GrzegorzMX Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Witajcie, z czasem zaczęły odczepiać się listwy gumowe (maskujące) szyby przedniej/ czołowej? Gdzie to nabyć i jak montować aby się trzymały? Ma ktoś nr Nissana OEM? Wiadomo ile to może kosztować> Ktoś przede mną wymieniał szybę czołową (jest nieoryginalna) - widocznie zdejmował te listwy + ząb czasu + UV --> postanowiłem że wymienię. Boczne listwy co i raz wpycham na miejsce, dzisiaj górna się odgięła - kakofonia dźwięków podczas jazdy powyżej 80km/h. Niestety szyba założona jest zamiennikiem, sporo w niej drobniutkich odprysków od szutru albo z drogi kamyczków. ile może kosztować wymiana szyby czołowej na np. Pilklington - mam bez wodotrysków prostą szybę antisol. Dzięki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 W 2013 roku wymieniałem przednią szybę ale w T30. Wszystko opisałem tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/90059-przednia-szyba-wymiana/ Wybrałem Pilkington'a i dzisiaj też bym go wybrał. Proszę uzupełnij w stopce rok produkcji pojazdu i wersję silnikową - w przyszłości łatwiej będzie doradzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzMX Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Uaktualniłem - dzięki. Oto ceny w firmie w Wwie - Praga Południe/Gocław: 856 szyba securit lub pilklinton, ale nie gwarantują co przyjdzie z hurtowni1166zł z montażem 1344 z szybą i montażem z uszczelka178zł sama uszczelka Ceny Mińsk Mazowiecki: 400 netto szyba Pilkington, 200 zamiennik made in ch. 150 netto montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Podczas wymiany zrób lub poproś o zrobienie dokumentacji fotograficznej słupków i ram po wyjęciu starej szyby. Może się okazać, że poprzedni montaż był wadliwy (wszak latają uszczelki) i pojawiła się znacząca rdza na słupkach, którą należałoby zabezpieczyć. Nierzetelny zakład dowali kleju ale nie będzie chciał się bawić w czyszczenie rdzy, bo wie że i tak tego gołym okiem nie widać. Po wymianie wszystko może być OK, ale po jakimś dłuższym czasie może się okazać, że pojawia się wilgoć w samochodzie na skutek właśnie tych zaniedbań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Podczas wymiany zrób lub poproś o zrobienie dokumentacji fotograficznej słupków i ram po wyjęciu starej szyby. Może się okazać, że poprzedni montaż był wadliwy (wszak latają uszczelki) i pojawiła się znacząca rdza na słupkach, którą należałoby zabezpieczyć. Nierzetelny zakład dowali kleju ale nie będzie chciał się bawić w czyszczenie rdzy, bo wie że i tak tego gołym okiem nie widać. Po wymianie wszystko może być OK, ale po jakimś dłuższym czasie może się okazać, że pojawia się wilgoć w samochodzie na skutek właśnie tych zaniedbań. Juz to widze jak przy wymianie szyby osoba to robiaca bedzie czyścic ranty i zabezpieczac je antykorozyjnie i jeszcze dokumentowała ta prace fotograficznie!! :lol: To nie jest w jego zakresie ,tylko blacharza lakiernika. Spece od szyb nawalaja jedynie kleju i nic wiecej robic nie bedą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzMX Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Poproszę znajomego blacharza aby ogarnął wycięcie szyby i wklejenie. Powinien potrafić - skoro klepie i lakieruje. Wtedy sprawdzi czy słupki nie dostały rudej. Generalnie rudej brak (odpukać) a jedyne ogniska powstałe na tylnej klapie z powodu rączek i braku przemyśleń japończyków uleczone definitywnie. A uszczelkę (te masujące z zewnątrz gumki) się wkleja czy odpowiednio wciska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berater Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Z tego co widziałem, kilka dni temu, wymieniając szybę przednią (niewinny pajączek od kamienia, który rozwinął się na pół szyby ), uszczelka jest integralnie związana z tymi bocznymi listwami, i nie ma możliwości jej wymiany bez demontażu szyby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzMX Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Niestety. Krzyknęli mi w Mińsku 150zł za uszczelkę. Muszą wyciąć szybę i ponownie wkleić to podwaja koszty robocizny. Taniej vs komfort jest jednak wymienić czołówkę na nową + nowa uszczelka a robocizna będzie połowe tańsza a widoki już lepsze. Poszukam w budżecie przed zimą i chyba zrobię 2w1. Obecna szyba jak pisałem to oryginał - Saint Gobain bez napisu Nissan, autoszklarz mówi że ASO oryginał. Ale jest zdeczko zapyziała od szutru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.