Primap11Malbork Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 (edytowane) Witam serdecznie obecnych i nieobecnych, Dawno nie byłem aktywny na tym Forum, za to bardzo aktywnie działałem ostatnio w temacie wymiany naszej starej P11 sedan 1996 z benzyną 2.0 Poczciwe, naprawdę nieproblemowe auto (nie jest przypadkiem, że właśnie to), którego nie byłem już w stanie uchronić przed dalszą destrukcyjną działalnością Rudej i restrykcyjną polityką Państwa (oc i pb). Zakupiłem wraz z Rodziną Primę P11 2.0 po lifcie w wymarzonej wersji kombi z instalacją gazową, trzymającym się kupy zawieszeniem i działającą klimą (...) Mam coś do opowiedzenia i jakieś wiadomo pytania, bolączki nowe itd. Nie wiem tak na szybko gdzie taką wypowiedź umieścić - a szanuję pracę moderatorów. Niektóre fora mają taki dział dla świeżaków, ale nie trafiłem na to - proszę o ewentualne przeniesienie posta na właściwe miejsce. Serdecznie wszystkich pozdrawia kolejny zadowolony użytkownik Nissana Primery P11 Edytowane 10 Lipca 2017 przez Primap11Malbork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Najlepiej będzie przenieść do działu Primery, tam jest większy ruch Gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Witaj w Klubie @Primap11Malbork Fajnie widzieć lub raczej "czytać" kolejnego wiernego fana Primery! Na większość pytań raczej znajdziesz tu odpowiedź, bo model starszawy, swego czasu baaardzo popularny - choć i dziś ma wielu zwolenników / nabywców - co nie dziwi - więc sporo jest tu już napisane o nim . Jeśli jednak czegoś jakimś cudem nie ma , nie było poruszane - pytaj, opowiadaj.... Miłego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Witaj w Klubie @Primap11Malbork Fajnie widzieć lub raczej "czytać" kolejnego wiernego fana Primery! Na większość pytań raczej znajdziesz tu odpowiedź, bo model starszawy, swego czasu baaardzo popularny - choć i dziś ma wielu zwolenników / nabywców - co nie dziwi - więc sporo jest tu już napisane o nim . Jeśli jednak czegoś jakimś cudem nie ma , nie było poruszane - pytaj, opowiadaj.... Miłego! No Dziękuję za tak miłe powitanie! Mam nadzieję, że podołam rozkminie wyszukiwarki i nie będzie z mojej strony bezsensownego mnożenia postów. Mam nadzieję. Z ewidentnie pozytywnych zaskoczeń powiem: Wyciszenie komory silnika! Wszystko działa (elektryka, klima, komputer, xenony)! Regulowana czasówka okresowego trybu wycieraczek (znam ten manewr w Lincolna Continentala Anno Domini 1989 i bardzo go chwalę dziwiąc się Audi i wielu innym takim)! Fotele - trwalsze widać niż Ikea.. Głośniki na podsufitce w kombi! Z mniej pozytywnych (będąc świeżo po zakupie to bym sobie trochę popisał ale to raczej nie do Was): STRASZNY muł - to tylko opinia subiektywna i ja mu to wybaczam. Moja Stara Prima P11 rok 96 2.0 16v (wiadomo sedan lżejszy) przeleciałaby lifta o wiele długości, a dawny nasz Galant VII w benzynie 1.8 objeżdżał oba te auta dookoła i jeszcze zdążył se ciśnienie w oponach sprawdzić - ale był Problematyczny R.I.P. Radio fabryczne: będę tu oszczędny w hejcie do czasu odpalenia przyzwoitego Kenwooda z Primy naszej starszej - może głośniki mnie zaskoczą i będę bardziej tolerancyjny wobec kaseciaka z uszkodzoną anteną w 21 wieku... Dziękuję za uwagę, proszę o umieszczenie tej relacji w jeszcze bardziej odpowiednim miejscu Forum, teraz zajmę się podliczaniem danych dotyczących spalania gazu i skonfrontowaniem tego z tym co mówił Sprzedający.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Nawet nie wiesz jak ja bym chciała mieć to 140KM Wyciszenia nie mam, xenonów także....i gazu też , no i sedan buda - więc niestety nie mamy wspólnej płaszczyzny Reszta jest I należę do nielicznej grupy (chyba), która nie wie o co chodzi z narzekaniem co do grajka w Primce... wg mnie - jest na bardzo przyzwoitym poziomie - serio...Doopy nie urywa - no ale to nie hiper gablota lux Mowa o dźwięku z radia - nie kasety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) @ Sky - nie mam 140 - w ten temat nie wnikałem głębiej niż info od sprze dawcy - była mowa o 130 - staram się zajmować uwagę moją w temacie z dala od osiągów, słów typu: but, wyprzedzanie, czy bardziej złożonych: zmiana pasa ruchu... Cieszę się sporym rodzinnym kombi które za 100km woła 20zł sianka. Na benzynce nie jest żwawiej (o nie). Ale ja nie o tym - radyjko ma zryty display cały i prawie nie posiada anteny. To kolejna niespodzianka od sprze dawcy - nie zająknął się o tym nawet jak pytałem o radio (.....). Cieszymy się zmianą na lepsze, małe wakacje przed nami)) Kosmos jakiś z kupnem zamienników błotników przednich - skompromitowałem się przed rodziną twierdząc, że do przedliftowej było mało części blacharsko - zderzakowych i były stosunkowo drogie. Za błotnik stary w kolorze 300zł?? Może trzeba przejrzeć stare wizytówki i zobaczyć kto z dawnych klientów ma prasy tłocznie i nie wie, że takie dziury na rynku? Dobra, koniec wywodów na dziś. Wszystkie cholerne naklejki z szyb usunięte)) * * * Nasza 13 letnia córka wracała dziś z wyjazdu tygodniowego z gór i nie wiedziała nic o kupnie jakiegokolwiek auta po sprzedaży Srebrnej Strzały (później "Silver Scrap"). Pada deszcz (bo lato), idziemy z walizami chodnikiem, pakując je po chwili do zielonego "cosia" na szczecińskich blachach. Wyczekiwałem miny Córy w tym momencie - nawet nie mogła się domyślać. Szczena Jej nie opadła, podchodząc bliżej mówi: Ooo, Nissan. To jest kombi, tak tato? Można tu spaać!!! Edytowane 12 Lipca 2017 przez Primap11Malbork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 W automacie czy w manualu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 W manualu, automaty w Primach jakoś mnie nie przekonują. Radio wstawione Kenwood KDC 4050 UR ze starej Nysy przed liftem sedan (tam sam wrzucałem na tył Hertze, i dałem je w pakiecie chłopakowi który ją przygarnął). Muszę powiedzieć, że fabryczne głośniki z przodu pozwalają na cieszenie się muzyką pod oczywiście warunkiem, że nie chcemy robić dyskoteki w stodole lub/i nie mamy audiofilskich oczekiwań. Reszta Rodziny meldowała, że z tyłu ładnie i głośno grało jak raz włączyłem)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 (...) Muszę powiedzieć, że fabryczne głośniki z przodu pozwalają na cieszenie się muzyką pod oczywiście warunkiem, że nie chcemy robić dyskoteki w stodole lub/i nie mamy audiofilskich oczekiwań. Reszta Rodziny meldowała, że z tyłu ładnie i głośno grało jak raz włączyłem)) No mówiłam przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Tak Sky jak mówiłaś, tylko musiałem poczekać, żeby to na własne uszy zobaczyć. P.S. Udało mi się z włącznikiem awaryjnych do ramki - 30 ramka z włącznikiem plus wysyłka))) P.S. 2 Przejściówka Nissan/ISO z All (Gdańsk) - wszystko działa, jeszcze "tylko" rozkminić sprawę anteny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 (...) żeby to na własne uszy zobaczyć. P.S. Udało mi się z włącznikiem awaryjnych do ramki - 30 ramka z włącznikiem plus wysyłka))) P.S. 2 Przejściówka Nissan/ISO z All (Gdańsk) - wszystko działa, jeszcze "tylko" rozkminić sprawę anteny... Dobre - już Cię lubię ad.ps. - pasuje ładnie? Bo niektórym odstaje , mają szpary... ad.p.s.2 - kwestia modyfikacji czy zaniedbań poprzedniego właściciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 ad. p.s. Pasuje spoko, choć ma swoje tam ślady użytkowania (??) ad. p.s.2 W drodze od właściciela przekonałem się, że radio fabryczne łapie to co się uda bez anteny, u nas w MK stację lokalną jedną i nic prócz tego. Pewnie sprawa polega na uszkodzeniu fabrycznego wzmacniacza antenowego. Nawet jeszcze zielony nie jestem w tym temacie. Cierpliwie cieszę się CD/USB J Przepraszam za offtop - zwykle mam czas na wygooglanie problemu. Gdzie znajduje się wzmacniacz antenowy w Primci P11 lift kombi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Może w podstawie anteny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 W takim razie demontaż "zespołu lampek" przed lusterkiem kierowcy, zgadłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Tak jest w t30 ale jak u Ciebie? Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primap11Malbork Opublikowano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) Skoro już tu jest moja paplanina to w tym miejscu podepnę taką może ciekawą historyjkę związaną oczywiście z naszą nową Nyską)) Z dnia na dzień, dosłownie jak nożem uciął tylko odwrotnie ;-) zauważyłem w naszym aucie taki nieprzyjemny fakt, że w od około 1,6k obr do 1,8 pojawiać się zaczął Bardzo nieprzyjemny dźwięk z komory silnika. Kiedy odpalałem furę rano to akurat ssanie podnosiło mi obroty na benzynie do tych właśnie wartości i fakt, że sytuacja stała się normą zdołowała mnie naprawdę konkretnie. Trudno i ten dźwięk opisać jakoś sensownie - takie rzężenie - kurde fi? Wyobraźnia działa, a nowa atrakcja ma się w najlepsze. Już widziałem siebie znajdującego czas na objazd mechaników w mieście i współpracę detektywistyczną w temacie odkrycia przyczyny - pomijając sprawę siana na ewentualne wyroki.. * * * * Po kilku dniach - zupełnie niedawno podczas otwierania bramy w domku akurat obroty były trochę podkręcone i kiedy ją otworzyłem to ten brzydki jargot/wrumienie vel rzężenie akurat się ujawnił. Zupełnym przypadkiem odruchowo jakoś położyłem rękę na masce i ku mojemu zdumieniu paskudźtwo ucichło zupełnie, zabrałem rękę z maski to zaraz wróciło.. Tym sposobem odkryłem że sprawcą mrocznych myśli odnośnie agonii silnika był rezonans maski w tych miejscach gdzie normalnie gumki go tłumią. Gumki są, owszem, jednak jakaś tam była kombinacja (hmm przód, kombinacja, bezwypadkowość....))). Jutro będę eksperymentował z podkładkami różnymi dla odizolowania maski od reszty. Edytowane 5 Września 2017 przez Primap11Malbork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 (...) Zupełnym przypadkiem odruchowo jakoś położyłem rękę na masce i ku mojemu zdumieniu paskudźtwo ucichło zupełnie, zabrałem rękę z maski to zaraz wróciło.. Tym sposobem odkryłem że sprawcą mrocznych myśli odnośnie agonii silnika był rezonans maski w tych miejscach gdzie normalnie gumki go tłumią. Gumki są, owszem, jednak jakaś tam była kombinacja (hmm przód, kombinacja, bezwypadkowość....))). Jutro będę eksperymentował z podkładkami różnymi dla odizolowania maski od reszty. Witaj w klubie Ja wciąż nie mogę jej ogarnąć...Dokleiłam nawet filcowe podkładki na te dystanse gumowe i jest spokój na chwilę...A potem znów radośnie terkoce skubana.... Mam dosyć tego auta - jedyne lekarstwo na jego starcze bolączki - głośna muza! I♥NISSAN! = najsympatyczniejsi kierowcy ponoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi