Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pomarańczowa kontrolka silnika

Bodziop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W dniu dzisiejszym zapaliła mi sie na stałe pomarańczowa kontrolka silnika, co może byc przyczyna? Czy ktoś z forumowiczów miał juz taka przygodę ? Z forum wynika, że sonda lambda. Na serwis już jestem umówiony. Mam nadzieję, że to nie wymiana oświetlenia na LED we wnętrzu i tablicy rejestracyjnej :-] :-]

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

silnik nie zgłasza kłopotów z oświetleniem

jak odczytasz numer błędu to się dowiesz o co chodzi niekoniecznie jest to lambada 

W moim przypadku była to sonda lambda. Tylko 6000 km wytrzymała :(

A czy dodatkowo był jeszcze problem z system start-stop ? jeżeli tak to sonda lambda - jeżeli nie to nie wiem ale mam nadzieję się dowiedzieć tego w czwartek - miałem ten przypadek - po 10 tyś km pomarańczowa kontrolka silnika i awaria systemu SS - w ASO zdiagnozowali awarię sondy lambda - wymiana - po kilku kilometrach zapaliła sie pomarańczowa kontrolka silnika ale bez awarii systemu SS - auto stało w ASO 3 h i nic nie znaleźli - skasowali lampkę ale po 75 km znowu się zapaliła - w czwartek zostawiam auto na dłużej żeby dokładnie zdiagnozowali o co chodzi i naprawili - wstępnie auto zostaje u nich na 4h a jeżeli im się nie uda dowiedzieć o co chodzi to zostawiają na dwa dni. 

Dam znać co i jak po wizycie .

Poczytaj sobie dział o silniku 1,6.

Olej, sama zgaśnie przecież to  :nissan:

Ja tak miałem, że raz nawet uparłem się na lawetę do ASO, gdzie na miejscu po zajechaniu pod serwis, kontrolka zgasła.

Innym razem jeździłem kilka dni, byłem w pobliżu ASO, podjechałem, zgasiłem, poszedłem po człowieka, ten odpala, a tam co?? Kontrolka nie świeci - wywnioskowałem, że kasują błędy po wi-fi podjeżdzając pod serwis :devil:

A na poważnie - u mnie sonda wymieniana była już dwa razy - za pierwszym razem przy przebiegu 98km ( dziewięćdziesiąt osiem km - nie tysięcy km )

Koledzy,

samochodzik ma jakieś przejechane 12 tys. Nic tylko świeci pomaranczowa kontrolka. Reszta OK.

często to BCM "wariuje" ,wilgoć lub mróz.

aktualnie to jest bez sensu :D trzeba znać numer błędu i wtedy można dyskutować 

może zanim dojdzie do absurdu zamknę temat po poznaniu numeru błędu i info od założyciela ponownie zostanie otwarty 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...