adamos Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Witam Mam pytanie od innych użytkowników Nissan QQ j11 1.6 DIG-T. Czy może też zaobserwowaliści, że przy zmianie biegu z 2 na 3 lub z 3 na 4 (wg. wskazania komputera) gdy redykują się na ok 1.8 tys silnik/skrzynia reaguje z pewnym obóźnieniem - czuć wyraźnie mniejszą moc, aż dopiero obroty wskocza na 2.1 i wtedy startuje turbo. Mam czasem takie wrażenie jakbym była to typową "dziurę mocy", tak jak jest to w przypadku automatów przy mocniejszym depnięciu, kiedy skrzynia musi obliczyć sobie bieg itd. Odczuwam to tylko podczas spokojnej jazdy - jeśli chcę naprawdę przyśpieszyć, to wiadomo nie ma problemów bo wchodzi silnik na wyższe obroty i ogolnie jest rakieta ... Być może to jest taka charekterystyka tego silnika, poprzednio jezdziłem J10 2.0 benzyna i może mam inne przyzwyczajenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Te wskazania, to najszybsza droga wyciągnięcia łańcucha, a turbo nie startuje, ona pracuje cały czas. Ten silnik najlepiej współgra ze skrzynią i ogólnie dobrze się czuje przy obrotach min 2,1-2,2k, później jest tylko ciekawiej. Mimo to, przy najbliższej wizycie na starych śmieciach w Wawie, znajomy z vtg zaprosił na rolki i strojenie, zobaczymy jak po tym będzie wyglądała krzywa. Tak dla jasności, żaden tuning, wystarcza to co jest, swoje objeździłem juz mpską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzb87 Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Taka charakterystyka silników z turbo. Trzeba się przyzwyczaić. Przy czym 1.6 DIG-T wymaga troszkę wyższych obrotów niż np. 1.4 TSI, którym jeździłem. Jeździć ok. 2k-3k rpm i będzie przyjemnie oraz co zauważyłem oszczędniej niż mulenie na niskich obrotach. Żeby uzyskać dobre spalanie turbo musi dmuchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.