Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Info dla potomności

Gość nismo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem przedstawić rozwiązanie i następującego problemu- może się przyda innym użytkownikom.

Pacjent to nissan p12 1.8 2002r.

Objawy:

uczucie wypadania zapłonów - choc komp tego nie zgłaszał

- mulenie auta na wyższych obrotach i przeważnie po rozgrzaniu silnika

- gaśnięcie silnika w czasie jazdy

- problem z uruchomieniem auta gdy silnik był ciepły

- smród benzyny w aucie przy otwartym oknie w czasie gdy było wyczuwalne wypadanie zapłonów

-  no i na zmianę - raz była moc a raz nie

- błąd wyświetlany przez komp to P0335.

No i najważniejsza sprawa- Na początku komp nie zgłaszał usterki położenia czujnika wału korbowego , ponieważ aby komp go zapisał musi on być parę razy zarejestrowany. Po prostu były na początku tylko objawy powyższe i nic więcej. dopiero jak już zaczął padac na dobre - wtedy komp zarejestrował go.

Wymiana czujnika na nieoryginalny nie przyniosła efektu. Po włożeniu oryginała mam spokój i autko chodzi jak powinno.

Mam nadzieję że mój wywód się przyda innym użytkownikom.

• 3 tygodnie później...

Często to tylko problem z przewodami. Ja zamieniłem u siebie miejscami czujnik położenia wału z czujnikiem położenia rozrządu (tak, są identyczne) i wszystko wróciło do normy, ale teraz po prawie dwóch latach znowu zdarzy się czasami wypadnięcie zapłonu, ale nie dzieje się na tyle często, żeby mi się chciało coś z tym na razie robić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...