Smykupl Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam wszystkich. Poproszę Was o poradę prawną. Zakupiłem QQ w wersji Tekna w marcu tego roku. Auto ma przejechane 11k km. Wczoraj zauważyłem delikatne piszczenie/huczenie na 4 i 6 biegu przy obrotach między 3-5k rpm. Dzisiaj odwiedziłem serwis Aso Nivette Warszawa w celu diagnozy. Aso stwierdziło metaliczny kolor oleju w skrzyni biegów i zaproponowało termin w przyszłym tygodniu na rozebranie skrzyni w celu udokumentowania zgłoszenia wady do gwaranta. Mam obawy czy po rozebraniu skrzyni to będzie nadal to samo co auto fabryczne, będzie przecież widać ze skrzynia była wymontowywana i rozbierana a wiec utrata wartości przy sprzedaży. Czy w przypadku stwierdzenia wady skrzyni powinna być jej naprawa czy przysługuje minwymiana skrzyni jako cały element ? Może ktoś miał już taki przypadek ? Najbardziej obawiam się propozycji naprawy skrzyni comwedlig mnie na gwarancji portalom przebiegu jest to niedopuszczalne. Z góry dziękuje za odpowiedz i porady. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Porady prawnej ja Ci nie udzielę, ale konia z rzędem temu, kto za ileś tam miesięcy czy lat (gdy już będziesz sprzedawał QQ) odkryje w trakcie prostych oględzin, że coś było majstrowane przy skrzyni. Skoro są uzasadnione podejrzenia, że ze skrzynią jest coś nie tak, to chyba nie ma co się zastanawiać i trzeba skorzystać z oferty ASO. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że otrzymasz nową skrzynię, a może przy okazji pośmigasz jakimś fajnym autem zastępczym, które jak mniemam ASO użyczy Tobie na czas naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Smyku,taka jest kolej rzeczy.Muszą rozebrać,aby stwierdzić co padło.Ale tylko od nich zależy co opiszą i jak,żebyś dostał nową skrzynkę.Tak było z moim silnikiem,też musieli wziąć na warsztat i później zgłosić.Masz gwarancję więc wiele nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedź. Auto zastępcze dostanę ale to nie o to chodzi. Jeżeli dostanę nową skrzynię to ok zdarza się. Bardziej martwię się o sytuację typu wymieniamy poszczególne elementy w skrzyni. Co wtedy ? Gwarancja na poszczególne łożyska czy przekładnie ? Utrata wartości na aucie przy sprzedaży ? Dla mnie koszmar i sytuacja niedopuszczalna. Auta zawsze kupuję nowe i wymieniam po gwarancji i bardzo zwracam uwagę na to żeby utrzymać ich wysoką wartość rynkową przy sprzedaży (mały przebieg i zadbany środek). Pytanie do Was drodzy forumowicze czy w przypadku oferty naprawy poszczególnych elementów w skrzyni mam prawo do wymiany nowej całej skrzyni ? Nie mam aż tak szczegółowych określonych warunków w gwarancji, jednak gwarancja mówi, iż silnik i skrzynia biegów jest elementem istotnym. Będę Was informował o sytuacji jak ASO podejdzie do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nie masz prawa do wymiany na nową,jeżeli da się naprawić.Nikt Ci nie udowodni przy sprzedaży że skrzynia była naprawiana,nigdzie nie jest to odnotowane.W Note byłą taka sytuacja,że wymieniali łożyska w skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Rozumiem. Dzięki za info i oby jak najmniej takich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ale zaraz! Czy to nie w 1.6 jest akcja ze skrzyniami....są jakieś wadliwe,więc może i Ciebie to dosięgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Na 1.6 dig-t chyba nie ma akcji na skrzynie prędzej jest w dieslu Sent from my SM-A510F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Akcji nie ma, ale jest wadliwa seria i wymieniają na nowe. Tak też będzie w tym przypadku na 99,999%. Z technologicznego punktu widzenia, im się nie opłaca naprawiać (za to poza aso jak najbardziej i jest to zawsze ułamek ceny nowej!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Skąd info o wadliwych skrzyniach dla tego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Skrzynie nowe w ASO i tak czesto sa to tkz. Reman, czy naprawiona, odbudowana do dzialania jak fabrycznie nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Skąd info o wadliwych skrzyniach. Czy można prosić o jakieś źródło informacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Kurcze teraz nie pamietam, moze silnik pomylilem ale tu ktoś już o tym pisał i wymieniali mu na nową oraz o tym, że to wadliwa seria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Akcja dotyczy manuala 6cio biegowego od C13 i J11.z silnikami K9K i HRA2DDT w bardzo wąskim okresie produkcji. Jeśli pojazd zakupiono w marcu to się nie łapie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Czyli nie ma co uogólniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Pojazd zakupiłem w marcu ale jako model z wyprzedaży z 2016 roku. Później dopisze dokładny rok produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerofan Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ja czekam na wymianę skrzyni, ma dojechać na początku stycznia. Wada fabryczna dotyczy biegu wstecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Pojazd zakupiłem w marcu ale jako model z wyprzedaży z 2016 roku. Później dopisze dokładny rok produkcji. Przekadnia dla tego silniak nie jest objęta akcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dzisiaj oddałem do serwisu. Dostałem auto zastępcze i czekam na weryfikacje i dalsze działania ASO. Będę Państwa informował. Dzisiaj otrzymałem info iż jest uszkodzona przekładnia i zębatka w skrzyni. Nie powiedziano mi która i nie przekazano bardziej szczegółowych informacji. Wysłano zdjęcia do Nissan Polska i czekamy na decyzje. Auta nie dostanę na Święta. Jestem ciekawy czy wymienia cała skrzynie czy będzie próba naprawy. Będę Was informował na bierząco. Ale nie fart. Autko za 100k i taki zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btus Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Dzisiaj oddałem do serwisu. Dostałem auto zastępcze i czekam na weryfikacje i dalsze działania ASO. Będę Państwa informował. Dzisiaj otrzymałem info iż jest uszkodzona przekładnia i zębatka w skrzyni. Nie powiedziano mi która i nie przekazano bardziej szczegółowych informacji. Wysłano zdjęcia do Nissan Polska i czekamy na decyzje. Auta nie dostanę na Święta. Jestem ciekawy czy wymienia cała skrzynie czy będzie próba naprawy. Będę Was informował na bierząco. Ale nie fart. Autko za 100k i taki zonk. Faktycznie niefart, ale się zdarza. Najważniejsze, że nie pokryjesz tego ze swojej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autko za 100k i taki zonk. Dzisiaj już nie ważne czy za 100 200 czy 300k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smykupl Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Czekali na nowa skrzynie ponad 6 tygodni. Narazie jest ok. Ogólnie słabo oceniam czas i jakość serwisu. Co do oceny auta po przejechaniu 15k km ocena także mierna co do jakości elementów zastosowanych w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Do takich wniosków można dojść po kilku, kilkunasto minutowej jeździe próbnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Dzisiaj już nie ważne czy za 100 200 czy 300k. Ja mam auto bliżej tej trzeciej kategorii i właśnie dzisiaj rano zostawiłem w serwisie na cały tydzień - wymiana czegoś tam(nawet dokładnie nie wiem) w skrzyni biegów, przy zmianie z D na R potrafiło zgrzytnąć jak nie wiem - więc muszą wyjąć cały silnik i skrzynię, rozebrać, wymienić co trzeba i złożyć do porządku. A auto ma 24 tysiące km przebiegu w tej chwili. Jakby nie było gwarancji to naprawa za blisko 10 baniek, bo muszą pół auta rozebrać. I co? I nic, jest gwarancja, mam to gdzieś - dostałem auto zastępcze,cieszę się że nie idzie z mojej kieszeni. Tylko chce powiedzieć,że nie ważne jaka marka i jaki przebieg, takie historie zawsze się mogą zdarzyć - w aucie mojej lepszej połówki(Citroen C3) po 4 latach była cała skrzynia do wymiany, bo zaczęła sypać błędami, normalnie śmiałem się ze szczęścia że kupiliśmy rozszerzenie gwarancji do 5 lat. A najlepsze jest to że citroen zamówił nową skrzynię, założył, i po tygodniu musiał jeszcze jedną zamówić bo ta co przyjechała z fabryki normalnie wyła podczas jazdy. Przeprosili za kłopot, zamówili jeszcze jedną skrzynię i tyle. Też nic nie zapłaciłem. Edytowane 12 Marca 2018 przez gambiting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi