pan_lasu Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Witam. Jakiś miesiąc temu zamontowałem do mojej almery n16 lift 1.5 instalację LPG BRC wyposażoną w lubryfikację. Po jakimś czasie zaczął się problem z obrotami, tzn jak jechałem na wyższych obrotach tzn ok 3tys i wciskałem sprzęgło, to obroty zamiast spaść do obrotów biegu jałowego spadało do zera. Efekt był taki, że gdy dojeżdżałem do skrzyżowania i hamowałem to auto mi gasło. Dodam że działo się to zarówno na benzynie jak i na gazie. Pomyślałem, że wymienię przepustnicę i tak się składało że miałem drugą w zapasie. Wyczyściłem dobrze zatem "nową" przepustnicę i zamontowałem. Efekt - problem znikł, auto nie gasło. Jupiiii Niestety, nie musiałem długo czekać i znów pojawił się ten sam problem, auto gasło przy szybkim spadaniu obrotów po wciśnięciu sprzęgła. Pomyślałem, że tym razem wyczyszczę cały kolektor dolotowy. Ale jak zacząłem rozbierać i odkręciłem przepustnicę okazało się że znów jest ona brudna... a raczej mokra od lubryfikatora. Nie jest to na pewno okej silnikowy, bo auto kropli oleju nie bierze i nie ma przedmuchów, a lubryfikacja ma wywiercony otwór na dyszę blisko przepustnicy i to na pewno ona zalewa. Stąd moje pytanie, czy zrezygnować z tej lubryfikacji? Czytam na forach i większość osób pisze, że to zbędny gadżety. Obecnie Zakręciłem kranik, by nie leciał płyn, zobaczymy czy problem z przepustnicą nie będzie powracał. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 w sumie sam sobie odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Tak jak pisał DINO, lubra to syf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_lasu Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Dziękuję za jasną i konkretną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.