krawędzie,  potem na to jakiś nabłyszczacz typu: pasta kończąca nadająca połysk, ew. wosk i już , naprawa lakiernicza bez sensu ...

koledzy mają rację, pierwsza boli najbardziej, a potem  ..........................

Dokładnie ........!!!

ja bym wziął jakąś grubszą pastę polerską przypolerował delikatnie ręcznie, zmniejszy się rysa wizualnie, będą mniej widoczne krawędzie,  potem na to jakiś nabłyszczacz typu: pasta kończąca nadająca połysk, ew. wosk i już , naprawa lakiernicza bez sensu ...

Z naciskiem na DELIKATNIE, bo zbyt mocne przytarcie może istniejąca już rysę powiększyć do rozmiarów mega..

Witam, jak Cię bardzo denerwuje to podjedź na Skręcona, tam jest warsztat smart repair sieci S-Plus. Tam pewnie coś na to poradza. Ja po różnych bojach typu kredki, zaprawki, woski teraz psikam wd-40 I wizulanie mnie nie denerwuje.

odpuść do większego dzwona tfu tfu odpukać i nie życzę. Zrobię zdjęcie co mi zrobiono w 1 tygodniu posiadania auta - wgniecenie po kierownicy roweru na tym rancie drzwi pod szybą. Masakra. Po 5 latach nie dostrzegam tego a jakoś nigdy mi nie było po drodze by to robić. Nie patrz na to miejsce. Samo Ci przejdzie. Przygotuj się na kolejne przyjęcia wózków sklepowych na drzwi i inne takie cuda na parkingach. Taki los.

W dzień inaczej wyglądało. Zapastowałem, i wygląda teraz jak odprysk, aczkolwiek mnie to denerwuje...bo jak się przyjrzeć do równa powierzchnia to to nie jest...

Nie jest to pierwsza rysa ;)

Zdenerwowałem się, bo mnie wkurzają te parkingi...ludzie nie patrzą jak otwierają drzwi tylko "szeroko" wchodzą do aut. W ogóle to nie wiem dlaczego większość facetów (do których zaliczam się chyba też i ja) ma "świra" na tym punkcie... ;)

Ok, dzięki za dobre słowa.

Pzdr

Witam, jak Cię bardzo denerwuje to podjedź na Skręcona, tam jest warsztat smart repair sieci S-Plus. Tam pewnie coś na to poradza. Ja po różnych bojach typu kredki, zaprawki, woski teraz psikam wd-40 I wizulanie mnie nie denerwuje.

Coś daje psikanie WD-40 czy tylko zabezpieczasz przed korozją w ten sposób?

• Upvote 1

Też ciekawy jestem.

Ostatnio żona mi mówi że ludzie używają nawet WD do usuwania kamienia z muszli klozetowej.

Nawet nie wiesz ile ma zastosowań - aczkolwiek lodówki bym nim nie czyściła :D

http://www.popularne.pl/wd-40/

WD-40 , to ulubiony preparat stosowany przez handlarzy w celu zamaskowania rys

p.s. tylko bez dźwięku oglądajcie, bo oszaleć można 

Pewnie efekt jest bardzo krótkotrwały.

Podobnie jak kredki, sredki i inne tego typu specyfiki a jest tanio a efekt jest zamierzony i co najważniejsze zgodny z oczekiwaniami psikającego.

Dobry "Pan Bąbelek" :) i po kłopocie.

Są szpece od wyciągania bez najmniejszych problemów takie "wgniotki", nawet lakieru nie uszkodzą. Potem lekka polerka i po sprawie :)

Kiedyś nawet byłem świadkiem jednego ze sposobów, najpierw element był podgrzewany a potem zmrożony, albo odwrotnie, w każdym bądź razie operacja się powiodła a pacjent wyglądał jak przed urazem.

Ale o czym Wy tutaj prawicie? :D

Wgniota nie ma przecież - przynajmniej na zdj. nie widać.

Jedynie zdarta powłoka koloru.

Kiedyś kobita mi przywaliła żółtym "Cinkusiem" - wiem, bo widziałam przez okno w sklepie (stałam w kolejce do kasy) i odjechała....

Z żółtą krechą jeździłam jakiś czas - sama zeszła po myciach , deszczu ;)

Na szczęście zostały tylko deelikatne powierzchniowe ryski, których już prawie nie widzę ...

Auto bez drobnych  "urazów" , to jak człowiek bez blizny - nie ma charakteru ;):D

Najgorzej bolą te zrobione własnoręcznie....

Z kredkami nie jest tak źle się wydaje. One coś tam barwika akrylowego mają w sobie. Jeżeli rysa jest mała i płytka, po kilku akcjach kredką i woskiem koloryzującym, staje się mniej widoczna na stałe. No ale trzeba być cierpliwym i konsekwentnym ;).

Auto bez drobnych  "urazów" , to jak człowiek bez blizny - nie ma charakteru ;):D

Najgorzej bolą te zrobione własnoręcznie....

Ale Twoj woz byl jakierowany jeszcze w czasach kiedy lakiery byly prawdziwe a nie jakosci 12 kolorowego zestawu farbek wodnych mojej corki. Obecnie nieszczesni posiadacze nowych bolidow musza pogodzic sie z ta smutna prawda albo inwestowac w rozne bardziej badz mniej cudowne zabezpieczenia.