Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile starego oleju zostaje przy jego wymianie :D 350Z

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zawsze zastanawiałem ile zostaje starej oliwki w tej małej czarnej miseczce, podejrzewam że gdzieś drugie tyle błąka się po głowicy w magistrali olejowej i w napinaczach rozrządu oraz pompie oleju...

20170503_133513_zpszp9k910q.jpg 20170503_133521_zpscj5u6lcz.jpg

Cobcio czy stosujesz płukanki przed wymianą oleju? ??

Jeszcze o oleju,bo oglądałem twój film o kupionym podrobionym Mobil1 5W50 .

Jeśli ci zależy na oryginalnym to kupuj nowy Mobil1 FSx1 5W50!

Od dystrybutora olei Mobil1 na Polskę firmę Mobipol.

U mnie zleciało chyba prawie wszystko :) Przed wymiana zalany płukanką i przy zlewaniu jeszcze po chamsku podniosłem auto na lewarku żeby z michy wszystko odpłynęło.

Sączyło się z 40 minut z gnoja :D 

• Upvote 1

Brawo ty :D i plus ode mnie +

Dokładnie przy zalaniu płukanki stary olej zostaje rozżedzony co pozwala na dokładniejsze spuszczenie większej ilości oleju.

Ja odkrecam wszystko,filtr, korek,bagnet aby zleciało więcej przez 40 min :)

Ale gdzie się tak bawią???

Ja mam taka szczykawe z wezykiem, wkladam do miski pare razy, to jeszcze szklaneczke zaciagne. Pierwszy raz zrobilem plukanke, wykorzystalem siuwaks amsoil i po zalaniu oliwy amsoil signature synthetic, silnik tak sie wyciszyl na wysokich ze dzis myslalem ze zj***la sie skrzynia bo zaczelo szarpac, patrze a ja ciagle cisne na odcince stad szarpanie :-)

Edytowane przez Kazik_R52

Ja mam taka szczykawe z wezykiem, wkladam do miski pare razy, to jeszcze szklaneczke zaciagne. Pierwszy raz zrobilem plukanke, wykorzystalem siuwaks amsoil i po zalaniu oliwy amsoil signature synthetic, silnik tak sie wyciszyl na wysokich ze dzis myslalem ze zj***la sie skrzynia bo zaczelo szarpac, patrze a ja ciagle cisne na odcince stad szarpanie :-)

w koncu przeszedles z minerala na porządny olej ;)?

Kazik dobry jesteś :D

Ale lepszy jesteś ode mnie, bo ja nie odsysam resztki filmu olejowego z dna miski :D

Nie zaleca się mieszania dwóch różnych chemicznie olei.

Dlatego stosuje się płukanki :D

Pierwsze slysze. Oleje musza sie ze soba mieszac. jedynie oleje na bazie pag sa niemieszalne z innymi, ale takiego oleju nie kupisz w sklepie. A plukanki stosuje sie zeby oczyscic silnik z nagarow.

Płukanki są do płukania tak, ale są zalecane przy zmianach różnych olei różnych marek.

Nie wiem co to za wymysly, ale ok nie bede wnikal. Osobiscie jezdzilem na mieszaninie 4 olejow, w skrzyni tez mieszalem i to nie w 100konnym dupowozie i wszystko bylo ok. Smieszy mnie troche takie podejscie. Co to da? Silnik przejedzie 601tys zamiast 600 czy nie obroci panewki przez to?

A jeszcze mi sie przypomnialo. Ca18det porobione na 300hp. kto zna ten silnik wie, co on robi z panewkami. Zmieszanie 3 oleje. valvo 5w50, valvo 10w60 i specol 10w60. Z tym ze 5w50 bylo spuszczone z mojej zetki po katowaniu na toruniu. Upalane to bylo na tej mieszance przez dluzszy czas, grzane do 120 stopni. Panewki nie obrocilo, a silnik sie nie zatarl. Magia

Edytowane przez xpl1337

Aaa to ty jak kolega mechanik z KIA wlewał do silnika zlewki nowego oleju z wymian klientów,i takim sposobem jeździł na mieszaninie 10W405W405W30 silnik pracuje do dziś w Ceed 1.6 :D

Co do obracania panewki to im olej częściej wymieniany tym obrócenie mniej prawdopodobne. ....

I to co napisales jest kolejnym argumentem na obalenie mitu o zaleceniu nie mieszania olejow. Juz bym sie bardziej martwil o pozostalosci plukanki ze starego oleju, ktore rozrzedza nowy olej. A i tak kazdy wie ze najbardziej zabijaja wymiany long life. Juz drugi raz spotykam sie z silnikiem w stanie agonalnym przed przebiegiem 100tys, gdzie wlasnie wymiany byly co 30tys.

Moje zdanie jest cały czas takie samo olei się nie miesza! !!

A kto komu zabroni nalewania czego się chce do swojego prywatnego silnika :D

Z tymi olejami to wciąż widzę, że was nosi, mieszać nie można ? Ok... Następna sprawa z płukankami skoro takie rewelacyjne i super czyszczą to co mają zrobić Ci którym bierze olej ? Po takich zabiegach będzie jeszcze bardziej brał, Ja uważam, że trzeba regularnie wymieniać i tyle.. Teraz mam Neste 5w50 co polecał Xpl1337 i śmiem twierdzić, że konsumpcja się zmniejszyła, ale sprawdzę równo po 1000 kilometrach

A czym uwolnisz zapieczone pierścienie? ? Nowo zalanmy olejem nie. ...

Są różne płukanki delikatne L&M i bardzo mocne Warsztatowe Forte!

A większość silników co bierze olej ma zapieczone pierścienie.

czysty silnik działa sprawniej amen.

Olej wymieniac czesto na czas i do konca zycia silnika nie trzeba bedzie stosować plukanek... no chyna ze bedziemy smigac na castrolu :D

Ps. Ciekawostka nissan gtr nismo 2017 ma swoja serie oleju motul 5w40 i zalecana wymiana co 3000km :)

Olej wymieniac czesto na czas i do konca zycia silnika nie trzeba bedzie stosować plukanek... no chyna ze bedziemy smigac na castrolu :D

Ps. Ciekawostka nissan gtr nismo 2017 ma swoja serie oleju motul 5w40 i zalecana wymiana co 3000km :)

Tak z ciekawości. Co z castrolem jest nie tak? 

ja używalem przy wymianie świec Xado Anticox Spray no działa rewelacyjnie... nie wiem jak pierścienie ale tłoki były błyszczące jak z fabryki.

Ta nie zapiekają się...

Xado tam gdzie popracowało od strony tłoka to rozpuściło nagar. .

Dostałem dziś odpowiedz od Technika z Mobipola nowy Mobil1 FSx1 5W50 jest zmieniony składem chemicznym, ma więcej dodane dodatku w postaci płukania silników, większe dodatki przeciwzatarciowe, i kapkę mniejszą lepkość .

Ciekawe jak znosi upalanie. .