jakt Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Cześć, Chciałbym namierzyć czy jest to problem techniczny i jeśli istnieje to jaką część może być winna. Mechanicy nie wiedzą i każą zlewać.. Przy przyspieszaniu i wciśnięciu sprzęgła by zmienić bieg, obroty podskakują na obrotomierzu i słychać wzrost obrotów silnika. Im wyższe obroty mam przy zmianie biegów tym te podbicie obrotów jest mocniejsze. Kiedyś miałem problem z zacinającą się linką gazu, tj obroty zawieszały się na ponad 1 k RPM na biegu jałowym. Pomogło rozluźnienie linki na śrubie, problem nie wrócił. Czy objawy podbijania obrotów, jakie doświadczam przy zmianie biegów mogą pochodzić od niesprawności linki? Dodam, że poza tą niezgodnością nie odczuwam negatywów w pracy silnika, rozpędzanie jest normalne, prędkość maksymalna też. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 a nie zaczepia ci co o pedał albo cięgno gazu jak naciskasz pedał sprzęgła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriejek Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 U mnie było podobnie z tym, że auto zachowywało się dziwnie podczas biegu jałowego, dziwnie wracało do swoich 800-900 rpm i przy zmianie biegu podskakiwało obrotami. Nie tak jak u ciebie, ale coś tam pyrkało. Pomogła adaptacja przepustnicy do przepływomierza (jeśli nie masz na lince): 1. pedał gazu puszczony2. Stacyjka ON - czekasz 3 sek3. następnie 5 razy wciskasz i puszczasz pedał gazu (w ciągu 5-ciu sek) i na koniec trzymasz puszczony przez 7 sek.4. po 7 miu sekundach wciskasz pedał gazu i :5. czekasz ok 20 sek. (kontrolka zacznie jednostajnie migać i jak przestanie migać , a się zaświeci - puszczasz pedał gazu7. czekasz 3 sek i uruchamiasz silnik na biegu jałowym8. silnik pracuje co najmniej 20 sek "na wolnych obrotach"9. po 20 sekundach przegazuj go 2-3 razy i zobacz, czy obroty wracają na 750-800/minJeśli tak - komunikacja przepustnica, przepływka - ECU jest prawidłowa i ECU reaguje na sygnały czujników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.