Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wygłuszenie kabiny

bazylia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie wygłuszyłem sobie kabinę masą bitumiczną.

Jest o wiele lepiej ale trzeba jeszcze wygłuszyć drzwi.

Kupiłem masę o grubości 1mm i zużyłem 2m2 waga 8kg.

Zamieszczam kilka zdjęć.

post-99103-0-46032200-1494187452_thumb.jpg

post-99103-0-20609600-1494187458_thumb.jpg

post-99103-0-49291500-1494187464_thumb.jpg

post-99103-0-81905500-1494187470_thumb.jpg

post-99103-0-48837900-1494187477_thumb.jpg

Kup od razu nowe zawiasy bo drzwi w N16 opadają i bez tego.

Zrozumiałbym jakby to wygłuszenie było z lekkiej pianki ale bitumiczne zwiększa ciężar a co za ty m idzie zużycie paliwa i wcale ciszej nie jest.

Zrozumiałbym jakby to wygłuszenie było z lekkiej pianki ale bitumiczne zwiększa ciężar a co za ty m idzie zużycie paliwa i wcale ciszej nie jest.

Pianka zatrzymuje wodę więc po paru zimach byłoby sito z podłogi, dlatego właśnie stosuje się wygłuszenie bitumiczne - trochę mniej skuteczne, ale bezpieczniejsze dla blach samochodu. Jeśli chodzi o zużycie paliwa, to będzie ono niezauważalnie większe (może ze 100ml na 100 km), pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością mat oraz ich grubością, ale za to będzie ciszej.

Wygłuszenie podłogi jest OK, ale drzwi zostawiłbym w spokoju - zawiasy w Almerach są chyba z plasteliny, u mnie delikatnie opadły pod własnym ciężarem, trzeba było ratować się podkładkami, bo są niewymienne. Gdybym dołożył w nie wygłuszenie, to chyba by mi odpadły po paru sezonach. :-) Zawsze możesz próbować wkleić cienkie paski co parę cm w pionie po stronie zewnętrznej, plus grubsza folia od strony boczku doklejona do blach - dzięki temu przy zamykaniu nie będą klepać jak w maluchu (powstanie zamknięta przestrzeń wewnątrz drzwi, która powinna dawać przyjemniejszy dla ucha, głuchy odgłos). Jeśli chcesz mieć cicho, to sprawdź też uszczelki - po tylu latach znoszenia mrozu i upałów mogą delikatnie odstawać przez co głośniej słychać szum w trakcie jazdy.

Myślałem o zaklejeniu masy zamiast tej białej foli oraz wyklejeniu tapicerki od wewnątrz.

Mam do tego piankę o grubości 9mm.

Co do wygłuszenia za pierwszym podejściem wygłuszyłem powierzchnie tylko przed przednimi drzwiami i róznica -2db.

Po wyklejeniu całego jeszcze nie sprawdzałem.

Co do uszczelek to myślę nad wymianą na nowe. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...