Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne "przyduszenie" na piątym biegu

karan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio jak jechałem, zdarzyło mi się raz, przynajmniej tak mi się wydaje, że na piątym biegu zamiast auto od razu przyspieszyć tak jakby go "przydusiło". Co to może być?
W ogóle, to mam zamiar zapytać Was na co po siedmiu latach użytkowania i ok.41000 przejechane zwrócić uwagę, żeby ewentualnie wymienić?

Świece?, klocki hamulcowe?, filtry powietrza? nie wiem co jeszcze...

Pasek rozrządu jest z łańcucha? Jeśli nie to kiedy go wymienić?

Ostatnio jak jechałem, zdarzyło mi się raz, przynajmniej tak mi się wydaje, że na piątym biegu zamiast auto od razu przyspieszyć tak jakby go "przydusiło". Co to może być?

W ogóle, to mam zamiar zapytać Was na co po siedmiu latach użytkowania i ok.41000 przejechane zwrócić uwagę, żeby ewentualnie wymienić?

Świece?, klocki hamulcowe?, filtry powietrza? nie wiem co jeszcze...

Pasek rozrządu jest z łańcucha? Jeśli nie to kiedy go wymienić?

Mam 87 tys. zrobione i cały czas klocki, tarcze, aku i świece fabryczne i nie wymieniane. Kontroluj te elementy i jak przyjdzie ich kres...... Filtry jak najbardziej tak wymieniam profilaktycznie. Nie mamy paska rozrządu a łańcuch,

zawsze zastanawiala mnie wymiana świec jak pisze ranger.....auto odpala jak nowe. Żadnych problemów. Czy pomimo to należy wymieniać bo producent tak zaleca lub marka pojazdu tego wymaga?

Gość mike12345

Ja mam 90tys. zrobione na swiecach, silnik rowno pracuje, nie przerywa, malo pali, boje sie ruszac bo jakies dziwne historie sie przewijaly z adaptacja przepustnicy, ze trzeba miec specjalny klucz do swiec a najlepiej to jechac do ASO i zaplacic jakies kosmiczne kwoty. Ale pewnie wkrotce trzeba bedzie to zrobic, moze jak zacznie przerywac czy gasnac:-)

Filtr powietrza powinno się wymieniać razem z olejem! Wymieniałeś chociaż olej w tym czasie?

zawsze zastanawiala mnie wymiana świec jak pisze ranger.....auto odpala jak nowe. Żadnych problemów. Czy pomimo to należy wymieniać bo producent tak zaleca lub marka pojazdu tego wymaga?

Świece zużywają się termicznie. I chociaż iskra może być prawidłowa, to na wskutek wspomnianego zużycia termicznego, może np. upalić się i odpaść jedna z końcówek elektrody. Nie muszę chyba mówić co się stanie, jak kawałek metalu wpadnie do cylindra. Dlatego świece należy wymieniać co pewien określony czas. Świece w NOTE są platynowe i mają dzięki temu spory interwał wymiany - 60 tys. km. W innych samochodach, gdzie stosuje się "zwykłe" świece, ten interwał jest znacznie krótszy.

Filtr powietrza powinno się wymieniać razem z olejem! Wymieniałeś chociaż olej w tym czasie?

Trochę przesadziłeś ;). Interwał wymiany filtra to jak dobrze pamiętam 40 tys. km lub co dwa lata. No chyba, że się jeździ w smogu ;):D.

Ja mam 90tys. zrobione na swiecach, silnik rowno pracuje, nie przerywa, malo pali, boje sie ruszac bo jakies dziwne historie sie przewijaly z adaptacja przepustnicy, ze trzeba miec specjalny klucz do swiec a najlepiej to jechac do ASO i zaplacic jakies kosmiczne kwoty. Ale pewnie wkrotce trzeba bedzie to zrobic, moze jak zacznie przerywac czy gasnac:-)

Jeżeli masz własne świece, to wymiana w ASO w ramach You+Nissan kosztuje 120 PLN. W tym czyszczenie i regulacja przepustnicy. Nie przesadzaj ;).

Ciężko powiedzieć. Tyle kosztowała mnie usługa wymiany świec, gdzie w skład prac wchodzi też czyszczenie przepustnicy. Oczywiście świece to dodatkowy koszt.

tak sobie mysle, kupilem od niemiaszka z przebiegiem 135k, teraz mam 154k po 20 miesiacach, moze tez trzeba byloby wymienic swiece ? kij wie kiedy i czy niemiaszek wymienial...

Teoretycznie wymiana świec załapuje się na trzeci przegląd. Niemcy są raczej sumienni w tych sprawach. Ale Twój przebieg i teak nakazuje ponowną wymianę, więc zrobiłbym to.

Teoretycznie wymiana świec załapuje się na trzeci przegląd. Niemcy są raczej sumienni w tych sprawach. Ale Twój przebieg i teak nakazuje ponowną wymianę, więc zrobiłbym to.

Ale ja mam HR16DE. Pisałeś wcześniej o 3 latach i 60k - dla niektórych możne nie być oczywiste że odpowiadasz osobie która ma wpisane autko 1.4 w opisie. A jak zmieni opis to post będzie nieczytelny.

No więc dla mnie wypada wymiana co 6 lat lub 90k. Tylko właściwie to nie ma żadnych gwarancji że niemiaszek przy 90k wymienił, a ten stan licznika był już po gwarancji...tym bardziej że z tego co się orientuję to jeszcze u wroga dwa razy zmieniał właściciela.

Chyba lepiej je wymienię, odmalowana przez Ciebie wizja pękającej świecy jest nie ciekawa...a było by to już chyba dożywotnia wymiana.

Ok. Poszperałem trochę w papierach i znalazłem faktury auta.

Więc tak, poprzedni właściciel przy przebiegu 8 207 km zrobił w ASO
Filtr oleju: QG15, QG18
Uszczelka korka sp.ol.Nissan
Olej siln.5W40 SHELL Helix Ultra 209 (1L z beczki)
Przegląd okresowy 20 tyś km lub 12 miesięcy
Normalia/materiały pomocnicze przy przeglądach okresowych
Przegląd stanu podwozia i nadwozia przy przeglądzie okresowym
Dezynfekcja klimatyzacji oraz uzupełnianie czynnika sam. osobowe
WKLADKA PRZECIWPYLKO
Wymiana filtra pyłkowego
Zbieżność - sprawdzenie i regulacja sam. osobowe
Filtr powietrza
Opaska kołpaka biała

ORAZ

jest wykaz czynności przeglądowych "D" (wymiana albo kontrola)

olej silnikowy
Filtr oleju
Filtr oleju (silnik YD-wymienić element filtrujący oraz O-ring)(dla T31 M9R, J10 M9R-"W"co 40 000/24mies.) - to mój silnik?
Paski klinowe(stan napięcie)-dla T31 M9R-"W" co 160 000km/96 mies.) (dla silnika K9K-"W" co 120000km/60 mies. lub gdy dojdzie do kontaktu z paliwem)
Akumulator (poziom elektrolitu, zaciski)
Płyn układu sprzęgła (poziom, szczelność układu)
Płyn wspomagania ukł. kierowniczego
i inne ale to sobie poradzę...
To było w 2011 roku

w 2012 mam tylko fakturę na wymianę filtra przeciwpyłkowego Note E 11
oraz jest wykaz czynności przeglądowych "D" podobnie jak wyżej

W 2013 - przebieg 22 315 km

Uszczelka korka sp.ol.Nissan
Filtr powietrza
Świeca zapłonowa 4 sztuki
Wymiana filtra przeciwpyłkowego Note E 11
Dezynfekcja klimatyzacji (robiłem również w zeszłym roku)
Przegląd stanu podwozia i nadwozia przy przeglądzie
Przegląd okresowy 60 tyś. km lub 36 mies.

jest wykaz czynności przeglądowych "D" podobnie jak wyżej.

W tym wykazie są:

Filtr oleju - nie wiem który mam silnik i normalnie widzę, że W czyli wymiana jest co roku...
Płyn układu chłodzenia silnika (Nissan), kontrola punktu krzepliwości w 60 mies. jest literka W czyli wymiana - który polecacie płyn?
Płyn układu hamulcowego i układu sprzęgła - K czyli kontrola - dam radę sam sprawdzić?
Świece zapłonowe (z elektrodą platynową) po 72 miesiącach a więc pod koniec tego roku...
Wkład filtra powietrza - dam radę sam zrobić?
Płyn hamulcowy - 72 mies. a więc za niedługo wymiana
Olej manualnej skrzyni biegów - oj to wydaje mi się, że trzeba skontrolować - dam radę sam?

W książeczce gwarancyjnej i rejestrze przeglądów następny przegląd w ASO miał być po 42000 lub w 2014 roku...
W niej również jest Płyn chłodzący niezamarzający wymiana po 60 miesiącach a więc już...
Również są świece zapłonowe [R] w tym nawiasie oznacza wymiana ale przy okreslonym przebiegu czyli 120 tys km...to już sam nie wiem...
Płyn hamulcowy do wymiany

Trochę tego jest...

Przymierzasz się do wymiany jak byś chciał tym autem jeździć do końca świata i jeden dzień dłużej :D

Przed chwila dzwoniłem do ASO, wołają sobie 390 cena katalogowa za robociznę (ale jeszcze maja dzwonić po sprawdzeniu ze zniżkami Y+N). Wiec raczej warto się dwa razy zastanowić czy faktycznie jest to konieczne. Będę mile zaskoczony jeżeli podawana wyżej cena 120 jest aktualna.

edit:

Informacyjnie, oddzwonili do mnie z serwisu z ceną 89 pln, brutto netto nawet już nie pytałem.

Nie wiem czy to zniżki czy co, koleś (przedtem była babka) jak usłyszał 390 to powiedział że chyba jakaś pomyłka.

Edytowane przez NazgulXL

• 2 tygodnie później...

Będę w czwartek u mechanika i oprócz wymiany oleju, z tego co widzę, trzeba wymienić płyn hamulcowy - jego się wymienia czy dolewa?

Obojętnie jakiej firmy się kupi?

Wymiana filtra przeciwpyłkowego Note E 11 - to jest ten co filtruje powietrze z zewnątrz?

Uszczelka korka sp.ol.Nissan - co to jest? Ma go każdy mechanik...?

Płyn wspomagania ukł. kierowniczego - jego się dolewa czy wymienia? jakiej firmy?

Plyn hamulcowy mozna dolac lub wymienic, obojetne jakiej firmy byle byl DOT4,filtr przeciwpylkowy to ten od klimatyzacji, uszczelka korka to przy wymianie oleju sie wymienia, wspomaganie elektryczne wiec nie ma plynu.

Ok, czyli mogę kupić DOT4i niejako narzucić mechanikowi co ma zrobić... ;)

Klimatyzację mam akurat na bieżąco...

Tą uszczelkę mam kupić czy raczej ma ją mechanik...?

Ok, czyli mogę kupić DOT4i niejako narzucić mechanikowi co ma zrobić... ;)

Klimatyzację mam akurat na bieżąco...

Tą uszczelkę mam kupić czy raczej ma ją mechanik...?

Raczej mechanik nie będzie miał takiej uszczelki. Chyba, że będziesz wymieniał w ASO nissana to tak. W innym przypadku mechanik założy starą. Problem z tą uszczelka jest taki, że ona jest miedziana i zgniata się. dlatego powinno sie dawać nową po każdym spuszczaniu oleju przez korek. Ja kupiłem na zapas kilka. W zależności od sklepu cena różne od 2 do 7 zł szt. Tu masz link jak ona wygląda http://www.iparts.pl/czesc/pierscien-uszczelniajacy-korka-spustowego-oleju-ajusa-01140600,nissan,note-e11-od-2006-03,1-4-88km,80-5482-19174-100490-0-139-01140600.html

Jeśli chodzi o mnie to nie wymieniałem i nie dolewałem płynu hamulcowego. Mam przejechane 100 tyś.km. Szkoły są różne. Jest to układ zamknięty.  Co tam może się stać? Chyba że są wycieki i ubywa? Wczoraj byłem na przeglądzie. Bez uwag. Płyn hamulcowy jest również i sprzęgłowym. Zalecany w instrukcji jest DOT 4 (US FMVSS Nr 116). Każdy DOT 4 syntetyczny będzie dobry. Myślę, że ATE DOT 4 będzie dobry. Wrócę jeszcze  do uszczelki śruby. Załączam fotkę z numerem katalogowym. Kupiłem w Intercars. Cena 7,80 zł.  Można poszukać taniej, np tu   http://allegro.pl/nissan-renault-uszczelka-sruby-miski-olejowej-benz-i5504302616.html. Wychodzi za sztukę 2,50- 3,00 zł. Starczy na 10 lat lub kolegom użyczyć. 

post-50407-0-52643800-1492598721_thumb.jpg

Edytowane przez janio
  • Upvote 1