Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qashqai 2.0 MR20 odpala na zaciąg i nie ma kompresji

speedserwis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z Nissanem Qashqai 2.0 104 KW(141 KM) MR20  + instalacja gazowa , przebieg 120 tys km

Kupiłem go w Niemczech z niby uszkodzonym rozrusznikiem. Na "popych" odpalał, ale gasł na wolnych obrotach - Niemiec tłumaczył, że chwilę stał i się rozchodzi. Niestety po wymianie rozrusznika auto kręci ale nie odpala (dość luźno kręci, słychać że słaba kompresja). Po lekkim pchnięciu samochodu odpala, normalnie jeździ (przejechałem kilkanaście kilometrów) , nie kopci, ale jak na postoju zejdzie poniżej 2 tys. obrotów to już go nie podciągnie w górę i auto powoli gaśnie.

Ciśnienie na cylindrach od 2 do 4,5 bara.

Myślicie, że to koniec silnika? Zawory, pierścienie? Opłaca się remontować?

Czy bliźniaczy silnik M4R ma takie same mocowania jak MR20?

Możesz coś dokładniej napisać? Co dokładnie z ta głowica? Jakaś wada fabryczna?

prawdopodobnie skończyła sie regulacja na zaworach, zrób próbę ciśnienia i olejową 

na moje robił bym głowicę, bo odrazu wrzucą twardsze gniazda 

... Ciśnienie na cylindrach od 2 do 4,5 bara. ..

Przy takiej kompresji to ten silnik nie ma prawa odpalić, nie mówiąc o prawidłowej  pracy - nie pomyliłeś się ? :)

• 3 tygodnie później...

Chciałbym jeszcze nadmienić, ze na liczniku nie pokazuje temperatury silnika. Przejechałem ok 40 km, po 5 km było już cieplutko w aucie, a temperatura na liczniku nie skoczyła.

Miałem tez sugestie zeby zajrzeć do przepustnicy. Co o tym sądzicie?

Przesyłam link do filmu z qashqaiem

A co mówi komputer? Widzę, że pali się kontrolka check!

Kolejny temat to przebieg. Czy jesteś pewien, że jest autentyczny? Jak patrzę na kierownicę, to mam obiekcje. W 6 x'trailach służbowych z przebiegiem 200tys. były w dużo lepszym stanie. U ojca w qq z przebiegiem 160 też jest w nienagannym stanie. Samochody z polskich salonów, więc wiem co piszę.

Wracając do tematu, to zaczyni od podłączenia komputera.

Samochód przywiozłem osobiście z Niemiec, przebieg raczej prawdziwy. Na dzisiaj jestem umówiony do mechanika który planuje zacząć od ściągnięcia głowicy, Ale wcześniej podłączysz się komputer i powalczę po swojemu

Przy próbie olejowej pokazało ciśnienie 4 ; 10 ; 8 ; 16

Przegrzany motor?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...