neq Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Hej! Po przeszło 70 000 km, zbliża się czas na wymianę tarcz i klocków hamulcowych w moim Juku. Zdziwiłem się trochę, że do tej pory nie powstał temat związany z doborem tych elementów eksploatacyjnych. Myślę, że na forum jest kilku użytkowników, którzy dokonali już takiej wymiany i podzielą się swoimi spostrzeżeniami z eksploatacji zamienników. Rozpoczynając dyskusje napiszę, że osobiście skłaniam się ku zestawowi TRW. Cenowo wygląda przyzwoicie, zbiera dobre recenzje no i z informacji do których dotarłem, to właśnie TRW szedł na pierwszy montaż. Co o tym sądzicie? Pozdr Edytowane 5 Maja 2017 przez neq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratex Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Może nie w Juku, ale wymieniałem już w 3 samochodach pełne komplety TRW i nigdy nie miałem z nimi problemów. TRW też poleca mój mechanik, dobry jakość w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Ostatnio przy okazji wyważania kół mechanik zweryfikował stan mojego układu hamulcowego i polecił wymienić tylko klocki. Zastanawiam się czy przy takim przebiegu nie wymienić jednak pełnego zestawu, żeby uniknąć sytuacji, w której za rok ponownie będę musiał dokonać wymiany tarcz. Jakie są wasze doświadczenie w tym temacie? Zdaję sobie sprawę, że zużycie poszczególnych elementów układu hamulcowego zależy od stylu jazdy kierowcy, ale z pewnością da się zauważyć jakieś prawidłowości. Czy układ został na tyle dobrze zaprojektowany, że tarcze wytrzymują 2 komplety klocków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 No a mierzyłeś (czy też ten mechanik) grubość tarczy? To ona decyduje o konieczności lub nie wymiany. Dla tarczy 280mm nominalnie jest 24mm a minimalnie 22mm. Jeżeli masz np. 23 to śmiało dajesz same klocki. Jeżeli grubość zbliża się do 22 to raczej komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ocena była dokonywana na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mike12345 Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Na oko nie da się stwierdzić. Tarcze muszą wytrzymać 2 wymiany klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Są auta, w których generalnie klocki/tarcze zużywają się dużo szybciej niż w innych mimo niewysokich mocy czy masy np. http://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=196601 Teraz możemy wrócić do tematu. Edytowane 18 Maja 2017 przez neq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Cenowo wygląda przyzwoicie, zbiera dobre recenzje no i z informacji do których dotarłem, to właśnie TRW szedł na pierwszy montaż. Co o tym sądzicie? Pozdr Ja gdzies wyczytalem ze oem to akebono i ze mozna spokojnie przelatac nawet 100tys km. A moze europa inny oem niz usa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Zamówiłem klocki TRW. W najbliższym czasie dam znać jak się sprawuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Z ciekawości sprawdzę oznaczenia na oemowych klockach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi