sebastiw Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Hej, mam taki problem... od jakiegoś czas, gdy puszczam pedał sprzęgła to w końcowej fazie czuje pod nogą lekkie drżenie pedału i w momencie - jakbym szybko puścił całkiem sprzęgło, takie szarpnięcie jakby do końca złączyła się tarcza sprzęgła i autem lekko rzuca do przodu. Dzieje się tak mimo, iż bardzo delikatnie puszczam pedał. Gdy delikatnie puszczam pedał na wyłączonym silniku to pracuje on płynnie, ale w końcowej fazie słychać ciche skrzypienie z okolic skrzyni biegów. Płyn hamulcowy nie dawno wymieniony, cały układ odpowietrzony. Sprzęgło (komplet) wymieniałem nie cały rok temu, ma przejechane trochę ponad 30 kkm. Co sprawdzać? czy to może wysprzęglik jest do wymiany? a może sprężyna pod pedałem sprzęgła? albo coś zupełnie innego??? proszę o pomoc w znalezieniu usterki, bo to jest coraz bardziej irytująca usterka. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez sebastiw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironig Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Wg mnie zużyty docisk lub pęknięta któraś sprężyna docisku. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) docisk tak szybko by się zużył? wymiana docisku to pewnie robota taka sama jak wymiana sprzęgła i podobne koszta? Dzisiaj - 19 czerw. - konsultowałem się z mechanikiem, który montował sprzęgło. Powiedział mi, że to niestety wina taniego sprzęgła - blue print - i nic z tym nie zrobimy, bo sprzęgło działa, ale niestety nie jest zbyt delikatne po rozgrzaniu. Na zimno działa bez zarzutu. Grr.... Edytowane 19 Czerwca 2017 przez sebastiw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Tak czy siak trzeba skrzynie wyjąć wtedy będzie wiadomo , może to być cieknacy wysprzeglik lub wyrobione słoneczko na docisku , lepiej zrób teraz niż martwić się w trasie , nic przyjemnego niż awaria na trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Wysprzeglik w P12 jest dokręcony nad skrzynią, więc łatwo go obserwować, nic nie cieknie. Gdy wciskam na jałowym pedał sprzęgła to idealnie nn płynnie pracuje, podobnie rano, gdy wszystko jest zimę. Problem zaczyna się po rozgrzaniu sprzęgła, np w korkach... Czyli btw ma szans ominąć kosztów wyjęcia skrzyni itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironig Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Dla mnie dziwna sprawa że ktoś proponuje zamienniki przy wymianie sprzęgła w P12. Cały zestaw (tarcza, docisk, łożysko) LUK do 1.8 kosztuje 350 zł. Luk był montowany fabrycznie (miał tylko dodatkowo znaczek Nissana). Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Naprawdę? Myślałem że fabrycznie jest trw ... Krótko mówiąc zrobili mnie w wała,ehhhh Na razie szkoda mi kasy, zobaczę co będzie dalej, ale te wibracje na pedale podczas jego wciskania i puszczania są bardzo niekomfortowe Ale patrząc w sieci to luk kosztuje 599 zł Edytowane 21 Czerwca 2017 przez sebastiw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcroot Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ja kupiłem do 2.2 Di Aisina za 600 i mam spokój od roku, napalałem sie na Exedy, ale jak chciałem kupić to już nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 To moje obecne też prawie rok chodziło dobrze... No nic, dojadę je do końca i albo zmienię auto, albo kupię lepsze sprzęgło. Aisin są po ok. 450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcroot Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Aisin są po ok. 450 Może do twojej benzyny, są po tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Tak, piszę o wersji do 1.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi