TESTER 1956 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Też jestem ciekaw bo dotychczas nie spotkałem się z takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 No fakt, jako żywo mineralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Może jest jakaś różnica w nazewnictwie i tam powiedzmy hydrokrak jest olejem mineralnym? https://www.summitracing.com/int/parts/vlv-vv177/overview/ moze rzeczywiscie nazewnictwo ze wzgledu na ochrone interesow konsumenta jest bardziej restrykcyjne w USA niz w Europie zdziwilo mnie to dlatego ze na naszym rynku nie widzialem oleju 5W30 mineralnego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Olej 5w30 minerał to podstawowy olej w USA, jeździ na nim pewnie z 90% aut. 90% społeczeństwa w USA nie wie na jakim oleju jeździ wie, że trzeba zmieniać jak zapali się kontrola zmiany, zadzwonią z serwisu, itd, co ciekawe ludzie tego pilnuja. Generalnie zmienia się olej ok. 3000- 3500mil max do 5000mil. Olej ten jest z dystrybutora\weza, na fakturze jest tylko valvoline 5w30, serwis pyta czasami ''regular'' czy syntetyk. Oleje syntetyczne natomiast leją z butelek małych. Zmiany z reguły są notowane w carfax, samemu nie opłaca się kombinować, bo za odpowiednik 80zl PL masz zmieniony olej i zrobiony darmowy podstawowy przegląd auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Ach kiedy i u nas tak będzie .... Tak tanio znaczy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Jak wprowadzą obowiązkowy system ewidencji historii pojazdu, serwisowania, przebiegu, wtedy zrobi się konkurencja wsród dostawcow usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YATES Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Mam już swojego Nissana JUKE 1,5 DCI i teraz czas na podstawowe wymiany czyli w pierwszej kolejności olej i filtry. Obecnie widzę karteczkę , że w Niemczech zalali go 16 tys km temu olejem ARAL 5W40 . Jak wolałbym przejść na taki jak zaleca producent czyli 5W30. Nie oszczędzam na oleju dllatego chcę zakupić olej LIQUI MOLY TOP TEC 4400 5W30 ( pisze, że jest to olej silnikowy przeznaczony do nowoczesnych silników Renault z filtrem DPF) . Czy taka zmiana jest bezpieczna i nie zagraża silnikowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Możesz śmiało zmieniać nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slajer6 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Witam mam Juka 1.6 117 km w ASO lali shella 5W30 tak jak zaleca producent ostatnia wymiana ( na karteczce tak jest ) zalany olejem 10W40 nie pamiętam firmy Czy to mogło zaszkodzić silnikowi ? Chce zmienić olej na taki jaki zaleca producent bo wymiana rok temu czym go zalać chciałem 5w30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvius Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Jestem nowym i mam nadzieję że i szczęśliwym posiadaczem Juka 1,6 DIG-T 190KM. Czy olej Millers EE Longlife C3 5W30 będzie odpowiedni do tego typu silnika? Jaki filtr oleju? Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 23 Czerwca 2017 przez Salvius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lorider Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Takie są dane o płynach z katalogu SHELL (załącznik), ja zalewam 5W40 wymiana co rok lub 20 tys. km. JUKE oleje i płyny Shell.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Pany czy Motul 8100 X-CLEAN 5W-40 będzie dobry do 1.6 DIG-T 190 KM ? Teraz mam zalany Valvoline 5W-40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi