Evelina.wz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam pytanie odnośnie opon zimowych. opony letnie na których zakupiłam mojego Juka to 215/55/R17 jakie polecacie na zimę? takie same czy może 205/60/R16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr29 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Z zasady na zimę zakłada się opony o rozmiar mniejsze, czyli w tym przypadku 16-ki. Wyższy profil "lepiej zachowuje się" na często dziurawych w zimie drogach. Opony są mniej podatne na utratę przyczepności. Oczywiście wizualnie lepiej wyglądają 17-ki. Wybór należy do Ciebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evelina.wz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Z zasady na zimę zakłada się opony o rozmiar mniejsze, czyli w tym przypadku 16-ki. Wyższy profil "lepiej zachowuje się" na często dziurawych w zimie drogach. Opony są mniej podatne na utratę przyczepności. Oczywiście wizualnie lepiej wyglądają 17-ki. Wybór należy do Ciebie.. Dziękuje za odpowiedz. Mam autko jak na Twoim zdjęciu,po liftingu takie same felgi tylko kolor auta inny, ciemny. Boje się, że na tych 16 będzie śmiesznie wyglądał. Jeśli chodzi o "przyczepność" to wydaje mi się, że na 17 opona jest szersza za czym idzie lepsza przyczepność. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Evelina.wz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Jeśli chodzi o "przyczepność" to wydaje mi się, że na 17 opona jest szersza za czym idzie lepsza przyczepność. Na suchym tak. Na mokrym a już najbardziej na śniegu szeroka opona ma mniejszą przyczepność niż wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr29 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Auto mam z przed liftingu, grafitowy kolor. /zdjęcie innego samochodu/ W przypadku kół na oponach 16" jest większy prześwit z nadkolami. Ich średnica zewnętrzna jest mniejsza o kilka cm od kół 17"... Jeżeli patrzysz na wygląd auta, nie patrzysz na większy koszt, załóż 17-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcl Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Ja kupiłem na moje 17" Toyo Snowprox S953 225/45 R17 91 H i mogę z czystym sumieniem polecić jednak japońskie oponki to inny level - w byłym autku rx8 upalałem toyo R1 i nigdy mnie ta marka nie zawiodła nawet przy ostrych kółkach na torze poznań a to opony nie na tor :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr29 Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Chciałbym kupić alufelgi 16-ki na porę zimową. Interesują mnie felgi ciemne typu grafitowe, czarne. Czy ktoś ma założone felgi w takich kolorach.? Byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi