Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Uciekające paliwo

xyzmaciek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj wkładając pistolet wpadła mi ta klapka , a paliwo które chce wlać od razu ucieka pod samochód. Załączam zdjęcie wlewu, w którym brakuje elementu chyba doprowadzającego benzynę do baku, właśnie z tą klapeczką która otwiera się po włożeniu pistoletu. Ps. Tak wiem ze pordzewiale już ale chodzi o ta klapkę, jak to załatwić abym mógł tankować?

4064788704597e14fbb73bec865de80f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Najprościej podjedz do warsztatu lub kup w markecie (widziałem w Castoramie) lub motoryzacyjnym magnes na sprężynie:

https://www.olx.pl/oferta/lapka-magnetyczna-gietka-chwytak-magnes-60cm-CID628-IDmPAU6.html#69a4cb9322

Jeśli nie złapiesz (klapka metalowa) to pozostaje kanał i ściągnięcie gumowego przewodu przy samym zbiorniku i wypchnięciu spowrotem do góry wlewu.

Do tego czasu (święta :) ), wlewaj z dystrybutora paliwo bardzooo powoli (jeśli nie musisz, poczekaj z tym do wyciągnięcia).

Czyli zostaje czekać do po świętach. Wtedy odezwę się jak to rozwiązałem aby inni mieli rozwiązanie. A sam jakos od spodu tego nie ogarnę? Właśnie lałem wydaje mi się powoli, a bynajmniej jak zwykle i całe paliwo znalazło się pod autem. A bynajmniej płynęła kałuża benzyny a ja byłem stratny na zatankowane 20zl bo zdążyłem zwrócić uwagę :D

Edytowane przez xyzmaciek

Jeśli paliwo nie wybijało górą wlewem a wyciekało dołem to na pewno masz przerdzewiałą rurę wlewową (standardowa usterka). Zwykle rdzewieje na wylot w dolnej jej części przy jej mocowaniu płaskownikiem do nadwozia (za tylnym kołem). http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/103282-n15-wylewa-si%C4%99-paliwo/  - patrz #12, na rysunku przy dwóch śrubach ozn. 18 (lubią się urywać przy odkręcaniu).

http://allegro.pl/rura-wlewu-paliwa-nissan-almera-n15-1995-2000-i7077683153.html

• Upvote 1

Czyli zostaje czekać do po świętach. Wtedy odezwę się jak to rozwiązałem aby inni mieli rozwiązanie. A sam jakos od spodu tego nie ogarnę? Właśnie lałem wydaje mi się powoli, a bynajmniej jak zwykle i całe paliwo znalazło się pod autem. A bynajmniej płynęła kałuża benzyny a ja byłem stratny na zatankowane 20zl bo zdążyłem zwrócić uwagę :D

Z tego co piszesz to wlewając paliwo nie widziałeś że wylatuje koło pistoletu, czyli wlewem a to by oznaczało że masz dziurę w przewodzie poniżej wlewu paliwa albo na rurce metalowej albo gumowe połączenie diabli wzięli.

Dziury właśnie nie ma bo nie uciekało przed tem tylko po odkręceniu korka we wlewie jest taka klapka jeszcze i jak włożyłem pistolet to właśnie ta klapka z mocowaniem mi gdzieś wpadła i paliwo leci gdzieś jakby nie w rurę a obok i od razu pod auto.

Nie ma takiej możliwości - rura (ok. metrowej długości) od początku wlewu do gumy przed zbiornikiem (patrz rys. i zdjęcie) jest metalowa. 

Problem znany i opisywany na forum wiele razy.

• Upvote 1

paliwo leci gdzieś jakby nie w rurę a obok i od razu pod auto.

Znaczy się przelewa się przez wlew i ścieka po  błotniku ...?????

Znaczy się przelewa się przez wlew i ścieka po błotniku ...?????

Tak jakby Wogole tej rury nie było we wlewie i paliwo z pistoletu spadało od razu na chodnik pod autem :)

Tylko jak tak dluga rura mogła mi odpaść od wlewu? Problem w tym ze ona gdzieś w aucie siedzi bo nic nie pogubiłem tylko którędy ją wyjąc bo pewnie mocowanie od wlewu tylko puściło

Tylko jak tak dluga rura mogła mi odpaść od wlewu? Problem w tym ze ona gdzieś w aucie siedzi bo nic nie pogubiłem tylko którędy ją wyjąc bo pewnie mocowanie od wlewu tylko puściło

No to zaślepka o której pisałeś że ją wcięło wpadła poniżej i blokuje wlew. Albo magnes na giętkiej długiej rączce i próba wyciągnięcia albo demontaż rury Cię czeka

Czyli nie odpadła mi cała rura z mocowania tylko ta zaślepka do środka rury poszła. Dzisiaj jadę szukać takiej łapki po sklepach może się uda wyciągnąć

E: niestety u mnie w castoramie tego nie ma :/

Edytowane przez xyzmaciek

Czyli nie odpadła mi cała rura z mocowania tylko ta zaślepka do środka rury poszła. Dzisiaj jadę szukać takiej łapki po sklepach może się uda wyciągnąć

Lepiej szukaj całej rury.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Jak wyciągnie ten element który rurkę zatkał to paliwo będzie leciało do baku ale ze zdjęcia wynika że niebawem całą rurkę może dotknąć ten sam problem co i zaślepkę