bazylia Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Witam Właśnie wygłuszyłem sobie kabinę masą bitumiczną. Jest o wiele lepiej ale trzeba jeszcze wygłuszyć drzwi. Kupiłem masę o grubości 1mm i zużyłem 2m2 waga 8kg. Zamieszczam kilka zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Kup od razu nowe zawiasy bo drzwi w N16 opadają i bez tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Zrozumiałbym jakby to wygłuszenie było z lekkiej pianki ale bitumiczne zwiększa ciężar a co za ty m idzie zużycie paliwa i wcale ciszej nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnynissan Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Zrozumiałbym jakby to wygłuszenie było z lekkiej pianki ale bitumiczne zwiększa ciężar a co za ty m idzie zużycie paliwa i wcale ciszej nie jest. Pianka zatrzymuje wodę więc po paru zimach byłoby sito z podłogi, dlatego właśnie stosuje się wygłuszenie bitumiczne - trochę mniej skuteczne, ale bezpieczniejsze dla blach samochodu. Jeśli chodzi o zużycie paliwa, to będzie ono niezauważalnie większe (może ze 100ml na 100 km), pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością mat oraz ich grubością, ale za to będzie ciszej. Wygłuszenie podłogi jest OK, ale drzwi zostawiłbym w spokoju - zawiasy w Almerach są chyba z plasteliny, u mnie delikatnie opadły pod własnym ciężarem, trzeba było ratować się podkładkami, bo są niewymienne. Gdybym dołożył w nie wygłuszenie, to chyba by mi odpadły po paru sezonach. :-) Zawsze możesz próbować wkleić cienkie paski co parę cm w pionie po stronie zewnętrznej, plus grubsza folia od strony boczku doklejona do blach - dzięki temu przy zamykaniu nie będą klepać jak w maluchu (powstanie zamknięta przestrzeń wewnątrz drzwi, która powinna dawać przyjemniejszy dla ucha, głuchy odgłos). Jeśli chcesz mieć cicho, to sprawdź też uszczelki - po tylu latach znoszenia mrozu i upałów mogą delikatnie odstawać przez co głośniej słychać szum w trakcie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazylia Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Myślałem o zaklejeniu masy zamiast tej białej foli oraz wyklejeniu tapicerki od wewnątrz. Mam do tego piankę o grubości 9mm. Co do wygłuszenia za pierwszym podejściem wygłuszyłem powierzchnie tylko przed przednimi drzwiami i róznica -2db. Po wyklejeniu całego jeszcze nie sprawdzałem. Co do uszczelek to myślę nad wymianą na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.