Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16 Benzyna 1.5] Wymiana skrzyni biegów 4M56VB

sp8ebc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z moją Almerką :( Podczas urlopu zaczęła hałasować, jak się okazało skrzynia biegów. Nie był to typowy szum, bardziej klekotanie najbardziej słyszalne w okolicach 50~70km/h, oraz podczas zmiany biegów. Mechanik wymienił dwa łożyska i dwa uszczelniacze, kasując przy tym 850pln. Miałem te elementy w ręku i faktycznie były zużyte ale po robocie auto szybko wróciło z powrotem, gdyż dalej było słychać dziwne dźwięki, choć nieco inne. Jest to dalej takie jakby klekotanie, lub tyrczenie ale już o nieco innym "brzmieniu". Słychać to bez względu na włączony bieg, hamowanie silnikiem, toczenie się na luzie czy normalnie na biegu z gazem. Podobnie jak poprzednio najbardziej słychać przy operowaniu sprzęgłem i w zasadzie od minimalnych prędkości. Nie jest zależne od obrotów tylko od prędkości jazdy. Biegi wchodzą wszystkie normalnie.

Jako że mechanik nie zmienił przy remoncie oleju (wlał na nowo stary gdyż jak mówił był czysty bez żadnych opiłków) jest pomysł aby zmienić na nowy i sprawdzić czy to nie pomoże, choć mam duże obawy że nie.

Po kolejnych oględzinach mechanik stwierdził, że winne może tu być zużycie przekładni w skrzyni, tj. zużycie trybów powyżej tolerancji co powoduje głośniejszą pracę. Jego zdaniem takie uszkodzenie mogło wystąpić już wcześniej ale było zagłuszane tymi łożyskami. Mechanik twierdzi, że da się z tym jeździć i auto na pewno nie rozleci się nagle podczas jazdy. Skrzynie oglądał w środku i nie widać tam żadnych śladów zużycia czegokolwiek, mechanizm różnicowy ponoć też OK. Coś mi się nie bardzo chcę wierzyć, że skrzynia jest do jazdy tym bardziej, że czeka mnie przeprowadzka do Bielska Białej :( Ile kosztowała by laweta na autostradzie się domyślam :(

Zastanawiam się żeby w ogóle zmienić skrzynie na jakąś ze szrotu. Z tego co mi powiedział oznaczenia aktualnie zamontowanej do 4M56VB. Nie mogę takiej znaleźć na alledrogo, choć mechanik zarzeka się, że na pewno dobrze przeczytał. Na Allegro jest np 4M506VB albo 4M40. Czy one są zamienne względem siebie? Na oko na zdjęciach wyglądają identycznie ale jak wiadomo różnica może być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...