MarcinSzczecin Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witam wszystkich . Bardzo proszę o pomoc . Kupiłem qashqaia z 2007 2.0 dci 4x4 automat 6 biegowy . Nie mogę znaleść bagnetu żeby sprawdzić poziom oeju w skrzyni biegów . Nie wiem czy stan oleju chociaż jest dolać ? chciałem zmienić ale w żadnej hurtowni nie mogę znaleść filtru do skrzyni a ewentualna wymiana samego oleju nie ma większego sensu . Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu gdzie jest ten bagnet i gdzie kupić ten filtr . W serwisie przyznaje nie pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witaj na forum, poszukaj wątku " olej w automacie " tam masz parę podpowiedzi. Filtr wymienia się tylko przy okazji zrzucenia skrzyni, bagnet a właściwie przelew jest dostępny od spodu skrzyni ukryty pod śrubą spustową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinSzczecin Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witaj na forum, poszukaj wątku " olej w automacie " tam masz parę podpowiedzi. Filtr wymienia się tylko przy okazji zrzucenia skrzyni, bagnet a właściwie przelew jest dostępny od spodu skrzyni ukryty pod śrubą spustową. Pozdrawiam Kolego w automacie nie powinno byc bagnetu ? korki przelewu to myslalem ze w skrzyniach manualnych raczej ale badzco badz pod maska szukalem i sie nie doszukalem bagnetu wiec mozliwe ze masz racje a co z tym filtrem nigdzie nie moge dostac czy to znaczy ze tylko serwis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Gdzieś mi się tłucze w zakamarkach pamięci że to filtr siatkowy do przepłukania i oczyszczenia ale to do sprawdzenia tylko po rozbebeszeniu skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinSzczecin Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Miałem kiedyś mazde w automacie i po podniesieniu maski oprócz bagnetu od oleju w silniku był bagnet od skrzyni można było sprawdzić stan , dolać itp a w QQ nie widzę nic pod maską piszesz że jest korek w skrzyni tzw. przelew ok może i jest . Gdzieś czytałem że olej sprawdzamy na włączonym silniku wiec co wchodzę pod auto i odkręcam śrubkę od przelewu ? hehe co za poje...a konstrukcja . poprostu chciałem wymienić olej i jest problem z dostępnością filtra i już zgłupiałem czy wogóle wymieniać bo wymiana z olejem kosztuje połowe używanej skrzyni Miałem kiedyś mazde w automacie i po podniesieniu maski oprócz bagnetu od oleju w silniku był bagnet od skrzyni można było sprawdzić stan , dolać itp a w QQ nie widzę nic pod maską piszesz że jest korek w skrzyni tzw. przelew ok może i jest . Gdzieś czytałem że olej sprawdzamy na włączonym silniku wiec co wchodzę pod auto i odkręcam śrubkę od przelewu ? hehe co za poje...a konstrukcja . poprostu chciałem wymienić olej i jest problem z dostępnością filtra i już zgłupiałem czy wogóle wymieniać bo wymiana z olejem kosztuje połowe używanej skrzyni Gdzieś mi się tłucze w zakamarkach pamięci że to filtr siatkowy do przepłukania i oczyszczenia ale to do sprawdzenia tylko po rozbebeszeniu skrzyni. Aha czyli wymiana polega nie jak to przebiegało zawsze ściąganie miski , wymiana filtra , zalanie olejem i paragon tylko skrzynie trzeba otwierać ? to czapke szmalu bedzie kosztować . A nie orientujesz sie czy zmiana samego oleju cos daje ? auto ma 200 tys i nie wiadomo czy ktos wogole tam zagladal dlatego mam takie cisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Skąd masz takie dane że Jatco 613 kosztuje 1300 pln ? Jedz na dynamiczną wymianę oleju i ciesz się automatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinSzczecin Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dobra dzięki jutro działam z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E-S Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witam, Miałem QQ 2008 automat 2L Benzyna+gaz. Bagnet do sprawdzania poziomu oleju od skrzyni mieścił się pod maską, jak to zaznaczyłem na załączonym zdjęciu. Może QQ z silnikiem diesla też powinien mieć w podobnym miejscu bagnet. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STJ Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 A wiesz że cvt w w benzynie, a klasyczny automat w dieslu to dwie różne skrzynie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E-S Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Teraz już wiem i dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi