Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zużycie oleju i zawór PCV

alexvq35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Panowie mam revupa i zużycie oleju na poziomie 250-280ml / 1000km. W kolektorze niewielkie ślady czystego oleju.

Czy to duże zużycie jak na ten motor, czy wymiana zaworka PCV coś pomoze? Gdzie kupić taki zawór i ile moze kosztować? Ktoś tu przerabiał temat? A moze wystarczy go przeczyścić?

Dodam, ze nie puszcza rano dymka przy odpalaniu i nic mi nie wiadomo zeby kopcił podczas przyspieszania. Przebieg jakieś 120kkm.

Mobil1 5w50, taki jak poleca Coobcio i knecht oc196. Kilka lat temu był shell 4w50.

Sprawdzanie poziomu jest troche denerwujące, wolałbym gdyby brał mniej lub wcale, zeby się kiedyś nie zapomnieć.

Z całym szacunkiem, nie wiem jak u innych, ale nie wydaje mi się, że spalanie oleju na poziomie 250ml/1000km jest zjawiskiem normalnym.

Jestem po wymianie oleju w HR i przejechałem 1500km, stan oleju bez zmian..

Norma dla Porsche z silnikami 4.8 v8 to 2 litry na 1000km :D

W przypadku twojego revupa wynik masz bardzo poprawny.

On przydaje się tylko jak masz turbo, nie pozwala na tym by do pokrywy zaworów było wprowadzone nadciśnienie, w silniku atmosferycznym nigdy to nie nastąpi...

Kucharo, w silnikach HR spalanie oleju nie występuje już tak jak w DE, u DE to normalne i prawidłowe.

alexvq35, wymienić zaworek możesz, nie kosztuje dużo w ASO, wymiana banalna, sprawdzisz sobie czy coś się zmieniło ale się nie zmieni :P Jak już to możesz sobie catch can zainstalować zamiast tego zaworka, pisałem o tym tu > http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/106785-350z-oil-catch-can/

Kucharo, w silnikach HR spalanie oleju nie występuje już tak jak w DE, u DE to normalne i prawidłowe.

alexvq35, wymienić zaworek możesz, nie kosztuje dużo w ASO, wymiana banalna, sprawdzisz sobie czy coś się zmieniło ale się nie zmieni :P Jak już to możesz sobie catch can zainstalować zamiast tego zaworka, pisałem o tym tu > http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/106785-350z-oil-catch-can/

Szachi widziałem Twój temat, ale to chyba już droższa zabawka ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...