Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] 2.0 Szarpanie na pierwszym biegu i falujące obroty

masher1000

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

mam ostatnio problem z moją leciwą P11 w 2.0 (zamontowany gaz, sekwencja). Samochód potrafi bardzo solidnie szarpać na pierwszym biegu (czasem na drugim przy niskich obrotach). Objawy szczególnie zauważalne przy zimnym silniku ale i później nie jest najlepiej. Obroty na biegu jałowym potrafią też mocno falować - znów - szczególnie gdy silnik jeszcze dłużej nie popracuje. Ostatnio został wymieniony aparat zapłonowy bo padł całkowicie. Podejrzewam temat związany z prądem, konkretnie iskrą - może coś tu nawala? Świece nie wymieniane b.dawno, jedynie przeczyszczone gdyż mechanik mówił mi, że są zaolejone, i że należy wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworową - czy to może być powód? Jakieś inne pomysły na w/w problem?

Objawy występują zarówno na gazie jak i benzynie.

Pozdrawiam serdecznie

na początek zakręć butlę od LPG i sprawdź czy nadal tak będzie,

co ma zaolejenie świec do uszczelki?? chyba, że chodzi o to, że zaolejona jest ceramika warto sprawdzić czy nie ma przebicia, jak z przewodami

Wydaje mi się, że chodzi właśnie o ceramikę - przewody prawdopodobnie nigdy nie wymieniane więc też zakładam, że przyczyna może tkwić tutaj - pytanie moje jedynie czy to, że szarpanie czuć na pierwszym (ew. drugim) biegu może jakoś ograniczyć pole poszukiwań. Podczas jazdy i przyśpieszania z właściwą prędkością na wyższych biegach szarpnięć nie dostrzegam.

Zakręce dziś butle i dam znać czy to coś zmieniło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...