Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przyczerniała część na silniku

karan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba jestem przewrażliwiony ale nie pamiętam czy to już było ta po prawej stronie czarnego koloru jak na zdjęciu. Od czego to może być?

post-100261-0-77553100-1491673615_thumb.jpg

Edytowane przez karan

To nic innego jak tzw. zapocenie się fragmentu silnika. Puściło uszczelnienie iw wyniku czego wydobywa się na jego zewnętrzną powłokę olej. Rozszczelnienie jest na tyle małe że nie cieknie a podsiąka co w języku samochodziarzy oznacz pocenie się silnika. Dokręcenie śrubek może pomóc ale może też spowodować większy wyciek, w tym przypadku nie ma reguły. Możesz spróbować dokręcić śruby na tej części pokrywy. Jeśli pomoże, co po wcześniejszym wytarciu, okaże się niebawem to górą nasi a jak będzie większy wyciek to trzeba będzie odkręcić i uszczelnić całość.

Acha, ona nie zczerniała  tylko jest tłusta. 

• Upvote 1

Tak, tak jest tłusta :)

Te śruby to te co zaznaczyłem na czarno?

Dlaczego się tak robi?

Może lepiej od razu wymienić uszczelkę...

Ile to może mniej więcej kosztować?

To nic innego jak tzw. zapocenie się fragmentu silnika. Puściło uszczelnienie iw wyniku czego wydobywa się na jego zewnętrzną powłokę olej. Rozszczelnienie jest na tyle małe że nie cieknie a podsiąka co w języku samochodziarzy oznacz pocenie się silnika. Dokręcenie śrubek może pomóc ale może też spowodować większy wyciek, w tym przypadku nie ma reguły. Możesz spróbować dokręcić śruby na tej części pokrywy. Jeśli pomoże, co po wcześniejszym wytarciu, okaże się niebawem to górą nasi a jak będzie większy wyciek to trzeba będzie odkręcić i uszczelnić całość.

Acha, ona nie zczerniała  tylko jest tłusta. 

post-100261-0-74803500-1491680351_thumb.jpg

Np.  http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/19174/202040000/  - polecam Dirko. Typowej uszczelki tam nie ma, tylko kładzie się masę uszczelniającą trwale elastyczną. 

Temat był omawiany: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99617-note-14-uszczelka-pokrywy-zawor%C3%B3w/  

Ok dzięki. Widzę, że problem nie jest chyba wielki...

Ja smykałki do aut nie mam i szczerze mówiąc nie mam na to czasu.

Zawsze zadając pytanie na forum, przede wszystkim chcę pozbyć się problemu, żeby auto jeździło i żeby przez jakąś usterkę nie narobiło jakiejś większej szkody, dlatego wolę zapobiegać, bo póki co tylko Nissana mam :) 

Śrubki te które zaznaczyłeś a co do uszczelki to w poście wyżej masz co i jak wyjaśnione.

Nie ja się tego nie podejmę. Ale ok dzięki za pomoc. Czy jak z tydzień się jeszcze pojeździ po mieście zanim pojadę do mechanika to coś może się stać? Dodam że przypadkowo to odkryłem...

Nic się nie stanie śmiało możesz jeździć nawet i dłużej, najwyżej, o ile wogóle, trochę poszerzy się istniejące już zapocenie. 

zapocenia tego rodzaju pojawiają się niemal w co drugim egzemplarzu 1,4. Jeśli nie ma wycieku oleju, można machnąć na to ręką, jest to wyłącznie problem estetyczny. Ja nie ryzykowałbym częściowego dokręcania, te śruby są dokręcone określonym momentem obrotowym, dokręcając ręcznie z jednej strony można równie dobrze doprowadzić do pogorszenia sytuacji 

Kolega wyżej ma rację dokręcenie może pomóc ale też, o czym pisałem wyżej, może zamienić zapocenie w wyciek. Można z tym żyć nic nie robiąc to fakt a kwestie estetyczne, no cóż, szmatka w dłoń i zapocenia nie ma,

W tym tygodniu nie ma szans żebym jechał do mechanika, ale może faktycznie zetrę na mokro ten tłuszcz i zobaczymy czy coś się pojawi przez ten tydzień...

I zaglądaj rzadziej pod maskę....bo się wykończysz :)

Plakiem wypryskać i będzie jak z komisu.....oczywiście żartuję :D 

Ten typ tak ma :D i takie pocenie to nic nadzwyczajnego. Szkoda mechanikowi kieszeń napychać.

Godzinę temu wracałem z pociechami ze spaceru i wydaje mi się że była plama na asfalcie. Wieczorem późno będę miał samochód więc sprawdzę co tam słychać...

Plama mogła być z innego auta. Jeśli nie wiszą krople oleju pod silnikiem, to nie dobieraj sobie do głowy. Już wyżej pisali co robić ;)

Podłóż podczas postoju pod samochód (silnik) - duży karton, papier itp. - zorientujesz się czy to Twoje ślady ewent. z którego miejsca wyciek.

Wiosna w pełni, drzewa się zielenią, ptaszki świrgolą skieruj swój wzrok zatem wyżej nie patrząc na szarość tego co na dole. A tak na poważnie to jest to zwykłe zapocenie z którym da się żyć a tym bardziej da się normalnie, bez żadnych uszczerbków dla niego, eksploatować pojazd.

zerknij przy okazji niżej - na styk głowicy z blokiem, tam ten silnik też lubi się pocić

Nie stresuj człowieka przed świętami.   :D

• Upvote 1

Zajrzyj jeszcze do filtra powietrza, czy nie jest zalany olejem. Bo to gdzie się się poci na silniku, to własnie miejsce filtra. Wyciek koło miski olejowej może być wtórny.

• Upvote 1

• 2 tygodnie później...

Zajrzyj jeszcze do filtra powietrza, czy nie jest zalany olejem. Bo to gdzie się się poci na silniku, to własnie miejsce filtra. Wyciek koło miski olejowej może być wtórny.

Brawo :rofl:  - któryś filtr był zalany (ja już się gubię, który to od oleju a który od powietrza). Wymieniliśmy też wszystkie niezbędne płyny i teraz przy 3,5 tys. obrotów maszyna śmiga aż miło się jedzie... ;)

• Upvote 1