Vinnie Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam, mam nissana 350z z 2004r. żadnych modyfikacji poza dyfrem z 370z Dziś przydarzyła mi się przykra sprawa mianowicie: Gasząc silnik na wbitej jedynce i wciśniętym sprzęgle, za szybko puściłem sprzęgło, silnik jeszcze nie zdążył zgasnąć… coś dość mocno trzasnęło i silnik szarpiąc zgasł.Wystraszyłem się, wiec odpaliłem silnik i spróbowałem ruszyć, auto ze zgrzytem ruszyło i jade…, wrzucam drugie bieg dodaje gazu auto w ogóle nie przyspiesza, obroty w góre silnik reaguje… ale coś jakby się ślizgało i zgrzytało…Zgasiłem silnik stanąłem i próbuje znów ruszyć, tym razem nie chce w ogóle ruszyć, delikatnie tak jakby coś łapało, delikatnie rusza do przodu ale prawie wcale.. zapala mi się kontrolka, jak podczas uślizgu i mielenia kół w miejscu… i słyszę zgrzyty z dyfra z tyłu. Na początku myślałem, że coś ze sprzęgłem, skrzynią lub dwumasem.. ale myśle że to chyba dyfer.. tym bardziej że włącza się kontrolka… ale martwi mnie ten straszny zgrzyt - myśle że dobiega z dyfra ale nie dam sobie ręki uciąć bo jak na początku ruszałem to miałem wrażenie że jednak gdzieś z okolic skrzyni natomiast teraz ewidentnie z tyłu.. strasznie zgrzyta, mieli i wrażenie jakby się ślizgało i zgrzytało coś… co to może być ? macie jakieś pomysły? Dodam też żę od paru dni miałem jakieś dziwne zgrzytanie i tarcie (hałas raczej z okolic sprzęgła…) działo się to tylko na zimnym silniku a kiedy już się rozgrzał bylo wszystko ok! i kolejna rzecz to to pare razy (jakoś od 3 tyg) zdarzyło mi się że keidy jeszcze silnik był zimny.. to były straszne wibracje - chodził strasznie głośno dziwnie jak traktor, cały silnik dosłownie się trząsł - jak i auto, i tracił na mocy, i wyświetlał się check enigne- mrugał, również działo się to tylko na zimnym silniku a kiedy już się rozgrzał bylo wszystko ok! proszę dajcie znać co to może być!? i z tym i z tym… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandinho Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 -Łożysko oporowe, sprzęgło, dwu masa,dyfer, tyle jedź do Kuby naprawi ci wszystko tylko jeśli poszły wszystkie w/w elementy przygotuj kilka tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy102 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Spróbuj podnieść tył i ręką poruszać wałem (na luzie). Jeżeli to dyfer to powinieneś coś słyszeć. Wydaje mi się że rozpadła się (dosłownie) dwumasa. Jakaś sprężynka dostała się pomiędzy tarcze cierne i sprzęgło się ślizga. Ewentualnie odpadła okładzina ze sprzęgła. Odnośnie telepania na zimnym to może być setka powodów począwszy od starych świec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1111 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) włącz 1 bieg sprubuj ruszyć a kolega niech patrzy czy wał napędowy sie obraca wątpie w uszkodzenie dyfra to poprostu niemożliwe półośki i przeguby sprawdziłeś myśle że jednak coś ze sprzęgłem to gruba kasa Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez jarek1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elex Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 bez przesady,ze jakas gruba kasa z tym sprzeglem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1111 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 rozwiń myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandinho Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Tez jestem ciekaw czym nie jest "gruba kasa" zwłaszcza, że sam miałem do wymiany i najprostszy zestaw to kilka koła + ewentualnie pompa i robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Pudzcza sprzeglo i auto nie jedzie obstawiam umielony wal napedowy albo peknieta polos. Ew. W sprzegle zerwały się okładziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1111 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 no ale to jest banalnie proste do zdiagnozowania jak w polonezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vinnie Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Coobcio miał racje! Okazało się i na szczęście ze to tylko złamana połoś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi