karlitojuke Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 czy sliniku 1,6T 190km lepiej lać 95 czy 98? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarB Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zależy co uznajesz za pojęcie „lepiej”. Nissan nie wymaga od nas 98. Nie znalazłem nigdzie takiej informacji. Wiec wystarczy w zupełności 95. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Lej, to co masz na klapce o wlewu paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarB Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Lej, to co masz na klapce o wlewu paliwa Czyli 95. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 @ karlitojuke Natomiast jeżeli masz nadmiar kasiory, to postaw na jakość 95-ki w Shell'u. Za te kilka groszy więcej na pewno zauważysz różnicę, szczególnie w zużyciu paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Jest tylko jedno uzasadnienie by lać 98 do silnika zestrojonego na 95, mianowicie dużo trasy z dużym obciążeniem lub w wysokich temperaturach. Osiągi słabsze ale temperatura silnika niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Na początku zabawiałem się w lanie papu do baku o rożnej wartości z Shella i Orlena robiłem notki z odczuć jak sprawuje sie auto i doszłem do wniosku że nie warto lać innego niż 95 z dobrej stacji choć to też loteria. Według moich odczuć ta niby lepsza nie była lepsza a czasami silnik był jakiś bardziej ospały, silnik QQ jest zestrojony pod 95, w innych autach jakie miałem było można odczuć różnice a w tej kasztance lepiej się sprawuje na tym co zaleca fabryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) @ karlitojuke Natomiast jeżeli masz nadmiar kasiory, to postaw na jakość 95-ki w Shell'u. Za te kilka groszy więcej na pewno zauważysz różnicę, szczególnie w zużyciu paliwa. Skąd masz takie informacje? Shell w zależności od regionu sprzedaje paliwo od Lotosu lub Orlenu. Trzeba lać, to co zaleca producent. Lanie 98 nie ma sensu, niezależnie od sposobu eksploatacji aua. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez neq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Skąd masz takie informacje? Shell w zależności od regionu sprzedaje paliwo od Lotosu lub Orlenu. Trzeba lać, to co zaleca producent. Lanie 98 nie ma sensu, niezależnie od sposobu eksploatacji aua. A gdzie ja napisałem, by lać 98 ? Natomiast co do reszty, to nie interesuje mnie, kto zaopatruje jakie stacje, natomiast kiedyś trafiłem na artykuł branżowy z którego wynikało, że niektóre marki wymagają od producentów paliw ściśle określonej specyfikacji paliwa, a dodatkowo stosują własne uszlachetniacze. Stąd różne V-Pover itp. A tak skrótowo to tutaj https://www.shell.pl/kierowcy/paliwa/v-power.html , ale temat zapewne jest Ci znany, podobnie jak właściwości m.in. czyszczące paliw Shella ... Trzeba lać, to co zaleca producent. Lanie 98 nie ma sensu, niezależnie od sposobu eksploatacji aua. Natomiast dla mniej zorientowanych i stroniących od lektury Instrukcji Obsługi, swojego pojazdu, pozwolę sobie zacytować fragment z mojej: Informacje o paliwie Silniki benzynowe Silnik HRA2DDT Używaj wyłącznie benzyny BEZOŁOWIOWEJ PREMIUM o liczbie oktanowej co najmniej 95 (RON). Najważniejsze podkolorowałem i uwypukliłem. Mam nadzieję, że znaczenia "co najmniej" nie trzeba tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Jest sporo artykułów na ten temat i mniej więcej mówią to samo. https://autokult.pl/13068,liczba-oktanowa-a-moc-silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 czy sliniku 1,6T 190km lepiej lać 95 czy 98? Ogólnie to wynikiem procesu rafinacji jest benzyna o liczbie oktanowej nie większej niż 60, po krakingu może to być gdzieś w granicach 75. Tę liczbę podnosi się sztucznie poprzez dodawanie do benzyny środków przeciwstukowych, ale to obniża kaloryczność benzyny. Jeśli nie masz na klapce wlewu takiej naklejki: to lanie 98 zamiast 95 będzie nieszkodliwą fanaberią, której (poza ubytkiem w portfelu) nie odczujesz. Chyba, że silnik był modyfikowany (np. przez zmianę programu sterującego ECU), no ale w takiej sytuacji jasne jest, że zalecenia producenta mogą być nieadekwatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 A gdzie ja napisałem, by lać 98 ? Natomiast co do reszty, to nie interesuje mnie, kto zaopatruje jakie stacje, natomiast kiedyś trafiłem na artykuł branżowy z którego wynikało, że niektóre marki wymagają od producentów paliw ściśle określonej specyfikacji paliwa, a dodatkowo stosują własne uszlachetniacze. Stąd różne V-Pover itp. A tak skrótowo to tutaj https://www.shell.pl/kierowcy/paliwa/v-power.html , ale temat zapewne jest Ci znany, podobnie jak właściwości m.in. czyszczące paliw Shella Natomiast dla mniej zorientowanych i stroniących od lektury Instrukcji Obsługi, swojego pojazdu, pozwolę sobie zacytować fragment z mojej: Najważniejsze podkolorowałem i uwypukliłem. Mam nadzieję, że znaczenia "co najmniej" nie trzeba tłumaczyć Skończ Pan wstydu oszczędź. Podobne informacje o ekstra właściwościach danego paliwa znajdziesz na każdej stronie większego koncernu. Każda z sieciówek ma swoje wygórowane wymagania wobec dostawców i każda z sieciówek je kontroluje i egzekwuje. Co nie zmienia faktu, że dostawcami paliwa w Polsce jest Lotos i Orlen. Są stacje, które ciągną paliwo ze wschodu, ale jest ich stosunkowo niewiele. Ogólnie mam wrażenie, że piszesz jak byś miał interes w tym, żeby promować tutaj jedną z marek. Kontynuując Co najmniej oznacza ni mniej ni więcej jak, to że zalewając paliwo o wyższej liczbie oktawowej pojedziesz dalej. Co nie zmienia faktu że silniki (a raczej mapy) są projektowane pod konkretny rodzaj paliwa i najlepiej jest się tego trzymać. Zresztą widzę, że koledzy już wyjaśnili ten temat. ps. Fragment dotyczący 98 tyczył się wypowiedzi manixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 ... Ogólnie mam wrażenie, że piszesz jak byś miał interes w tym, żeby promować tutaj jedną z marek. No tak - zapomniałem dodać, że jestem właścicielem Shella Właściwości paliw Shella były na forum już niejednokrotnie opisywane, więc nie ja wymyśliłem to co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Nissan przy silniku MR16DDT dla modelu NISMO RS w Europie zaleca używanie 98 ale ala zwykłego F15 można stosowac 95. Co do paliwa od Shella to ja lubie osobiście 95 VPower... może subiektywne odczucie, ale samochód jedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Co do paliwa od Shella to ja lubie osobiście 95 VPower... może subiektywne odczucie, ale samochód jedzie lepiej Odczucia co do 95 VPover mamy identyczne. Jako że od nowości prowadzę dokładną statystykę spalania (co widać w moim podpisie), dodam jeszcze, że na tej benzynie przy porównywalnym stylu jazdy, Pulsar pali w granicach 0,5 l / 100 km mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Też mam takie odczucia co do 95 VPower Szczególnie w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Spalanie mogło spaść ... ale przy Infiniti czy Mercedesie to i tak chleje wiecej niż ja whisky ... 0,5L nie odczuje... ale silniki lubią to paliwo..i charakterystyka pracy silników też jest przyjemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 He he Robimy reklamę Shella Powiem Wam że nie widzę różnicy w spalaniu.Może w portfelu, bo z kartą klienta jest taniej za litr A spalanie zależy od nogi, wiatru i korków.A jak pisze że trza lać 95 to nie kombinowałbym z polepszaniem, bo to do niczego nie prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Może w portfelu, bo z kartą klienta jest taniej za litr A jak pisze że trza lać 95 to nie kombinowałbym z polepszaniem, bo to do niczego nie prowadzi. Cały czas piszemy, by lać 95 i w tej materii niczego nie chcemy polepszać. ... a kartę też mam, tyle że patriotyczną - "PL" ... a czy reklama, to nie wiem - lepsze po prostu należy chwalić, a gorsze ganić. Jeszcze nie tak dawno często tankowałem w Lukoilu - byłem zadowolony. Teraz jak te stacje przechodzą w ręce jakiegoś nowego właściciela, zatankowałem jak zwykle i zdziwko - styl jazdy bez zmian - "staruszka", a zużycie skoczyło diametralnie w górę ... i na pewno nie za przyczyną temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 A ja mam dwie .. jedna z PL a druga z DE... szkoda,że nie można na jednej zbierac pkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Shella bojkotuję właśnie za karty z DE i PL, zwróć uwagę na ceny nagród. Za to samo Polak musi więcej bulić/ zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi