Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] drgania samochodu

barles

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem Nissana Almery N16, silnik benzynowy 1,5 z LPG, rocznik 2000. Od jakiegoś czasu zauważyłem (raczej usłyszałem), że samochód na światłach czasami "chodzi", tak jakby się trząsł (z przodu). Gdy odpalam nie ma tego problemu, tylko właśnie w momencie krótkiego postoju. Co może być przyczyną? Świeca? Ostatnio wymieniłem całe sprzęgło, ale nadal czasami trzęsie. Czasem także pod górkę trudniej wjeżdża (albo ja nie potrafie się przyzwyczaić po tym jak ślizgało mi się sprzęgło). Nie jest to jakiś wielki problem, ale trochę denerwujący.

No i druga kwestia - odpalanie na gazie po wymianie sprzęgła. Wcześniej nie było z tym problemu - odpalam samochód i sam się przełącza po kilkunastu sekundach. Teraz jest inaczej. Odpalam samochód, normalnie nie gaśnie, ale jak tylko ruszam zaraz samochód gaśnie. Mechanik powiedział że się tym nie zajmuje i żeby pojechać na regulacje. Chodzi szczególnie o odpalanie bo później nie ma z tym problemu (chociaż dzisiaj zgasł mi na skrzyżowaniu z odgłosem jakby strzału i trochę wahał się z ponownym odpaleniem (na benzynie)).

Miał ktoś podobny przypadek? Czym może to być spowodowane?

Nie podłączałem pod kompa. Żadna kontrolka się nie świeci, samochód chodzi, mechanik twierdzi że nic sam nie czuję, że wszystko jest w porządku i mam więcej gazu dodawać przy ruszaniu...

• 2 tygodnie później...

Kolego, mi też nie raz trzęsie, obroty spadają do ok 600-700 i mam to samo. Mechanik stwierdził że powodem jest silniczek krokowy który jest popsuty (na włączonym silniku mechanik odłączył silniczek krokowy i samochód wówczas powinien zgasnąć a pracował dalej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...