Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Napęd 4×4 automat czy ręczny

Rado_KR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, dalej szukamy naszego x-traila stąd pytanie, jaka jest różnica między napędami automat a ręczny w jeździe po bezdrożach. Mamy do pokonywania stromą górę porośnięta trawą i zastanawiam się czy napęd 4×4 dołączany automatycznie poradzi sobie.

Jak się na auto będzie uslizgiwal, to zapinasz lock i pojechał. Jakiego rocznika szukasz w ogóle? Pb czy On?

@tapatalk

Teren raczej sporadycznie będzie, wypady na weekendy. Szukamy do 20 tyś. Benzyna ale bardzo mały wybór niestety.

W dniu 22.03.2017 o 17:44, thaz napisał:

Jak się na auto będzie uslizgiwal, to zapinasz lock i pojechał. Jakiego rocznika szukasz w ogóle? Pb czy On?

@tapatalk

No dlatego pytam czy w automatycznym napędzie 4×4 jest lock

Jest auto albo lock. Nie ma dwa w jednym.

W dniu 22.03.2017 o 18:35, Strider napisał:

Może Kolega myśli, że są dwa rodzaje napędów w X-trail'u? Jeśli tak to faktycznie jest 2w1... :P

Reasumując X-trail posiada wyłącznie automatyczny napęd 4x4, który ma opcję LOCK.

No właśnie dlatego pytam bo nie wiem, są x-traile z pokrętłem użycia odpowiedniego napędu, lub bez pokrętła.

To już zgłupiałem całkiem, a to pokrętło 2wd, auto, lock

Edytowane przez Rado_KR

Są X-traile bez napędu na 4 koła - to te bez pokrętła. Nie mają automatu, tylko napęd na przednią oś.

Te z pokrętłem mają napęd na 4 koła, AUTO - automatycznie dołączany gdy jest uślizg kół, LOCK zblokowany napęd na 2 osie.

W dniu 22.03.2017 o 18:35, Strider napisał:

Może Kolega myśli, że są dwa rodzaje napędów w X-trail'u? Jeśli tak to faktycznie jest 2w1... :P

Miałem na myśli pozycję pokrętła, ale jak widzę już się wyjaśniło.

Na takie totalne bezdroża to imho x-trail się nie nadaje.

Zdaje egzamin na nieutwardzonych drogach, szutrach etc. Ot tak w pole nie wyjedziesz (chociaż ją swoim poprzednim xtem po rżysku latalem).

Jeśli wzniesienia to tak, ale na twardym i w miarę małym % nachylenia - z glebokim błotem będzie problem. Zresztą każdy 4x4 miałby problem bez simexow ;)

@tapatalk

W dniu 22.03.2017 o 20:27, thaz napisał:

Na takie totalne bezdroża to imho x-trail się nie nadaje.

Zdaje egzamin na nieutwardzonych drogach, szutrach etc. Ot tak w pole nie wyjedziesz (chociaż ją swoim poprzednim xtem po rżysku latalem).

Jeśli wzniesienia to tak, ale na twardym i w miarę małym % nachylenia - z glebokim błotem będzie problem. Zresztą każdy 4x4 miałby problem bez simexow ;)

@tapatalk

Droga jest twarda lecz porośnięta wysoką trawą, spokojnie zdaje tam egzamin Suzuki SX4 więc x-trail też sobie poradzi. Większość trasy to będzie jednak asfalt, a 4×4 potrzebujemy na weekendy kiedy jedziemy na wieś.